Dokonalý šéf / Burnt – recenze

dokonaly_sef_2015_plakatNaštěstí víc než jen kulinářské téma.
 
 
 
Anglický název „Burnt“ byl zřejmě překladatelský oříšek, a tak má drama s Bradleyem Cooperem v hlavní roli v češtině trochu nedovařený název. Šéfkuchař vynikající úrovně Adam Jones, který si úspěch dvou michelinských hvězd pokazí vlastní vinou, vyžaduje dokonalost na talíři a v kuchyni. Dokonalým šéfem je ovšem jen zřídkakdy. Ale hlavně: snímek Johna Wella má úplně jinou chuť, než jakou mu podsouvá titul českých kin.

Z extrémní porce televizních pořadů o vaření je dnes už každému laikovi jasné, že kuchyni se musí umět šéfovat. Skoro se nám zastavuje dech, když pozorujeme profesionální přípravu lahůdek, řvoucího šéfkuchaře a celý jeho tým odpovídající jednohlasně jako vycvičená armáda. Na talířích servírují jídlo, které by slovy Adama Jonese mělo připomínat spíš sex než oběd a mělo by hostům působit zážitek podobný orgasmu. Ale možná proto, že vaření je v poslední době všude kolem nás, více ve filmu táhne to, co se děje, když Bradley Cooper svůj rondon sundá.

Šéfkuchař se urputně žene za třetí michelinskou hvězdou.Filmové plakáty slibují komedii namíchanou s dramatem. Scénář Stevena Knighta a Michaela Kalesnika je kořeněný ironií a sarkasmem, díky čemuž není dramatická složka filmu tak tíživá a příběh o neúspěchu, lásce, kterou není možné naplnit, a pocitu krachu, je dobře stravitelný. Šéfkuchař se urputně žene za třetí michelinskou hvězdou od tajemných kulinářských kritiků, kteří jsou neslitovní, ale všem dávají stejné šance. Za kuchařem se ženou vymahači dluhů, které si proti sobě poštval během své feťácké kariéry, a úspěch mu nepřejí ani bývalí kolegové, kterým zničil pověst.

Dokonalý šéf servíruje potěchu pro oči a zároveň trochu nepříjemného pocitu v žaludku. Jak to dopadne s člověkem, který prohru považuje za konec života a nechce si nechat pomoct. Jestli se vyplatí dát někomu druhou šanci. Jak se vyrovnat s tím, že milujete někoho, koho nikdy nemůžete mít. Do jaké míry by se měl člověk podvolit a sklonit hlavu a kdy je načase přisypat trochu kajenského pepře. Cooper je obklopen dobrými hereckými výkony svých kolegů, jejichž drobné příběhy dodávají filmu šťávu. Zvlášť působivý je Daniel Brühl (Co kdybychom žili společně, 2011) v roli Jonesova kamaráda. Bez něj by Dokonalý šéf zdaleka nebyl tak dobrý.
 
 

Psycholožka (Emma Thompson) v jednom ze svých normálnějších filmových outfitů.

dokonaly_sef_2015_foto_05

 
 

Je skvělý pocit přinášet dobré zprávy…

dokonaly_sef_2015_foto_09

 
 

Tohohle chlapíka není radno ignorovat.

dokonaly_sef_2015_foto_07

 
 

70%

Dokonalý šéf / Burnt

Dokonalý šéf servíruje potěchu pro oči a zároveň trochu nepříjemného pocitu v žaludku. Jak to dopadne s člověkem, který prohru považuje za konec života a nechce si nechat pomoct. Jestli se vyplatí dát někomu druhou šanci. Jak se vyrovnat s tím, že milujete někoho, koho nikdy nemůžete mít. Do jaké míry by se měl člověk podvolit a sklonit hlavu a kdy je načase přisypat trochu kajenského pepře. Cooper je obklopen dobrými hereckými výkony svých kolegů, jejichž drobné příběhy dodávají filmu šťávu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací