Terminator Genisys – recenze

terminator_genisys_poster_t800„Budoucnost není daná.“

Už je to tady! Terminátor se vrátil a s ním i neodmyslitelný Arnold Schwarzenegger. Režisér Alan Taylor nás vezme nejen do budoucnosti, kde hrstka přeživších bojuje o přežití pod vedením Johna Connora (Jason Clarke). Ten opět pošle do roku 1984 vojáka Kylea Reese (Jai Courtney), aby zde ochránil jeho matku Sarah (Emilia Clarke) před útokem Terminátora. Kyle se vydá hledat vystrašenou mladou servírku, ale bude to tentokrát ona, kdo pronese slavnou větu, „Jestli chceš žít, pojď se mnou.”

Když se svět dozvěděl, že nás čeká další Terminátor i s Arnoldem, byli jsme nadšeni. Ve chvíli, kdy ukázky odhalovaly, že se bude podivně měnit již legendární zpracování, nadšené očekávání bylo doplněno o kapku paniky. Je ale opravdu potřeba se bát?

Jakmile ale zamáčkneme slzu dojetí, máme tu nový příběh…Důvod, proč se Sarah změnila z vystrašené dívenky v silnou ženu, je prostý a nádherně jednoduchý. Nebojte, neprozradím vám ho, ale tvůrci tak naprosto jednoduše a elegantně shodili ze stolu vše, co jsme znali a mohli začít úplně od začátku. I přesto si neodpustili několik menších i větších pomrknutí na skalní fanoušky původní série. Příchod „zabijáka“ i „ochránce“ je opravdu jedno velké nostalgické „ach“. Jakmile ale zamáčkneme slzu dojetí, máme tu nový příběh se známými hrdiny, kteří tak trochu vyspěli.

Terminator Genisys nás sice zavede (nejen) zpět, ale je i „béčkem“ nové doby. Celkové tempo je zběsilejší, akční scény vytuněnější a problémy přiblíženy dnešní on-line éře. Nesrovnatelně vyšší rozpočet a moderní technologie dovolují tvůrcům bořit, střílet a rozbíjet ve velkém. To ale neznamená, že bychom neměli vědět, kdy přestat a překombinovávat, překombinovávat a překombinovávat.

Točit Terminátora bez Schwarzeneggera je snad nemyslitelné. Co se ale opravdu povedlo, bylo obsadit Emilii Clarke do role Sarah Connor. Rakouský obr a útlá brunetka jako herečtí partneři fungují na výbornou. Vše co spolu na plátně prožívájí má šťávu, emoce a vše jim dokonale věříme. Jiskření mezi ní a Jaiem nedosahuje takové úrovně.

Akční sci-fi Terminator Genisys se rozhodně zařadí do kategorie povedenějších „pokračování“ legend z 80. let. Jestli se jedná skutečně o pokračování, je otázkou, protože se vrátíme zpět a přepisujeme vše, co známe. V každém případě tu máme pátého Terminátora, který je akční, plný vtipných hlášek, fanouškovského pomrkávání a hlavně nám vrací Arnolda v jeho nejslavnější roli. Příště by to chtělo řídit se heslem „méně je více“, nepřekombinovávat a bude to ještě lepší.

Vojenský kabát, tenisky Nike a kalhoty od bezdomovce, nepřipomíná vám to něco?

terminator_genisys_foto_06

„Jestli chceš žít, pojď se mnou.”

terminator_genisys_foto_07

Muži zrají jako víno a zdá se, že Terminátoři taky.

terminator_genisys_foto_15

75%

Terminator Genisys

Akční sci-fi Terminator Genisys se rozhodně zařadí do kategorie povedenějších „pokračování“ legend z 80. let. Jestli se jedná skutečně o pokračování, je otázkou, protože se vrátíme zpět a přepisujeme vše, co známe. V každém případě tu máme pátého Terminátora, který je akční, plný vtipných hlášek, fanouškovského pomrkávání a hlavně nám vrací Arnolda v jeho nejslavnější roli. Příště by to chtělo řídit se heslem „Méně je více“, nepřekombinovávat a bude to ještě lepší.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací