Hladové preview Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger_games_sila_vzdoru_2_poster_nNaštvaní soutěžící žádají konec pořadu.
 
 
 
Mezi čarodějnickými učni zatím nikdo v popularitě nepřekonal Harryho Pottera. Žádná romantická fantasy neuspěla na poli knih i filmů tak jako Twilight sága. A ve světě mladých bojovnic dystopického věku je zatím nezpochybnitelnou šampionkou Katniss Everdeenová, dvojnásobná vítězka života v populární reality show Hladové hry. Jeden ročník vyhrála zcela legitimně, ale způsobila tak sociální nepokoje, takže si to musela zopakovat. Tentokrát její přátelé podváděli a předčasně s ní utekli. Však za to zaplatila životy mnohých blízkých. To ji dopálilo a spolu s jistou prezidentkou Coinovou vyhlásila otevřenou válku své vládě. Knihy jsou pouze tři, ovšem díky proslavenému receptu na maximalizaci zisku byl vrchol trilogie rozpůlen. Závěrečný akt dramatického vyvrcholení přinese Hunger Games: Síla vzdoru 2. část.

Na finalisty čeká překážková dráha v metropoli

Do událostí bezútěšné budoucnosti vstupujeme in media res, proto si musíme připomenout samotnou podstatu příběhu od spisovatelky Suzanne Colinsové. Po zničujících katastrofách vyrostlo na zbytcích civilizace opulentní centrum a třináct závislých krajů země Panem. Obyvatelé onoho centra zjevně neměli moc fantazie, protože své město pojmenovali prostě Kapitol. Taky jim z předpotopní zábavy zůstaly nejspíše pouze seriály Řím, Spartakus a Já, Claudius – začali si totiž jako pominutí rozdávat slavná starořímská jména.

Ten, kdo se  zdaleka nebavil, bylo dvanáct vykořisťovaných krajů, které se vzbouřily, ovšem dostaly na kokos a vůdčí Třináctý kraj byl dokonce zničen… Tedy alespoň oficiálně. Ve skutečnosti disponovali vrchní rebelové atomovými zbraněmi, takže jim Kapitol přenechal království jejich podzemních bunkrů. Zbylých dvanáct území nemělo takové štěstí a zavázalo se, že každý rok pošle každý z nich jednoho chlapce a jednu dívku, aby bojovali ve zvráceném televizním pořadu, odkud se může vrátit pouze jeden přeživší.

hunger_games_foto_02V případě 74. vysílání se to všechno trochu zvrtlo, když se do her za Dvanáctý kraj přihlásila Katniss Everdeenová (Jennifer Lawrence), aby zachránila svou sestru Prim (Willow Shields). To, že toto vysílání bude jiné, bylo nejspíš jasné od okamžiku, kdy ji v interview před samotnými hrami vyznal lásku spoluhráč/soupeř Peeta Mellark (Josh Hutcherson), i když věděl, že Katniss  se zapalují lýtka pro machra Hurikána (Liam Hemsworth). Odstartoval tak mediální senzaci, na jejímž konci je organizátoři her museli nechat přežít oba. Seneca Crane (Wes Bentley) musel proklínat rodiče za jméno člověka přinuceného svým císařem k sebevraždě.

hunger_games_vrazedna_pomsta_foto_a10Snow (Donald Sutherland), prezident Panemu, nedokázal zastavit vzrůstající popularitu mladé ženy, přezdívané „Dívka v plamenech“ nebo „Reprodrozd“. Patrně s tím měla co dělat i série o X-Menech… Každopádně se nechtěl smířit s narůstajícími projevy občanské neposlušnosti, tak poslal Katniss i Peetu zpátky do arény. Slečnu Everdeenovou tentokrát zachránili její spojenci z Třináctého kraje spolu s mnohými dalšími, mezi nimiž naneštěstí chyběl Peeta. Prezident Snow toho měl dost. Kapitol musel odteď sledovat hlavně pořad VyVolení, z čehož měla jeho vnučka jistě zlé sny. Ani návrat k osvědčeným titulům jako Velký bratr a Dovolená v Protektorátu nedokázal zaplácnout díru v programu. Začala nové válka. Nejdřív byl zničen Dvanáctý kraj, pak došlo na otevřené střety vládních sil s příznivci rebelů. Katniss uzavřela s prezidentkou Třináctého kraje Coinovou (Julianne Moore) dohodu. Zavázala se plnit roli propagandistického symbolu, ale také požadovala osvobození Peety, využívaného obdobným způsobem v Kapitolu. Chlapec byl z města nakonec zachráněn. Bohužel byl v mezidobí podroben drastickému vymytí mozku a v Katniss viděl nepřítele. Podaří se mu vrátit zdravý rozum? Bude Kapitol poražen? Dostáváme se do žhavé současnosti…

hunger_games_sila_vzdoru_cast_1_foto_06Odpovědi na předchozí otázky by rádi znali především samotní protagonisté. Pokud jde o Peetu, bude třeba jej přimět, aby si pamatoval jasně minulost, a zároveň je nutné těžce vybojovat lepší budoucnost. Tak, či onak, Katniss a její přátelé se dostanou do Kapitolu, kde je schován nejdůležitější cíl, tedy sám prezident Snow. Tým hrdinů narazí na podobné ďábelské vynálezy a tvory z dílny tvůrců Hladových her. Slečna Everdeenová má zase jednou jen pár okamžiků na použití svého důvtipu a rychlých nohou. Konečně zbývá ještě jedna neodbytná otázka. Do jaké míry může kdokoliv věřit prezidentce Coinové?

Tvůrci, jak se zdá, popustili uzdu své fantazii. Režisér Francis Lawrence v rozhovoru pro El Informador prohlásil, že film bude obsahovat překvapivý rozdíl oproti předloze, prý někdy ke konci děje…

Trailer 1: Ulice jsou zaminovány, Všichni následují lučištnici, Voda a oheň, Neoficiální Hladové hry vyhlášeny, Zabití prezidenta by bodlo

 

Načatou práci dokončují…

Ve Francise můžeme mít důvěru. Sérii dovedl k úspěchu již ve dvou snímcích, od doby, kdy ji převzal od Garyho Rosse. Jako plnohodnotný režisér poprvé natočil komiksovou urban fantasy Constantine. Byla sice kritizována fanoušky-puristy, ovšem stojí za zhlédnutí. Do scifistické budoucnosti nás pozval spolu s Willem Smithem, kde se postava této hvězdy představovala jako Já, Legenda. Voda pro slony zaměstnala v cirkuse Roberta Pattinsona (Edward z Twilight ságy). Lawrence a „polojmenovkyně“ Jennifer by mohli natočit adaptaci špionážního thrilleru Rudá volavka a mluví se o něm jako o novém ztvárniteli Homérovy Odyssey.

Druhou část Síly vzdoru převedli do scénáře, stejně jako první polovinu, Danny Strong a Peter Craig. Stronga si můžeme pamatovat díky hereckým výkonům (např. Buffy, přemožitelka upírů) nebo jako autora několika televizních filmů (Nové sčítání hlasů, Prezidentské volby). Část jeho práce jsme viděli a slyšeli v historickém dramatu Komorník, volně založeném na životě černošského zaměstnance v Bílém domě. Již roku 2012 byl požádán o převedení románu Dana Browna Ztracený symbol. O něco inteligentnější zábavou by mohl být muzikál Guys and Dolls.

Craig zkoumal nelítostnou realitu komunity zlodějů v thrilleru Město. Nedávno zfilmoval vlastní knihu Blood Father. Přinejmenším v minulosti psal sequel k Top Gunu a pro Michala Baye připraví trojku Mizerů.

 

Šestice dobrovolných splátců

Z nových tváří je určitě nejvýraznější představitelka jedné z bývalých šampionek her, velitelky Lyme, herečka Gwendoline Christie. Její tvář, respektive především mohutná postava, bude určitě známá všem divákům fantasy seriálu Hra trůny. Pro ně přijala identitu Brienne z Tarthu, houževnaté rytířky, o něco atraktivnější a daleko úspěšnější než v knižní verzi. Filmový svět ji zatím poctil jen malými rolemi (Imaginárium Dr. Parnasse, The Zero Theorem), nyní se objeví i mezi výraznými záporáky nových Star Wars jako kapitán Phasma. Děti prožívající dobrodružství bude sledovat v remaku Vlaštovek a Amazonek.

hunger_games_sila_vzdoru_2_foto_09Katniss dostane ještě další výpomoc. Třeba poručici Jakcksonovou v podání Michelle Forbes. Fanouškům Star Treku její Ro Laren představila rasu Bajoranů. Pak zbaběle utekla, když měla dostat permanentní roli v Hlubokém vesmíru devět… Tak se musela spokojit třeba s postavou admirálky Cainové v Battlestar Galactice.

Dalšími členy týmu Dívky v plamenech jsou Homes (Omid Abtahi), Mitchell (Joe Chrest) a sestry Leegovy (Misty a Kim Ormistonovy).
Vždy mi připadalo, že Hunger Games v obou podobách dosáhly svého kvalitativního vrcholu s Vražednou pomstou a nikdy jsem neskousnul kontroverzní rozdělení posledního dílu. Na druhou stranu, právě proto, že adaptace Síly vzdoru vtěsnala svůj klimax do další dvouhodinové podívané, obejdeme se snad bez zbytečného zdržování a od začátku do konce nás Katniss provede bouří emocí i akce.

Splátci se vracejí do kin 19. listopadu 2015.

Trailer 2: Sestry jsou nerozlučné, Panem řeší „korupci“, I v kanálech Kapitolu žijí mutanti


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací