Gotické preview Purpurový vrch s Miou Wasikowskou a Tomem Hiddlestonem

purpurovy_vrch_2015_plakat1Žena pokrokového muže v zajetí duchů minulosti.
 
 
 
V minulých měsících jsme se nechali postřelit Terminátorem, ze hraní videoher jsme všude viděli Pixely a nepříjemné myšlenky snad na chvíli zahnala Bláznivá dovolená. Čas letních radovánek už skončil, prožíváme bohužel období typické svými depresemi, černými myšlenkami a pověstmi o nebožtících vracejících se z onoho světa. Pokud chceme našim předkům připomenout, jaký máme z jejich nemrtvé podoby respekt, můžeme je pozvat na duchařský příběh spojující kinematografickou nostalgii a nové nápady mexického uctívače strachu. Pojďme všichni, mladí a staří, živí i mrtví, putujme na fantastický ostrov Británie, kde k sobě nečisté síly láká Purpurový vrch.

Dejte si pozor, kam se přivdáte!

Dámy, přiznejte se, která z vás si, někdy i krátce po svatbě, pomyslela, že vašemu novému manželovi straší ve věži? Ano, je to obvyklá lidská situace. Méně obvyklé trable v manželství si život připravil pro jistou mladou americkou spisovatelku z 19. století, kdy psaní bylo u žen považováno za exces. Edith Cushingová si vezme svou lásku k pohledání, urozeného britského gentlemana Thomase Sharpea, kvůli němuž utrpí její dávný ctitel Dr. Alan MacMichael. Thomas je ambiciózní vynálezce se snem o revoluci v těžebních technikách. Bohužel mu, a teď pochopíte začátek odstavce, straší v bará… Tedy v jeho prastarém panství Purpurový vrch umístěném nad starým uhelným dolem.


 

Krotitele duchů bohužel zavolat nejde.

Edith přece není Čachtická paní, nýbrž moderní intelektuálka, tak se nemůže koupat v krvi a jistě nebyla připravena ani na mrazivé hlasy či přízračná zjevení. Co způsobil neklid mrtvých? Skrývá snad něco Thomas a jeho sestra Lucille? Režisér Guillermo del Toro sám odmítá zaškatulkování do obvyklých duchařin a zdůrazňuje, že hrůza vznikla jako odraz života smrtelníků. „Dům je hnijící reprezentací rodiny, která zde žila,“ prohlásil na nedávném Comic-Conu. „Je to klec, láhev, již použijete na zabíjení motýlů. Je to zákeřná past… Dívka se probudí na cizím místě, mimo svůj domov a uvědomí si, že toho moc neví o muži, jehož si vzala. Jejich lovestory vlastně začíná ve chvíli, kdy si to přiznají.“ Thomas sám začíná být rozpolcený mezi minulostí představovanou sestrou a budoucností, již vidí ve své ženě.

Jestli je Edith opravdu šťastná, si navíc chce ověřit „odkopnutý“ Alan. Snad nezemře a nepřidá se jejím trýznitelům. To by byla láska i nenávist až za hrob.

Trailer 1: Duchové jsou, Rodinné sídlo není bez rizika, Thomas měl přísné rodiče, Edith pojímá podezření, Střežte se purpurového vrchu (ale přijďte na něj do kina)!

Alenka si vzala Lokiho

Hororem nás v roli Edith bude provázet Mia Wasikowska. Příjemná dívčina, která debutovala roku 2006 v thrilleru Poprask na předměstí. Od té doby může být sympatická všem knihomolům, jelikož představovala slavné literární hrdinky. Tim Burton ji proměnil v moderní Alenku v Říši divů jeho nástupce James Robin ji brzy pošle za zrcadlo. Pokud jste na realističtější příběhy, mohla vás uspokojit, když přijala jméno Jana Eyrová. Ale nezůstala by s vámi… Stejně by se pak trápila jako Paní Bovaryová. Umí ze sebe udělat i paničky otravné a šílené. Zvrácenou pyromanku a produkt incestu předvedla v Mapě ke hvězdám a manželskou (skoro)idylku narušila její upírka Ava z Přežijí jen milenci. Zde se objevila na place s vampýrem Adamem, tedy svým novým filmovým manželem Tomem Hiddlestonem.

purpurovy_vrch_2015_foto_b07Ano – Toma hraje Tom. Hiddlestona z říše nudných televizních a divadelních rolí zachránil všemocný Marvel. Zatím ve třech snímcích exceloval svou interpretací Lokiho – superpadoucha a boha bez portfeje (Přestaňte mu říkat „bůh lumpáren“!), přičemž dostal tu čest dát svým přičiněním dohromady superhrdinský tým Avengers. Už se všichni těšíme, co zase předvede v Thor: Ragnarok. Toma jsme mohli vidět i v dramatu Archipelago, kde se odcizil své rodině, ve Válečném koni (tam ho zabila první světová válka) a Woody Allen mu propůjčil identitu spisovatele F. Scotta Fitzgeralda, aby se s ním setkal poutník v čase, když si počkal na Půlnoc v Paříži. Již teď jej čekají další velké věci. Stane se zpěvákem Hankem Williamsem v biografii I Saw the Light, navštíví King Konga na ostrově Skull Island a společnost v uzavřeném věžáku pozná díky sci-fi High Rise.

Za jeho sestru bude Jessica Chastain. Není radno ji podceňovat, neboť jako agentka CIA Maya z Třicet minut po půlnoci našla Usámu bin Ládina a v Interstellaru na její bedrech spočíval osud celého lidstva. Hned natřikrát zmizela v ději pozorovaném z různých perspektiv – trilogie Zmizení Eleanor Rigbyové. A Most Violent Year ji vrátil do nejnásilnějšího období města New York. V Marťanovi bude zodpovídat za průběh mise na rudé planetě. The Zookeeper’s Wife ji přiměje starat se o polské židy pronásledované nacisty. Jednu ze svých neznámých hrdinek v ní nalezne pohádková říše snímku Huntsman, prequelu ke Sněhurce a lovci.

Přes Alane se s Guillermem znovu spojil Charlie Hunnam, jeden ze dvou hlavních lidských bojovníků z Pacific Rim – Útok na Zemi. Romantiku a tragédii si dávno předtím prožil titulní rolí filmu Nicholas Nickleby. Jednoho z nejslavnějších mytických panovníků zplodí jeho Uther Pendragon, čímž předznamená děj Knights of the Roundtable: King Arthur. Stinnou stránku hledání staré civilizace mu ukáže The Lost City of Z (Ztracené město v Amazonii).

Druzi ve snění

purpurovy_vrch_2015_foto_b04Purporový vrch je prvním Guillermovým snímkem po dvou letech, kdy měla premiéru sci-fi Pacific Rim – Útok na Zemi. Lákali jsme vás na ni, abychom ji pak přijali s menšími výhradami. Nový horor byl vlastně jedním ze tří projektů, které režisér nabídnul společnosti Legendary Pictures. Dalšími byly westernová verze Hraběte Monte Christo a adaptace povídky H.P. Lovecrafta V Horách šílenství. Nedivme se, kdyby ty zbývající přece jen někdy natočil, i když to zrovna nevypadá pravděpodobně. O přesné podobě jeho tvůrčí budoucnosti zatím nemá smysl příliš uvažovat, neboť je“ teoreticky“ vytížený. Můžeme se těšit na pokračování Pacific Rimu s názvem Maelstorm. Herec Ron Perlman nás nedávno znovu navnadil na třetí díl Hellboye, v němž by zazářily děti ďábelského superhrdiny. Del Toro oplýval ambicemi natočit příběhy podle literárních námětů starých (Frankenstein, Pinocchio) i novodobých (Drood, Jatka č. 5). Možná si taky můžeme brousit zuby na komiksový Dark Universe… Přejme mu hodně sil, ať se pro něco rozhodne.

purpurovy_vrch_2015_foto_08Scénář napsal již po premiéře kultovního fantasy filmu Panův labyrint v roce 2006 s Matthewem Robbinsem. Prvním snímkem staršího z dvojice bylo krimidrama Sugerlandský expres, které následovala díla napříč mnoha žánry. Ale pro nás není nejspíš vzhledem k probíranému hororu zajímavý ani tak historický snímek nebo sportovní komedie. Byť bychom to z titulků nepoznali, přiložil ruku k dílu na scénáři sci-fi Blízká setkání třetího druhu (kde si i zahrál). Žádný fantazák by nemohl zapomenout na archetypální hrdinskou výpravu Drakobijce. Strašlivou nákazu Matthew vypustil v dramatu Varovný signál. O rodinnou zábavu se snažily Baterie nejsou v ceně. Stvořit nové brouky se lidstvu nevyplatilo v Mimicovi. Díky Nebojte se tmy… Se jí někteří báli o něco víc. S Del Torem dále uklohnil Pinocchia a pro Disney připravil remake Strašidelného domu… Starý pán se se nám začíná opakovat.

Často se obáváme ohrožení a temnoty z cizích zdrojů. Nikdo by však neměl zapomenout na hrůzu, kterou mohou rozpoutat jeho vlastní pradávné instinkty, a společnost může pohřbít odvrácená stránka jejích tradic, v níž hledá bezpečí. I takové poselství možná nalezneme v Purpurovém vrchu, pokud jsme se ovšem příliš nenakazili proklatým americkým morem a nevezmeme si to jako počátek oslav Halloweenu.

Češi uvíznou ve strašidelném panství 15. října 2015.

Trailer 2: Edith se nechce koupat v krvi, Tom má domov za živou bytost, Manželka vzdoruje příkazům, Tajemství vyplouvají na povrch


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací