U moře / By the Sea – recenze

u_more_2015_plakatKlidné a pomalé, jak klasické dovolené u moře bývají.
 
 
 
V roli režiséra, scenáristy i hlavní postavy jeden a tentýž člověk: Angelina Jolie. Jako druhá hlavní postava překvapivě: její manžel Brad Pitt. A jaký je výsledek? Romantické drama, které možná dost diváků zklame. Samozřejmě chceme všichni vidět jednu z nejznámějších filmových a zároveň i reálných dvojic vedle sebe na plátně a navíc v roli manželů a bývalých hvězd newyorské smetánky, jak se potýkají se svým po letech již dosti toxickým vztahem (a také vlastním toxickým stavem), ale jestli to nakonec stojí za to…

Jolie chtěla upozornit na téma, které může být hodně těžké a zároveň je docela tabu.Jolie chtěla vzhledem ke svým samaritánským sklonům zřejmě upozornit na téma, které může být hodně těžké a zároveň je docela tabu (nebudeme prozrazovat) a navíc si asi může dovolit vytvoření dvouhodinového poměrně rozvleklého filmu, aniž by musela mít starosti o živobytí. Nebo možná jen chtěla strávit pár měsíců na Maltě a nenudit se přitom?

Film U moře není hloupý obsahem nebo hereckými výkony, ale zjevně by měl být kratší. Ve 122 minutách se opakuje následující: věčně a i v posteli kouřící kdysi úspěšný spisovatel Roland, který už dlouho nic nenapsal, chodí se zápisníčkem do baru a tam se podporován ginem a usměrňován sympatickým majitelem (Niels Arestrup) snaží napsat knihu. Zatímco Vanessa, tanečnice na tancování už podle svých slov příliš stará, s tragickým výrazem a tmavým kloboukem, případně rozpitou řasenkou, sedí na balkóně a zobe léky. Ve chvíli, kdy do přímořského hotelu přijede mladý pár, začnou je oba manželé sledovat dírou ve zdi.

Ne že by herci předváděli mizerné výkony nebo si Christian Berger špatně poradil s kamerou či se Gabrielu Yaredovi nepovedla filmová hudba. Jde o to, že je to moc dlouhé a vleklé a kdyby v tom nebyli Jolie a Pitt, asi by nám to v paměti neuvízlo. Na nějakém méně známém vedlejším festivalu by nám takový snímek přišel určitě pochopitelnější. V každém případě si plánujeme brzy spravit chuť a podívat se znovu na Mr. a Mrs. Smithovi, kde nám populární dvojka dělala větší radost.
 
 

Manželé na cestě do pomyslného partnerského pekla: bez komunikace a bez sexu.

u_more_2015_foto_18
 
 

Roland si rád nechá poradit… tedy pokud zrovna není na mol.

u_more_2015_foto_02
 
 

Teď to mladému páru ještě klape, ale co až se do toho vloží Vanessa…

u_more_2015_foto_04
 
 

55%

U moře / By the Sea

Ne že by herci předváděli mizerné výkony nebo si Christian Berger špatně poradil s kamerou či se Gabrielu Yaredovi nepovedla filmová hudba. Jde o to, že je to moc dlouhé a vleklé a kdyby v tom nebyli Jolie a Pitt, asi by nám to v paměti neuvízlo.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací