Dáma ve zlatém / Woman in Gold – recenze

dama_ve_zlatem_2015_posterDramatický příběh jednoho slavného obrazu, který si tvůrci příliš přikrášlili.
 
 
 
Maria Altmannová (Helen Mirren) v mládí utekla do USA po nástupu Hitlera k moci a musela za sebou zanechat svou drahou rodinu. O mnoho desítek let později dostane příležitost bojovat o umělecké předměty zabavené nacisty, včetně portrétu její tety Adele Bloch-Bauerové od samotného Gustava Klimta. Tento obraz se však stal Monou Lisou Rakouska, a tak jej nevydá jen tak bez boje.

Protože paní Altmannová není movitá, nejdříve požádá o pomoc syna své kamarádky, mladého právníka v podání Ryana Reynoldse, který má sám starostí až nad hlavu. Postupně ho ale pohltí životní příběh židovské rodiny a rozhodne se riskovat téměř vše, aby obraz putoval k právoplatné dědičce.

Ryan Reynolds svou křečovitostí připomíná Bena Afflecka, ale je to relativně korespondující s jeho postavou. Ztvárňuje nezkušeného právníka, lehce vyplašeného troubu, který se vypracuje v sebevědomého muže, odhodlaného bojovat za správnou věc.

Výkon Helen Mirren je nepopiratelně skvělý, mohl by se pouštět na hereckých kurzech. Zcela s přehledem a nenásilně přeskakuje totiž tato dáma od smutku a melancholie ke vzteku i vyrovnanému nezájmu, a okouzluje nás ve všech těchto polohách. To talentovaný Daniel Brühl ve své roli příliš nevyniknul.

Tvůrci si spoustu věcí úmyslně přikrášlili, takže se spíše jedná o pěknou pohádku pro dospělé. Problém je, že ryzí pohnutky hlavních postav působí často velmi nereálně, moc pateticky. A jelikož víme, že jde o příběh podle skutečné události, tak v momentě kdy dojde na cenu obrazu, už je nám to jasné. Tvůrci si spoustu věcí úmyslně přikrášlili, takže se spíše jedná o pěknou pohádku pro dospělé. Bylo, nebylo, mladá krásná dívka utekla do kouzelné země USA, a o mnoho let později se dozvěděla o restitučním kouzle, které jí mohlo vrátit zpět rodinné dědictví a bohatství. Hodný princ jí pomohl bojovat se zlou radou čarodějů, jen proto, že mu to připadalo správné a fér… Tak tahle verze zní asi stejně realisticky. Pokud nevíte, jak to probíhalo ve skutečnosti, nechtějte to vědět a ponechejte si radši krásné vzpomínky na krásný film. Bohužel setkání s realitou je kruté a snímek po něm zhořkne, můžeme si připadat oklamaní.

Výjimečně hezké je zpracování barev retrospektivních záběrů, které nás okamžitě přenese do 40. let a působí velmi půvabně. Záběry ze současnosti jsou chladnější, rychlejší střih, prostě už jde o něco jiného.

Snímek nabízí pestrou paletu emocí a v pomalejším tempu nám předvede úchvatnou Helen Mirren v dramatickém příběhu dle skutečnosti, která však proběhla bez ryzích záměrů zúčastněných. Záleží na přístupu diváka, zda se nechá unést opravdu působivým filmem, nebo mu příliš hollywoodská úprava zkazí chuť. Snímek sám o sobě zdařilý je.
 
 

To není Instagram, to jsou 40. léta.

dama_ve_zlatem_2015_foto_03
 
 

Legendární obraz stojí za tvrdý boj.

dama_ve_zlatem_2015_foto_05
 
 

„Někde jsem tu omylem založil nákupní seznam…“

dama_ve_zlatem_2015_foto_02
 
 

75%

Dáma ve zlatém / Woman in Gold

Snímek nabízí pestrou paletu emocí a v pomalejším tempu nám předvede úchvatnou Helen Mirren v dramatickém příběhu dle skutečnosti, která však proběhla bez ryzích záměrů zúčastněných. Záleží na přístupu diváka, zda se nechá unést opravdu působivým filmem, nebo mu příliš hollywoodská úprava zkazí chuť. Snímek sám o sobě zdařilý je.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací