Kreativní Evropa poskytne 1, 46 mld. eur na rozvoj evropských kulturních a kreativních odvětví

kreativni_evropa_logoFilmová výchova, historické dědictví, ze starého nové i šťastné úsměvy a červené nosy, to vše podporuje Kreativní Evropa.
 
 
 
Vzhledem k tomu, že kulturní a kreativní odvětví je nejen obrazem obrovského a rozmanitého evropského kulturního dědictví, ale i velkým přínosem pro rozvoj naší společnosti, věnuje program EU Kreativní Evropa na jeho rozvoj v období 2014 – 2020 1, 462 mld. eur. V Praze se uskutečnila tisková konference, na které bylo detailně prezentováno několik chvályhodných projektů. Podívejme se na některé z nich.

kreativni_evropa_tiskovka_012016_foto_03

Dílčí program MEDIA se zaměřuje na podporu evropské kinematografie a audiovizuálního průmyslu. V roce 2015 bylo podpořeno celkem 102 projektů a aktivit žadatelů z České republiky. Například dlouhodobý projekt Doc Allience Academy zabývající se filmovou výchovou napříč sedmi evropskými zeměmi (Česká republika, Německo, Francie, Polsko, Dánsko, Portugalsko, Švácarsko) či Kinedok zaměřující se na dokumentární film a práci s publikem. Kromě vzdělávacích aktivit se Kreativní Evropa MEDIA soustřeďuje na podporu filmových festivalů, mezinárodních koprodukčních fondů, vývoje hraných, animovaných a dokumentárních filmů pro kina, on-line distribuce a mnoho dalšího.

Vše se ovšem netočí pouze kolem audiovizuálních počinů. Kreativní Evropa Kultura se v roce 2015 prezentovala 11 projekty s českou účastí. Nejen nové, ale i staré si zaslouží naši pozornost. Arcidiecézní muzeum Olomouc se jako první u nás pyšní označením Evropské dědictví. Jedinečnost muzea tkví nejen v rozsahu výstavních prostor, ale i bohatstvím sbírek a chuti prezentovat příběhy vypovídající o společně sdílených dějinách. Ze starého nové a lepší, i tak by se dala prezentovat náplň projektu REED, který podporuje mladé návrháře zaměřující se na inovativní uzavřený ekonomický design. V praxi se jedná o přetvoření odpadového materiálu z podniků, jako jsou například hotely, na vysoce kvalitní up-recycle produkty.

kreativni_evropa_tiskovka_012016_foto_01Kreativní Evropa ovšem myslí i na druhé a podporuje opravdu chvályhodné projekty. Mezi takové bezesporu patří organizace Zdravotní klaun pomáhající již 15 let. Hlavním posláním Zdravotního klauna je pomáhat nám, když je nám nejhůře. Zdravotní klauniády pro děti či geriatrické klauniády v domovech pro seniory vykouzlily již nejeden šťastný úsměv. Profesionální umělci speciálně vyškolení pro práci s nemocnými dětmi v rámci projektu Přezůvky máme! navštěvují i nevyléčitelné děti v domácí péči a snaží se zpříjemnit malým pacientům a jejich rodičům, příbuzným i kamarádům fyzicky i psychicky náročné období v jejich životě. Zdravotní klauni si přinesou vše potřebné, včetně zábavných rekvizit a přezůvek.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací