Výletnické preview Bláznivá dovolená s novými Griswoldovymi

blazniva_dovolena_2015_plakat1Griswoldovi zestárli, je čas na nové modely.
 
 
 
Nebudu asi jediný, kdo pochybuje, jestli komedie jako žánr Američanům sedí. Přesto i oni disponují určitou národní tradicí humoru. A když říkám národní, tak tím myslím například magazín National Lampoon, v němž budoucí slavný scénárista John Hughes zveřejnil krátký příběh o nepodařeném výletu do zábavního parku. V povídce nechal vystupovat vlastní rodinu, když však dílo rozšiřoval na scénář, vymyslel si jméno Griswoldovi. S nimi jsme měli zaručeno, že je potkají karamboly, ať už vyrazili na dovolenou, nebo na svátky zůstali doma. Malý Rusty Griswold dospěl a napadla ho stejná věc, jako kdysi jeho otce. Tam, kde to skončilo již před dvaatřiceti lety, nás vezme nová Bláznivá dovolená.

Odysseus nevěděl, co je to výlet…
Bláznivá dovolená (1983) – Taťka Clark (Chevy Chase). Mamka Ellen (Beverly D’Angelo). Klučina Rusty (Anthony Michael Hall). Dívčina Audrey (Dana Barron). Občas bratranec Eddie (Randy Quaid). Sympatická, průměrná americká rodinka, která nikoho neurazí, ba naopak, většinový divák se s ní mohl ztotožnit. Roku 1983 chtěli svou pohodu ještě utužit výletem do… Inu, na rozdíl od předlohy nesměl být zmiňován Disneyland, takže se čtveřice vydala navštívit Walley World, nejšťastnější místo fiktivního světa. Díky pestrým trablům po cestě získala komedie kultovní status a dlouhou řadu sequelů. Bylo o co stát? Názory se různily. Každopádně, rodina dále zažívala tyto příhody.

Bláznivá dovolená v Evropě (1985) – Díky triviální chybě soupeřů vyhráli Griswoldovi v soutěži zájezd do Evropy. Nevědomky zbořili Stonehenge a Clark se poučil, že když už natáčí manželčino svůdné vystupování, neměl by si nechat ukrást kameru. Mnozí Evropané rodince nerozuměli, kritici také ne.

Vánoční prázdniny (1989) – Jsou Vánoce a Clark marně čeká na sváteční prémie. Spíš než otcem průměrné americké rodiny by měl být takovým vykořisťovatelem, jací mu právě šéfuji. Unaven pracným obstaráváním stromečku a výzdobou domu vyzve k šéfovu únosu. Bratranec Eddie to neočekávaně vezme vážně a důvěra kritiků je alespoň částečně obnovena.

Bláznivá dovolená v Las Vegas (1997) – Griswoldovi se bez scénáristického doprovodu Johna Hughese vydávají do Vegas. Z Clarka se vyklube gambler. U kritiků prohrál na celé čáře.

National Lampoon’s Christmas Vacation 2 (2003) – Jsou zase Vánoce a bratranec Eddie si v televizním médiu vyrazí na ostrov v Pacifiku.

Hotel Hell Vacation (2010) – Čtrnáct minut videa na internetu nutí Clarka a Ellen projít si pekelným hotelem.

blazniva_dovolena_2015_foto_23

Již poslední epizoda dobrodružství představila Rustyho jako dospělého muže s rodinou. Ano, jeho rodiče nečekala šokující novina a on si vzal Debbie, jež mu dokonce porodila dva syny – staršího, ale neotrkaného Jamese a rošťáka Kevina (dcera z Hotel Hell Vacation byla vymazána mocným retconem). Vztahy v rodině ale skřípou, zatímco přátelé si užívali v Paříži. Chce to pořádně veselý výlet. Kam? No přece do Walley Worldu!

 

Trailer 1: Reboot bude originál, Otec by neměl lhát, Nevěřte koupeli v přírodě!

Aby se dostali do parku, musejí Griswoldovi II překonat cestu přes několik států a od potíží v Memphisu to bude už jen horší. Naštěstí mají i spojence, především Rustyho rodiče i sestru, nyní provdanou za sexy Stonea. Nezapomeňme – při hledání štěstí často nejde o to dojít do konkrétního cíle, nýbrž o pochopení, co je nejdůležitější…

blazniva_dovolena_2015_foto_09Neustále přeobsazovaného Rustyho tentokrát dostal komik Ed Helms, tedy Stuart Price ze série Pařba. Představitelku jeho manželky Christine Applegate si můžete pamatovat jako připitomělou Kelly Bundyovou, jednu členku rodinky seriálu Ženatý se závazky, Veronicu od Rona Burgyndyho či Brittany z Chipmunků.

Audrey vyrostla a nyní je z ní Leslie Mann alias sestra těhotné ženy ve Zbouchnuté a jedna z podváděných dam snímku Jedna za všechny. Za muže si postava vzala Chrise Hemsworthe, kterého svět zná dnes převážně jako marvelovského superhrdinu / skandinávského boha Thora, i když jeho James Hunt z Rivalů byl neméně pozoruhodný. Doufáme, že to samé půjde říci o jeho Owenu Chaseovi při souboji s velrybou V srdci moře. Již podruhé za život se v současnosti mění v Lovce ze Sněhurky. V kanceláři bude pomáhat Krotitelkám duchů.

Syny ústředního páru si zahrají Skyler Gisondo (The Amazing Spider-Man) a Steele Stebbins (Pár nenormálních aktivit 2).

Chytrá a hloupá zároveň

blazniva_dovolena_2015_foto_11Dojmy z prvního dílu si stále uchovávají režiséři/scénáristé John Francis Daley a Jonathan Goldstein. „Bylo to pro mne revoluční,“ prohlašuje Daley v rozhovoru pro americké National Public Radio. „Otevřelo mi to oči a ukázalo, jak může být komedie zároveň chytrá i hloupá.“

V novém snímku se objeví i představitele „tradičních“ rodičů. Entuziasmus dnes již jednašedesátiletého Chevyho Chase popsal režisér slovy: „Skutečně působil nadšeně, když si zase mohl zahrát Clarka Griswolda. Myslím, že s láskou vzpomíná na roli a spolupráci s Beverly D’Angelo. Mají spolu úžasnou chemii. Opravdu působí jako manželský pár.“

„Od samého začátku, i ze strany studia, nám bylo jasné, že nechceme předělávat film, který National Lampoon stvořil v 80. letech,“ zdůrazňuje Goldstein. „Protože ten je dobrý a nechceme si s ním zahrávat. Prostě funguje. Tak nám připadalo přirozené, když jej zprostředkujeme nové generaci.“

blazniva_dovolena_2015_foto_04Daley s Goldsteinem společně poprvé vytvořili krátkometrážní snímek What Babies Do. Od té doby až do Bláznivé dovolené však k režisérské židli ani jeden z nich nepřičichl a pouze seděli za scénáristickým stolem, kromě chvil, kdy si Daley zahrál v televizních seriálech (Machři a šprti, Bostonská střední) i filmech, ovšem podstatných je pro nás několik pokusu o tu správnou „hlínu“, již si dokázali vymyslet. Tajná touha zbavit se svého nadřízeného posloužila jako námět černé komedie Šéfové na zabití a později i jejího sequelu. Scénářem obdařili dále animák s obživlým jídlem Zataženo, občas trakaře 2 a souboj iluzionistů, taktéž známých jako Kouzelníci. Pokud sledujete naše události, možná se vám již vybavilo, že právě oni se snaží, abychom se z nového rebootu Spider-Mana (tentokrát bez příběhu o vzniku superhrdiny) potrhali smíchy.

Na těch Griswoldových něco musí být, když už dokázali společně utáhnout tolik vystoupení. Snad se štěstí přenese na jejich další generaci a my si užijeme jak jejich štěstí, tak především (neboť to vždy potěší) neštěstí. Pro některé to může být útěchou, že v létě nikam nevyrazili.

Zápecničtí Češi si postesknou po Walley Worldu 27. srpna 2015.

blazniva_dovolena_2015_foto_16
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací