Amy – recenze

amy_2015_plakatCena za slávu je někdy příliš vysoká.
 
 
 
Tvůrci oceňovaného snímku Senna se rozhodli představit nám další ze slavných osudů, tragický příběh hudebnice Amy Winehouse. Zmítaná nejrůznějšími závislostmi se potácela někde mezi dnem svých sil a vrcholem hudebních hitparád. Amyina kariéra nebyla dlouhá, o to intenzivněji je vidět zásadní vliv médií na její psychický stav.

Poznáme ji na začátku jako úplně obyčejnou dívku, která ale odjakživa měla nezkrotnou a rebelskou duši, nekompromisní názory a nevybíravé chování, když se jí něco nelíbilo. Pak začala ztrácet přátele i samu sebe, a někteří lidé, které milovala, se na ní jen chtěli přiživit. Uvědomíme si, že sláva celebrit není nic záviděníhodného, naopak jde o zdrcující část umělcova života. Pronásledování bulvárem je až děsivé.

Navzdory neúčasti Amy na natáčení je jí ve filmu dost, protože se často s přáteli natáčeli na kameru, a vidíme tak důvěrné záběry, kdy byla tato hudební hvězda sama sebou, dobře naladěná, obklopena svými drahými. Ačkoli dokument prezentuje náhled na věc od mnoha osob, a někdy protichůdné názory, divák si dokáže snadno vytvořit názor, kdo a jak ovlivnil její nešťastný osud.
Amyiny pocity se odráží v textech jejích písní…Amyiny pocity se odráží v textech jejích písní, které se objevují na obrazovce a prokládají výpovědi rodiny, spolupracovníků, lékařů, a dalších. Ve filmu se v jednom momentu svěřuje, že své smutky se snaží léčit právě hudbou.

Dokument je zpracován originálně, obsahuje archivní nahrávky od přátel a rodiny, a jejich nové výpovědi jsou zaznamenány pouze zvukově, takže nejde o přehlídku obličejů se jmenovkami a slzou v oku. Je to příjemnější nejen pro diváka, ale také pro samotné aktéry, kterým se bez kamery podařilo často více otevřít. Ti, kteří Amy léta milovali a stáli jí po boku, se nechtěli a nechtějí přiživovat na její slávě, ale této formě byli přístupnější.

Životní příběh Amy Winehouse je zpracován citlivě, avšak ne pateticky, a neždímá z diváka ani zúčastněných emoce za každou cenu. I když má přes dvě hodiny, není únavný, přestože známe konec. Strhne nás samotná osobnost Amy, její láska k hudbě i fakt, že se zničila takřka před zraky celého světa, jako v nějaké bizarní reality show.
 
 

Poznáme začátky její kariéry i ryzí vztah k muzice.

amy_2015_foto_02
 
 

Dostaneme podrobný obrázek jejího soukromého života.

amy_2015_foto_01
 
 

A zažijeme s ní slávu, po které snad ani netoužila.

amy_2015_foto_05
 
 

80%

Amy

Životní příběh Amy Winehouse je zpracován citlivě, avšak ne pateticky, a neždímá z diváka ani zúčastněných emoce za každou cenu. I když má přes dvě hodiny, není únavný, přestože známe konec. Strhne nás samotná osobnost Amy, její láska k hudbě i fakt, že se zničila takřka před zraky celého světa, jako v nějaké bizarní reality show.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací