Osm hrozných / The Hateful Eight – recenze

osm_hroznych_hateful_eight_plakatPokud dosud nejste Tarantinovými fanoušky, tento film váš názor určitě nezmění.
 
 
 
Westernová konverzační detektivka Quentina Tarantina obsahuje hektolitry krve, propracované postavy, mnoho zvratů a dobře odvedenou filmařskou práci. Nutné je však hned na začátku varovat, že tato podívaná je náročná nejen pro diváka, ale i pro jeho zadnici, protože si v kině posedí tři hodiny.

Lovec lidí John Ruth (Kurt Russell) veze zasněženou krajinou další svůj úlovek, vražedkyni Daisy (Jennifer Jason Leigh), vstříc popravě. Po cestě nabere další dva pasažéry: druhého legendárního lovce lidí v podání Samuela L. Jacksona a k tomu údajného budoucího šerifa městečka, kam všichni míří. Honí je ale sněhová bouře, a tak je třeba se před ní schovat do chaty, ze které už po zbytek filmu nevykoukneme. Zde čeká zbytek sestavy, se kterou se budeme postupně seznamovat. A potrvá ještě dlouho, než dojde na první mrtvolu, ovšem pak nabere film na obrátkách.

Celý snímek je dost konverzační, skoro jako bychom seděli v divadle.Celý snímek je dost konverzační, skoro jako bychom seděli v divadle, tedy dokud nedojde na krev. V první polovině se akce vůbec nedočkáme, ani žádných drsných vtípků, nebo vybudování zajímavé atmosféry. Snímek by si zasloužil pořádně prostříhat, Tarantino neTarantino, prostě velké části Osmi hrozných chybí spád.

Stále jen „poznáváme“ hrdiny, což je ale trochu s otazníkem. Minulost postav známe totiž jen z vyprávění jich samých či někoho dalšího, a tak nevíme, co je pravda a co si vybájili, aby dosáhli svých cílů. Krom toho poslouchat tyto historky není zrovna velká zábava. Jen jednu nám Tarantino dopřeje i vidět.

Zlověstná atmosféra v chatrči uprostřed ničeho (krom zuřící vánice) začne nakonec přece jen houstnout a najednou koukáme úplně na jiný film. Náhle je zde akce, brutalita, zvraty. Na různorodé postavy průběžně měníme názor, nevíme komu věřit či fandit. Příběh se rozkrývá postupně a konečně se pořád něco děje. Od začátku do konce tak všemu dominují herecké výkony, ale od těchto hvězdných jmen je to vlastně „normální“. Někdo nám sedne, jiný nás bude iritovat.

Ani soundtrack bohužel není takovým skvostem, jak jsme u Tarantina běžně zvyklí. Hudbu sice obstaral velikán Ennio Morricone, ale moc si ji neužijeme.

I když je příběh poměrně dobrý a obsazení špičkové, na konci si musíme klást otázku, zda pointa za to úmorné čekání stála. Anebo jestli si slabé faktory filmu v duchu omlouváme, protože je to přece film od Tarantina. Na to už si musí každý odpovědět sám.
 
 

Tim Roth: nejdříve ve Čtyřech pokojích, teď v jedné chatce.

osm_hroznych_hateful_eight_foto_02
 
 

Se Samuelem L. Jacksonem byste na procházku jít nechtěli.

osm_hroznych_hateful_eight_foto_16
 
 

Willyho už zachránil, teď chce možná zachránit nebezpečnou Daisy.

osm_hroznych_hateful_eight_foto_09
 
 

70%

Osm hrozných / The Hateful Eight

I když je příběh poměrně dobrý a obsazení špičkové, na konci si musíme klást otázku, zda pointa za to úmorné čekání stála. Anebo jestli si slabé faktory filmu v duchu omlouváme, protože je to přece film od Tarantina. Na to už si musí každý odpovědět sám.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací