Bez dechu / Abduction – recenze

Víte kdo jste a kdo jsou Vaši blízcí?
 
 
Režisér John Singleton, kterého můžete znát díky snímkům Drsnej Shaft, Rychle a zběsile 2 či Čtyři bratři, se pustil do stokrát probádané řeky akčních thrillerů o objevování tajemné identity. Tentokrát se jedná o verzi „teen“. Mladý Nathan (Taylor Lautner) zjišťuje, že to s jeho rodinným zázemím nebude tak, jak se na první pohled zdá. Od chvíle, kdy objeví svoji fotografii na internetové stránce s pohřešovanými dětmi se mu život otočí o 180 stupňů.

Nejvíce diskutovaným tématem u filmu Bez dechu bude zajisté obsazení. Proč hlavní roli ztvárnil zrovna Taylor Lautner? Proč si herci jako Alfred Molina a Sigourney Weaver vybírají projekty tohoto typu? Na druhou otázku znají odpověď jen oni samotní. U první se můžeme sice jen dohadovat, ale každého asi napadne podobné řešení. Herecké obsazení ze ságy Stmívání do kina táhne, především mládež, jako včely med. A navíc Taylor Lautner je nadšený sportovec. Již od 6ti let se věnuje karate a vybojoval pro svoji zemi i několik zlatých medailí. Svalová vybavenost je na výbornou a pohybový rozsah jakbysmet. Na první pohled jasná správná volba pro obsazení hlavního hrdiny. Jen ten herecký talent nám trochu pokulhává. Prkenný projev a po celý film téměř stejný výraz. Nemohu si pomoci, ale trochu mi to připomíná začátky Arnolda Schwarzeneggera. Nechejme se překvapit, třeba na sobě Lautner po herecké stránce zapracuje a časem překvapí. Nebo také ne.

Když jsme aspoň trochu probrali kontroverzní stránku filmu, zbývají nám již standartní kategorie hodnocení. Originalita. Zde si Singleton moc hlavu nelámal a „inspiroval se“ vším, co mu přišlo pod ruku. Scénář. No, nominaci na Oscara sice nezíská, ale doslova průšvih to není. Ale pokud přistoupíte na pravidla hry, nudit se nebudete. 100 minut Vám uběhne jako voda mezi prsty. Akce a bojové scény jsou opravdu povedené. Právě díky nim se Bez dechu drží přesně na hranici průměru. Malým překvapením je hlavní dívčí role Karen (Lily Collins). Ta je opravdu kouzelná a má před sebou hereckou budoucnost. Bez dechu je akční „teen“ oddechovka, která doslova neurazí, ale ani výrazněji nenadchne.
 

Co myslíte? Je lepší zběsilá noční jízda na nadupaném stroji …


 

…. nebo cestovat starým dobrým vláčkem motoráčkem?


 

Hamburger a cola, to pravé občerstvení pro jakoukoliv příležitost.


 

50%

Bez dechu / Abduction

Akce a bojové scény jsou opravdu povedené. Právě díky nim se Bez dechu drží přesně na hranici průměru. Malým překvapením je hlavní dívčí role Karen (Lily Collins). Ta je opravdu kouzelná a má před sebou hereckou budoucnost. Bez dechu je akční "teen" oddechovka, která doslova neurazí, ale ani výrazněji nenadchne.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací