Iracionální muž / Irrational Man – recenze

iracionalni_muz_2015_plakatVražda je ještě lepší múza než alkohol.
 
 
 
Tak trochu rebelský profesor filozofie Abe (Joaquin Phoenix) se už delší dobu potýká s depresí a pokouší se upít, protože je to jeden z nejpříjemnějších způsobů sebedestrukce. Odjíždí učit do zapadlého městečka, kde samozřejmě vzbudí pozdvižení. Na nic si nehraje, ani mu nezáleží na tom, co si o něm kdo myslí. Vlastně mu nezáleží na ničem. A protože ženy rády zachraňují muže a mění je k lepšímu, uchvátí nejen kolegyni Ritu (Parker Posey), znuděnou manželstvím, ale i mladou studentku Jill (Emma Stone). Abe jejich náklonností není nijak zvlášť uchvácen a dál se užírá. Krev v žilách mu konečně rozproudí teprve úplná náhoda.

Jednoho dne při posezení v kavárně vyslechne dramatické nářky nešťastné ženy. Abe právě v tu chvíli znovuobjeví chuť do života. Rozhodne se totiž vyřešit problém této neznámé a zlikvidovat příčinu jejích strastí. Vražda je pro něj dobrodružství, zvláště pak dokonalé provedení tohoto zločinu. A to je teprve začátek příběhu.

Joaquin Phoenix vystupuje jako pupkatý, zanedbaný morous v hluboké depresi, bez zájmu o cokoli.Joaquin Phoenix vystupuje jako pupkatý, zanedbaný morous v hluboké depresi, bez zájmu o cokoli. Přesto mu věříme jeho charisma, které podlamuje kolena ženám okolo. Talentovaná Emma Stone je okouzlující jako obvykle. Záhadou je postava Rity, která v podivném milostném trojúhelníku spíše zavazí, a jediná její větší úloha sestává v pozdější podezřívavosti, která stejně vyjde naprázdno.

Hlavní hrdinové se střídají jako vypravěči, takže až do konce nevíme, kdo pro nás příběh uzavře. Některé scény jsou zábavné, ale ne vyloženě k smíchu. Více se zde řeší morální dilemata hlavní postavy, hodně se chodí a mluví. Od Allena jsme už viděli lepší komedie i dramata, a i když se na herecké etudy skvělých představitelů Abea a Jill samozřejmě díváme s potěšením, nezvládnou tempo rozhýbat, to byla přece jen práce někoho jiného… Ani obsazení nezachrání fakt, že postavy jsou napsány stereotypně, a nedokáží vlastně překvapit ani tou vraždou.

Allen nepřestává být fascinován námětem běžného člověka, který z určitého důvodu spáchá vraždu a zůstává neodhalen, popřípadě na tento fakt jeho blízcí postupně přijdou. Lidé z Allenova okolí by se nad tím možná mohli zamyslet…

Příběh je lehce stravitelný, ale nejde o komedii, což je možná škoda, protože se celkem dlouho nic neděje. Woody Allen dokáže natočit krimi i drama s atmosférou nedělní odpolední procházky. Elegantně a pohodově. I obsazení se zdařilo, ale jednoduše nejde o snímek, který se nám nesmazatelně vryje do paměti.
 
 

„Jak jsi mi z té seminárky mohl dát dvojku?!“

iracionalni_muz_2015_foto_13
 
 

Igor Hnízdo to není, ale také se jedná o originálního učitele.

iracionalni_muz_2015_foto_20
 
 

Sportem ku zdraví?

iracionalni_muz_2015_foto_22
 
 

70%

Iracionální muž / Irrational Man

Příběh je lehce stravitelný, ale nejde o komedii, což je možná škoda, protože se celkem dlouho nic neděje. Woody Allen dokáže natočit krimi i drama s atmosférou nedělní odpolední procházky. Elegantně a pohodově. I obsazení se zdařilo, ale jednoduše nejde o snímek, který se nám nesmazatelně vryje do paměti.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací