Filmové události #06/16: Šílený George a festival hromu, Zorro poslouchá Cuaróna, Rita osvobozena

sundance_2016_posterHrdinové v bílém i v černém.
 
 
Tak Festival v Sundance vyzdvihl další film o otroctví. Jak je vidět, oboustranné trauma musí být pravidelně připomínáno. Každopádně Nata Tunera, novodobého Spartaka, musíme samozřejmě obdivovat. Možná bychom ho mohli dát do jedné rakety s papežem Františkem i Zorro Mstitelem a vystřelit je na Měsíc, kde by určitě společnými silami porazili Ritu Repulsu. Asi by s nimi nemohl vyrazit šílený Max, jenž má pro svého stvořitele, předsedu poroty v Cannes, cenu zlata. František by se každopádně musel rychle vrátit, aby vírou zastavil elektrického kazatele z pera Stephena Kinga.
 

 
Otroci a politici ovládají Sundance

Velká cena poroty i Cena publika na Festivalu v Sundance připadla tento rok historickému snímku The Birth of Nation. Afroamerický režisér Nate Parker v něm sám vystupuje jako Nat Turner, vůdce otrockého povstání v USA roku 1831. Jako nejlepší dokument zazářil Weiner, sonda do světa politického skandálu v režii Joshe Kriegmana a Elyse Steinberg.


 

MacGyver, práce všeho druhu

Televizní agent MacGyver byl vždy vynalézavý, když šlo o to postavit si z okolních předmětů potřebné nástroje. Nyní to zřejmě bude dělat nadvakrát. Kromě nového seriálu na NBC se na něj chystá celovečerní mise v produkci společnosti Lionsgate. Už jej na to připravují producenti Lee David Zlotoff a Neal Moritz (série Rychle a zběsile).


 

Zastávky pro rychlé a zběsilé

Vin Diesel poslal přes Instagram data posledních dílů série Rychle a zběsile. Po osmičce, jejíž datum premiéry (14. dubna 2017) už nějakou dobu známe, dostaví se závěrečné dva snímky 19. dubna 2019 a 2. dubna 2021.


 

Cuarón Mstitel

Nový film o maskovaném ochránci slabých Zorro Mstiteli natočí Jónas Cuarón, syn (zatím) slavnějšího mexického filmaře Alfonse Cuaróna. Ve službách svého otce napsal scénář pro vesmírné drama Gravitace se Sandrou Bullock. No, příběh Dona Diega de la Vegy by měl zůstat v hispánských rukách.


 

Zemřel Frank Finlay (6. 8. 1926 – 30. 1. 2016)

Svět je chudší o jednoho filmového mušketýra. V devětaosmdesáti letech odešel na věčnost britský herec Frank Finlay. Začínal jako hvězda, ke se objevil například v roli nechvalně známého diktátora (Death of Adolf Hitler). Nicméně od začátku 60. let se objevoval i ve filmech, kde jej proslavila hlavně postava Porthose z Dumasovy ságy o Třech mušketýrech. Hrál ho ve třech snímcích z let 1973, 1974 a 1984. Za ztvárnění Jaga v Othellovi byl nominován na několik cen, včetně Oscara. V osmapadesáti letech získal Řád Britského impéria.


 

Šílený ročník v Cannes

Porotě nadcházejícího 69. ročníku Festivalu v Cannes bude předsedat australský režisér George Miller, stvořitel série o Šíleném Maxovi. Francouzské město bude letos hostit filmařskou smetánku od 11. do 22. května.


 

Leo jako Lenin vyvolal pobouření

Nevídané herecké přání Leonarda DiCapria pobouřilo ruské komunisty. Představitel Jordana Belforta nebo Velkého Gatsbyho by si totiž podle vlastních slov rád zahrál někoho z ruské historie – „Lenina, Putina nebo Rasputina“. Studio Lenfilm se již nechalo slyšet, že DiCapriovo obsazení do role vůdce bolševické revoluce by neměl být problém. Představitelé petrohradské strany Ruští komunisté ovšem tuto představu odmítají a Lenfilmu poslali pobouřený dopis, podle něhož by Vladimíra Iljiče měl hrát pouze ruský herec.


 

Temný příběh z předměstí

Drama Suburbicon s režií George Clooneyho a scénářem od bratří Coenů představilo alespoň letmý nástin svého děje. V padesátých letech se jistá zdánlivě obyčejná rodina zaplete do sítě vydírání, pomsty a zrady. Jejich skutky mají vypovídat o tom nejhorším, ale i nejlepším z lidské povahy. (Anti)hrdiny si zahrají Matt Damon, Julianne Moore nebo Josh Brolin.


 

Nebezpečné epizody

Díky televizní stanici NBC se v seriálu dočkáme také dalších zvrácených příhod mezi dospělými manipulátory ve stylu Nebezpečných známostí. Drama režiséra Rogera Kumbla, adaptující román Choderlose de Laclose, vyprávělo o sexuální sázce mezi Sebastianem Valmontem (Ryan Phillippe) a jeho nevlastní sestrou Kathryn (Sarah Michelle Gellar). Jedním ze seriálových hrdinů má být Sebastianův patnáctiletý syn, tedy vlastně „pohrobek“, který objevuje svět sexu, peněz, moci a korupce. O co zkušenější je v této oblasti jeho teta Kathryn, posedlá touhou po kontrole nad rodinným podnikem.


 

Doktorka tu pro Xenomorfy nebude

Vetřelci se od dob Promethea obejdou bez Sigourney Weaver a nyní i bez Noomi Rapace. Ano, jak nám již začínalo být jasné, postavu Dr. Elizabeth Shaw v sequelu neuvidíme a diváky Alien: Covenant ze starých tváří přivítá pouze android David (Michael Fassbender).


 

Krotitel ducha ve škebli

Záporákem, tudíž nepřítelem Scarlett Johansson, ve sci-fi Ghost in the Shell, bude Michael Pitt (Vesnice, Hannibal). I když se jeho padouchovi říká „Smějící se muž“, žádného veselí se od zahořklého kyborga posedlého pomstou určitě nedočkáme.


 

Elektrický kazatel pozdrží apokalypsu

Svědectví, postapokalyptický román Stephena Kinga, musí se svým zfilmováním ustoupit „bratříčkovi“. Režisér a scénárista Josh Boone nejdřív zpracuje jinou Kingovu knihu, totiž Revival. Král hororu v něm přivedl na svět Charlese Jacobse, metodistického kněze, jenž po tragické smrti manželky i syna ztratí víru a začne se věnovat léčení elektrickým proudem.


 

Říše písečného hradu

Ať už bude Leninem, nebo ne, Leonardo DiCaprio nelení ani jako producent. Před následky radikálního oteplování nás chce varovat filmem podle dystopické knihy pro mládež The Sandcastle Empire. Po sérii klimatických změn, záplav a přelidnění směřuje Země k zániku. Skupina radikálů známých jako Wolfpack chce svrhnout vládu, zatímco dívka Eden prchne z jednoho z jejich táborů. Společně s dalšími uprchlíky se octne na stopě dávno zmizelého otce a zjistí, že právě ona může svět zachránit.


 

„Je čas dobýt Zemi!“

Elizabeth Banks vstoupí do dětských nočních můr. S rebootovými Strážci vesmíru se utká jako nová Rita Repulsa. Ne, vy americký bastardi, jmenuje se Bandora a vyhubila dinosau… Chci říct, že to je vesmírná čarodějnice, jež sídlí na Měsíci, trpí na bolesti hlavy a chce ovládnout naši planetu.


 

Papežův herecký debut

Hlava katolické církve, samotný papež František, se objeví ve snímku Beyond the Sun. Je vůbec prvním nejvyšším pontifikem, jenž si zahraje ve filmu, byť bude hrát sám sebe. Beyond the Sun vypráví o skupině dětí z různých kultur, které napodobují apoštoly při hledání Ježíše Krista. Tržby si rozdělí dvě charitativní organizace z Františkovy domovské Argentiny – El Almendro a Los Hogares de Cristo.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací