Creed – recenze

creed_2015_plakatPonaučení pro všechny boxery, než se vydáte do ringu, zajděte si na wc.
 
 
 
Sportovní drama Creed nás nejdříve zavede do Californie roku 1998, kde se v sirotčinci poprvé setkáváme s malým rváčem Adonisem Johnsonem. Přesnou a tvrdou ránu pěstí má v genech, jedná se totiž o syna velkého boxera Apolla Creeda. I když se to zdá nepravděpodobné, ujme se jeho výchovy Apollova manželka a snaží se, aby měl dospělý Adonis (Michael B. Jordan) poklidné povolání, ve kterém nebude inkasovat tvrdé rány. Jak se ale říká, krev je hustší než voda. Mladík žije dvojím životem, přes den je úspěšným úředníčkem s kravatou a po večerech jezdí do Mexika na boxerské zápasy. Jednoho dne touha po boxerském ringu ovládne Adonise natolik, že se vydá do Philadelphie a vyhledá „strýčka“ Rockyho Balbou (Sylvester Stallone) s prosbou o profesionální vedení.

Ryan má bezesporu talent, protože ani snímkem Creed nešlápl vedle.Režisér Ryan Coogler není žádným ostříleným veteránem, ale devětadvacetiletým fanouškem filmů o Rockym. Na svém kontě má pouze jediný snímek, a to životopisné drama Fruitvale Station, které bodovalo na MFF Cannes a Sundance FF, kde oslovilo nejen odbornou porotu, ale i diváky. I přes nízký věk a nevelké zkušenosti má Ryan bezesporu talent, protože ani snímkem Creed nešlápl vedle a uspokojí jak fanoušky známé boxerské série, tak i ty, kteří Rockyho nikdy neviděli (i když ta první skupina bude asi nadšenější).

Opět se podíváme do staré známé Philadelphie, kde se před lety konal nejen souboj Apolla Creeda a Rockyho. Dokonce vyběhneme i ty nejlegendárnější schody sportovního filmařského nebe. I když Adonis netrpí finančními problémy, trénuje se hezky po staru, v útulných a tak trochu otřískaných tělocvičnách a na samotných ulicích města.

První větší zápas, který náš nový boxer absolvuje, zaujme absencí střihu. Kamera rotuje a soustřeďuje se střídavě na jednoho z boxerů a slavného trenéra v rohu ringu. Na první pohled máme pocit, že se nekonal ani jeden střih (ať je již pravda jakákoliv). Vrcholný souboj sice střihů obsahuje nespočet, o to je ale energičtější a svižnější. Povedené je i představování sportovců a seznámení se s hlavním protivníkem prostřednictvím zpravodajství HBO SPORTS. Italský hřebec si se svým cílevědomým svěřencem na plátně rozumí, a když spolu vtipkují nebo mluví vážně, jsme s nimi na jedné notě.

Vedle boxu a povedené chemie mezi Rockym a Adonisem tu máme trochu nemastný, neslaný vztah Adonise s Biancou. Tessa Thompson je sice krásná, ale asi bychom se bez ní obešli. I když je asi pravda, že sportovec potřebuje po svém boku reprezentativní přítelkyni/ženu (a to i přes to, že oslabují nohy). Dramatu by prospěla i kratší stopáž, některé vycpávající pasáže působí nudně a otupují naši pozornost. I ty dvě citově vyděračské linky si tvůrci mohli odpustit. Jedna bývá obvykle až, až.

Creed není pokračováním série Rocky, ani jeho posledním rozloučením. Spíše než o konec, jedná se o nový začátek a o pomyslné předání boxerských rukavic mladé generaci. Jestli se s Rockym setkáme znovu či by mladý Adonis Johnson-Creed utáhnul na svých bedrech novou sportovní sérii není zatím známo, jedno je ale jisté, kamera má v tomto boxerském ringu rozhodně svoje místo a i přes to, že nám toho chce nabídnout více, než bychom si přáli, potěší nás.
 
 

Chtěli byste být raději trenér nebo jeho svěřenec?

creed_2015_foto_02
 
 

Nechce s vámi nikdo boxovat? Nevadí, stoupněte si před zrcadlo a zabavíte se na dlouhé hodiny.

creed_2015_foto_04
 
 

Bez krásky po boku hlavního hrdiny to prostě nejde…

creed_2015_foto_11
 
 

70%

Creed

Creed není pokračováním série Rocky, ani jeho posledním rozloučením. Spíše než o konec, jedná se o nový začátek a o pomyslné předání boxerských rukavic mladé generaci. Jestli se s Rockym setkáme znovu či by mladý Adonis Johnson-Creed utáhnul na svých bedrech novou sportovní sérii není zatím známo, jedno je ale jisté., kamera má v tomto boxerském ringu rozhodně svoje místo a i přes to, že nám toho chce nabídnout více, než bychom si přáli, potěší nás.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací