Která z filmových Popelek je nejlepší?

televize_otaznik_plakat_ck_v2„Číslo bot je dost chatrný předpoklad lásky, ale možná to Popelce nevadilo.“ Robert Fulghum
 
 
 
K pravým českým Vánocům patří nejen stromek, cukroví a kapr, ale jednoznačně také jedna kultovní pohádka. Popelka. S Libuší Šafránkovou, běloušem Juráškem, sovou Rozárkou a macechou, která si na ples půjčila netopýří klobouček od pana Viga z Arabely. Tento snímek má početný fanklub dokonce i v Norsku!

Příběh utiskované dívky se srdcem ze zlata provází lidstvo v různých variacích už od dob starověkého Egypta, proto není divu, že je vděčným tématem filmařů. Jednou z kultovních je animovaná Popelka od Disneyho, která je typickou americkou verzí: vystupuje zde kouzlící víla, která naservíruje ušmudlanému děvčátku vše až pod nos (to ta naše si musela pořádně máknout!).

 

Novější zpracování tak často přináší na plátno větší míru emancipace. Hrdinka prokazuje více intelektu, sama se snaží jít za svým štěstím, třeba dostat se na vysněnou vysokou. Prostě jiný přístup než „když budeš poslušná, tak si tě štěstí samo najde, třeba v podobě jezdící dýně“. Ale není to pravidlem.

Jednou z pohádkovějších verzí je Věčný příběh s Drew Barrymore nebo jednoduše Popelka (2015), které se opět ujalo studio Disney. V hlavních rolích vedle velkolepé výpravy můžeme vidět třeba Cate Blanchett nebo Helenu Bonham Carter.

Zasazením do naší doby se zase snaží zaujmout snímky A zase jedna Popelka se Selenou Gomez nebo Moderní Popelka s Hilary Duff, která je alespoň vtipná. Tato méně klasická zpracování se však s úspěchem většinou nesetkávají. Tedy až na jednu výjimku, která se sice jako popelkovský příběh neprezentuje, ale vlastně má k pohádkovému „jak chuděrka ke štěstí přišla“ velice blízko. Pretty Woman.

Romantická komedie s Julií Roberts a Richardem Gerem není zrovna filmařským skvostem, ale to jí na popularitě neubírá. V období Vánoc se tato „dospělácká“ verze stejně objeví na obrazovkách. Inspiraci můžeme vidět i v My Fair Lady, ale prodavačka květin a noční společnice, to je přeci jen jiná káva. Přitom je s podivem, že je hrdinka Vivian divákům tak sympatická. Přejí jí happy end, zlobí se na arogantní snobky, které ji vykážou z módního butiku, a přitom v reálném životě by si o prostořekou prostitutku z ulice ani kolo neopřeli. Jenže film drnká přesně na ty struny, které na zasněné dušičky platí. V závěru je z ušmudlané Popelky elegantní dáma, která ukradne srdce úspěšného obchodníka a ještě ho změní k lepšímu. A když takhle dobře dopadla prostitutka Vivian, tak proč ne některá z divaček?


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací