Filmové události #09/16: Přistěhovalci se prosazují, Snowden utíká, Player One začíná hrát

berlinale_2016_plakatJe třeba překročit hranice.
 
 
Jak v Německu, tak ve Francii získaly prestižní ceny filmy o přistěhovalcích. Někdy si říkám, že za tím vším vězí nějaký veliký nepřítel Západu, jako třeba kapitán Nemo. V mainstreamu prostě aktuální politické situaci neunikneme, a proto můžeme toužit po úniku do jiných světů v nabídce festivalu Future Gate. Svět sci-fi se vskutku rozrůstá. Nedávno získal hlavního představitel pro Ready Player one a zaručené pokračování Pacific Rim – Útoku na Zemi…. Byť se tedy nová invaze Kaiju obejde bez původního režiséra.
 

 
Medvěda dojali uprchlíci

Zlatého medvěda na 66. Berlinale získal italský dokumentární film Fuocoammare (Fire at Sea) režiséra Gianfranca Rosiho. Malý chlapec Samuel je na ostrově Lampadusa svědkem zhoršující se uprchlické krize. Velká cena poroty připadla bosensko-francouzskému dramatu Smrt v Sarajevu od Danise Tanoviće. Stříbro za nejlepší režii si odnesl francouzský L’avenir , scénářem uchvátili Poláci a jejich Zjednoczone stany milosci, Číňané zabodovali kamerou pro Čchang Ťiang Tchu. Nové filmové perspektivy údajně otevírá osmihodinový (!) filipínský příspěvek Hele sa hiwagang hapis. Mezi herci vynikli Tunisan Madžíd Mastúr (Inhebbek Hedi) a Dánka Trine Dyrholm (Kollektivet). České filmy se hlavní soutěže nezúčastnily, nicméně Nikdy nejsme sami, dílo režiséra Petra Václava, obdrželo cenu čtenářů deníku Tagesspiegel.


 

César se sklonil před arabkou

Francie oproti tomu na 41. Césarech vyzdvihla drama Fatima, v němž režisér Philippe Faucon popisuje nesnadný život arabské matky a jejích dvou dcer v zemi galského kohouta. Po čtyřech cenách obdržel v Turecku se odehrávající Mustang (nejlepší režijní debut, původní scénář, hudba a střih) a komedie o špatné operní zpěvačce Marguerite (herečka, zvuk, kostýmy a výprava). Režie se údajně nejvíce povedla Arnaudu Desplechinovi v Trois souvenirs de ma jeunesse. V kategorii animáků zvítězil Malý princ a ze zahraničních se prosadil Birdman. Za výpravu k Marguerite cenu obdržel náš krajan Martin Kurel jako vůbec první Čech.


 

Brána budoucnosti otevřena

Fanoušky žánru sci-fi z České republiky čeká v březnu svátek v podobě 3. ročníku festivalu Future Gate. V pražském kinu Bio Oko budou vědeckofantastické klenoty k vidění od 3. do 6. března, v brněnském Kinu Art pak od 17. do 20. března. Promítáno bude celkem sedm filmů. Zahájí jej zvukař/střihač Terry Rawlings, který zde uvede také své reprezentanty staré klasiky – Blade Runnera a Vetřelce 3. Romantiku, zombíky a kybernetické implantáty k nám posílá Finsko v komedii Lovemilla. Australané se chlubí thrillerem Terminus a postapokalyptickým akčňákem Turbo Kid. Japonce zastupuje animák Vesmírný kapitán Harlock. Přes hodinu a půl různých kratších děl spojí do jednoho bloku projekce iShorts. Program doprovodných besed a přednášek si můžete prohlédnout na stránkách www.futeregate.cz.


 

Proč bohatí kradu?

Druhý remake romantického krimi-thrilleru Aféra Thomase Crowna ponese na svých bedrech Michael B. Jordan (Fantastická čtyřka) jako nástupce samotného Pierce Brosnana. Někdejší agent 007 a před ním Steve McQueen představoval milionáře zahánějícího nudu krádežemi. Na souboj ho však vyzve vyšetřovatelka pojišťovny Catherine Banningová.


 

Hermionina dovolená

Emma Watson si chce dát od filmů pauzu. Během nadcházejícího roku se bude věnovat vlastním potřebám, ale také iniciativě HeForShe, bojující o generovou rovnoprávnost. Dokud nepřijme další roli, uvidíme jí v hororu Regression, thrilleru The Circle nebo pohádce Kráska a zvíře.


 

Kterak Nemo pod mořem zmizel

Režisér James Mangold (Wolverine) nahradil Davida Finchera jako stvořitel disneyovského filmu Nemo, jenž má pochopitelně  vyprávět příběh svérázného kapitána korábu Nautilus z klasické verneovky Dvacet tisíc mil pod mořem. Až bude obsazena hlavní role, oprávněně prohlásíme, že se Nemo našel.


 

Snowden se ztratil z dohledu

Životopisný snímek o analytikovi CIA Edwardu Snowdenovi (Joseph Gordon-Levitt) byl pozdržen z květnového termínu až na 16. září 2016.


 

Padesát odstínů Luka Sawyera

V Padesáti odstínech svobody, třetím díle populární erotické trilogie, se objeví herec Brant Daugherty, známý ze seriálu Prolhané krásky. Získal roli Luka Sawyera, osobního strážce, pověřeného ochranou Anastasie Steelové (Dakota Johnson).


 

Freemanova identita

Časopisu Empire Magazine Story odhalil roli Martina Freemana v marvelovce Captain America: Občanská válka. Představitel Dr. Watsona a Bilba Pytlíka hraje Everetta Rosse, člena protiteroristické jednotky a ve světě komiksů odborníka na Wakandu, vlast Black Panthera.


 

Wonder Friend?

Nová fotografie z natáčení Wonder Woman zachytil herečku Lucy Davis, která, jak se zdá, patrně představuje Ettu Candy, nejlepší přítelkyni superhrdinky.


 

Stopáž střetu „Manů“

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti bude proti sobě štvát superhrdiny z DC Comics po dobu 2 hodin a 31 minut.


 

Ready Hero One

Hlavní hrdina Spielbergovy sci-fi Ready Player One byl konečně obsazen. Tye Sheridan (X-Men: Apokalypsa) využije jako nadšený hráč Wade Watts svých geekovských znalostí, aby porazil brutální korporaci.


 

Útok na Zemi bez Del Tora

Pacific Rim – Útok na Zemi 2 nejenže se opravdu koná, ale jako kdyby už to nebylo pořádné překvapení, tak jej nebude režírovat Guillermo Del Toro, nýbrž Steven S. DeKnight, bývalý šéfproducent superhrdinského seriálu Daredevil.


 

Strážci Doupěte

Nová filmová verze Dračího doupěte má být odlehčeným příběhem ve stylu Strážců Galaxie, zasazeným tentokrát do „tolkienovského“ světa. Atmosféru chystané fantasy tak popsal producent Roy Lee.


 

Ulice Cloverfield 11?

J. J. Abrams v rozhovoru pro Entertainment Weekly zmínil ideu na třetí snímek, odehrávající se ve světě tajemného Monstra (Cloverfiled). Teď záleží na úspěchu sequelu Ulice Cloverfield 10.


 

Ava si vybrala dobrodružství.

Minule jsme vás informovali o dvou sci-fi filmech, nabízených režisérce Avě DuVernay (viz Filmové události #08/16). V mezidobí nakonec zvolila A Wrinkle in Time podle knihy spisovatelky Madeleine L’Engle. Příběh vypráví o třináctileté Meg, jež pátrá po svém otci, ztraceném při pokusech s pátou dimenzí.


 

Zombie nezhynou!

Ne každý by dokázal úspěšně zpracovat zombie apokalypsu jako komedie, ale Zombielandu se to před sedmi lety podařilo. Jeden z jeho scénáristů, Rhett Reese, ujistil fanoušky, že studio Sony je pořád odhodláno natočit sequel, ovšem zatím není připraven uspokojivý scénář.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací