Filmové události #36/15: Horolezci v Benátkách, Wes dal světu sbohem, Kenneth převzal Artemise

venice_film_festival_72_posterKde leží hranice umění?
 
 
První dvě dnešní zprávy by si nemohly být méně podobné. První nás zavádí do Benátek, kde budou vybírány ty nejlepší snímky z nejlepších. Hned poté si něco řekneme o zesnulém muži odhodlanému tvořit zajímavý brak a vlastně si z něj dělat legraci… Ostatně umělecky hodnotný může být i můj osobní favorit Artemis Fowl, dětský padouch z fantasy série. Hned natřikrát si promluvíme o filmech inspirovaných videohrami, nebo jejich hráči. Snad může tato zábava inspirovat skutečné umění, když sama se jím stát nemůže, jak to alespoň tvrdil Roger Ebert, jehož životopis se také připravuje.
 

 
Lvi na gondole žerou transsexuály a zpěvačky

Před čtyřmi dny, ve středu 2. září, začal v Benátkách 72. ročník zdejšího filmového festivalu, vůbec nejstarší akce tohoto typu. Zahájilo jej nesoutěžní drama Everest, příběh tragických expedic Roba Halla (Jason Clarke) a Scotta Fischera (Jake Gyllenhaal).O Zlatého lva se uchází celkově 21 snímků, mezi nimi například historie jedné z prvních změny pohlaví Dívka z Dánska s Eddiem Redmaynem v hlavní roli, animovaná komedie Charlieho Kaufmana Anomalisa nebo v Čechách natáčená Marguerite o operní zpěvačce s falešným hlasem. Porotě ve hlavní sekci předsedá mexický režisér Alfonso Cuarón. Festival potrvá do 12. září 2015.


 

Zemřel Wes Craven (2. 8. 1939 – 30. 8. 2015)

Podsvětí si pro sebe uzmulo duši hororového mistra, šestasedmdesátiletého filmaře Wese Cravena. Proslavil se uměním vyděsit svého diváka i s relativně nízkým rozpočtem. Umění režiséra a scénáristy předváděl od roku 1972, kdy debutoval snímkem The Last House on the Left. Do incestní erotiky zabrouzdal filmem The Fireworks Woman. Po několika dnes už méně známých hororech se nechal inspirovat případy Kambodžanů umírajících ve spánku a stvořil padoucha, jemuž dal jméno svého tyrana ze střední školy. Tak se zrodil snový zabiják dětí Freddy Krueger se svou Noční můrou v Elm Street. Jako by to nestačilo, rozvíjel Wes sérii Kruté oči hor a režíroval také čtyřdílný horor plný nadsázky a parodie Vřískot. Ne tak úplně vážný byl i Upír v Brooklynu nebo třeba Msta přichází z močálu.


 

Bourneův nepřítel

Francouzský herec Vincent Cassel (Partýzán, Dítě číslo 44) se postaví na odpor agentu Bournevi (Matt Damon) v nadcházejícím dílu série. O postavě zatím pouze víme, že se jedná o profesionálního zabijáka.


 

Rebel v žitě
Životní příběh spisovatele J.D. Salingera (Kdo chytá v žitě) včetně bolestivých ztrát, traumatu z války a duchovního prozření shrne film Rebel in the Rye scénáristy a začínajícího režiséra Dannyho Stronga. Věhlasného literáta ztělesní Nicholas Hoult alias Beast z X-Menů.


 

Jack Reacher: Říjnový návrat

Další výprava akčního hrdiny Jacka Reachera (Tom Cruise), tentokrát s podtitulem Nevracej se (Never go back), se do kin dostane 21. října 2016.


 

Jak si Ebert hrál s panenkami
Josh Gad (jOBS, Pixely) si zahraje slavného filmového kritika Rogera Eberta, který zemřel v roce 2013. Životopisný snímek Russ & Roger režiséra Michaela Winterbottoma (Král ze Soho, S tváří anděla) bude vyprávět o Rogerově spolupráci s filmařem Russem Meyerem (Will Ferrell) na komediálním dramatu Beyond the Valley of the Dolls.


 

Ready Actress Five

Ready Player One, sci-fi režiséra Stevena Spielberga o souboji náruživých futuristických hráčů s obří korporací, obsazuje svou hlavní ženskou hrdinku, známou pod přezdívkou Art3emis. V úvahu připadají Olivia Cooke (Ouija, Me & Earl & the Dying Girl), Lola Kirke (Dosáhnout na měsíc, Mistress America), Elle Fanning (Zloba – královna černé magie, Až na dno) a dvě zatím neznámé herečky.


 

Star Wars: Finn chce na rande!

Olivia Cook je podle serveru The Wrap zvažovaná i pro jinou scifárnu jako hlavní dáma Star Wars: Epizody VIII a láska pro hrdinu Finna (John Boyega). Na stejnou roli mají zálusk i Gina Rodriguez (Deepwater Horizon) a Tatiana Maslany (Orphan Black).


 

Kdo krade skřítčí zlato….

Kenneth Branagh (Thor, Popelka) se ujal režírovat projekt, na nějž se opakovaně zapomínalo. Pro Disneyho natočí film podle fantasy série o antipadouchovi Artemisi Fowlovi od irského spisovatele Eoina Colfera. Artemis Fowl II. je dvanáctiletý génius a dědic slavného zločineckého impéria. Jelikož se jeho otec ztratil, přebírá iniciativu, a to hned s poměrně originálním kouskem. Chystá se unést skřítka a požadovat za jeho propuštění zlato. Z podzemní říše unese ovšem Myrtu Krátkou, důstojnici policejního sboru LEPreko a její kolegové se bez boje nevzdají. Toliko k začátku ságy. Disney přinejmenším původně plánoval spojit děj prvních dvou dílů, takže vyčkejme na další novinky. Scénář napíše zřejmě dramatik Conor McPherson.


Asasínský kánon
Film podle série videoher Assassin’s Creed má být plnohodnotným doplňkem světa dosavadních příběhů, nikoliv pouhou adaptací již existujícího materiálu. Fanoušky o tom ujistil Aymar Azaizia, manažer zodpovědný za obsah ságy o soubojích mezi templáři a asasíny. Elementy z filmu budou mít vliv na následující hry, komiksy a knihy.


 

Přestřelka na Pandoře

Videohry možná teprve teď skutečně obsazují filmová studia. Lionsgate se kupříkladu pouští do sci-fi westernu Borderlands odehrávající se na úplně jiné planetě Pandora, než jakou známe z velkofilmu Avatar. Nenažraní podnikatelé, odvážní rebelové, zločinci a mimozemšťané, ty všechny spojuje hon za mocnou, prastarou technologií.


 

Pokrevní bratři

Herec Michael B. Jordan  se již nemusí zabývat pokračováním Fantastické čtyřky, ale pšenka by mu mohlo kvést ve zpracování méně lukrativního komiksu. Pokud roli dostane, tak jako jeden z upírů komedie Blood Brothers uzavře se svým přítelem přátelství, které se začíná kazit až po tisíci letech. Hádky přeruší nebezpečí pro celé lidstvo a jejich snaha apokalypse zabránit.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací