Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: The Force Awakens – recenze

star_wars_7_sila_se_probouzi_plakat„Budoucnost se teprve vytváří.“
 
 
 
Existuje skupina ikonických filmů, které milují davy a jsme schopni se na ně dívat pořád, pořád a pořád. Na jednu stranu bychom se se známými hrdiny i záporáky rádi setkali znovu, ale přitom máme obavy, aby jim a vesmíru, ve kterém žijí, nebylo odejmuto to pověstné kouzlo, které nás před lety dostalo. Do této kategorie bezesporu patři i série Star Wars.

Chceme, aby na nás čekaly staré dobré Hvězdné války nebo bychom raději něco modernějšího?Sedmá epizoda pojmenovaná Star Wars: Síla se probouzí a její blížící se premiéra vyvolávala vlnu velkých emocí a otázek. Nejhorší na podobných pokračováních je fakt, že ke sledování přistupujeme s určitou mírou očekávaní, které může výslednému snímku podrazit nohy. Chceme, aby na nás čekaly staré dobré Hvězdné války nebo bychom raději něco modernějšího?

Síla se probouzí dějově navazuje na Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho a zprostředkovává nám shledání se s celou řadou dobrých známých, ale zároveň nám představuje i nováčky, kteří na svá bedra chtíc-nechtíc převezmou dohled nad celou galaxií. Vždyť taky Han Solo, Luke a princezna Leia dříve či později odejdou do zaslouženého důchodu a přenechají štafetu mladším.

Položme si ale tu zásadní otázku. Máme tu další Hvězdné války? Ano, máme. Režisér J.J. Abrams poměrně zdařile mixuje atmosféru první a druhé trilogie, tudíž dostáváme temnotu, napětí i humorné okamžiky. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl nadcházející trilogie, nedostane se nám všeho takovou měrou, jak bychom si možná přáli, ale i tak tu máme od všeho trochu. Navštívíme nejednu planetu i město, setkáme se s jejich obyvateli a návštěvníky, kteří vypadají nejen velmi exoticky, ale i uvěřitelně. Maskérky a CGI triky odvedly špičkovou práci.

Samozřejmě se tu potkáme i s mezihvězdnými koráby, stíhači a křižníky, kteří barevnými lasery pálí kolem sebe. A ano, dojde i na zkřížení světelných mečů. Staré dobré známé je okořeněno moderním přístupem, energií a technologiemi.

Snímek Star Wars: Síla se probouzí je jednoduše pokračováním Hvězdných válek, které se nesnaží být něčím jiným. Nesnaží se být přehnaně originální. Nabízí nám to, co od nich očekáváme a co máme rádi. Nic víc, ani míň.
 
 

U tohoto kopilota se nemůžete vymlouvat na selhání lidského faktoru.

star_wars_sila_se_probouzi_b_foto_04
 
 

Nenechávejte mě tu, já už budu hodný.

star_wars_sila_se_probouzi_foto_a03
 
 

Také by se vám líbil takový nákupní vozík?

star_wars_sila_se_probouzi_foto_a04
 
 

85%

Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: The Force Awakens

Snímek Star Wars: Síla se probouzí je jednoduše pokračováním Hvězdných válek, které se nesnaží být něčím jiným. Nesnaží se být přehnaně originální. Nabízí nám to, co od nich očekáváme a co máme rádi. Nic víc, ani míň.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací