Bohové Egypta / Gods of Egypt – recenze

bohove_egypta_2016_teaser_plakat„Tvá cesta právě začala.“
 
 
 
Sourozenecké a rodinné šarvátky jsou staré jako lidstvo samo. Své o tom ví i jedna božská rodina ze starověkého Egypta. Bůh světla a kosmu Ra (Geoffrey Rush) je otcem dvou synů. Usir, bůh plodnosti a úrody je králem celého Egypta a je považován za laskavého a moudrého vladař. Set (Gerard Butler), bůh pouště, moře, bouře a temnoty je jeho pravým opakem. Nejenže na svého bratra neuvěřitelně žárlí, ale touží se stát i nejmocnějším ze všech mocných a neštítí se jakýchkoliv praktik, dokonce ani vraždy vlastního bratra. Usirův syn Horus (Nikolaj Coster-Waldau), bůh nebes, měsíce a slunce, je jedinou nadějí lidí i ostatních bohů. Souboj gigantů právě začíná.

Pokud čekáte, že v rámci zhlédnutí Bohů Egypta dostanete i lekci z historie, asi jste nikdy neviděli žádný americký kasovní trhák a poznámka vypravěče v úvodu, že on si tento příběh pamatuje takto, je jasnou pobídkou k tomu, abychom si sedli, nezaobírali se nepodstatnými fakty a prostě si jenom užili příběh, odehrávající se v kulisách Egypta tehdejší doby.

Když na to mám penízky, proč si nepohrát s pastelkami a nestvořit co nejokázalejší obrázky…Jedním z hlavních lákadel je bezesporu vizuální stránka. Pomocí moderních technologií, CGI triků a dostatečného budgetu lze v současnosti vytvořit téměř cokoliv. Bohové Egypta se snaží o co nejdetailnější realističnost, ale zároveň jsou i stylizovanou pohádkou pro velké kluky a holky. Když na to mám penízky, proč si nepohrát s pastelkami a nestvořit co nejokázalejší obrázky, že?

Tvůrci dobrodružného fantasy vsadili na opravdu charismatické obsazení. Gerard Butler je chodící masa testosteronu. Jeho pokřivený úsměv a uhrančivé oči stačí samy od sebe k tomu, aby se otřásla zem. Nikolaj Coster-Waldau (Jedna za všechny, Hra o trůny) je sice o poznání jemnější než živočišný Butler, o to více mu ovšem sedí role zhýčkaného bůžka, který musí nejdříve dopadnout na dno, aby se mohl zrodit skutečný vladař. I mladičký Brenton Thwaites hrající lidského zlodějíčka Beka nezůstane bez povšimnutí. Mužské oko se bude moci pokochat pohledem na spoře oděné krásky Elodie Yung (bohyně lásky, hudby a pití Hathor) a Courtney Eaton (lidská žena Zaya).

Vše se začne kazit ve chvíli, kdy se přestaneme koukat na efekty a začneme vnímat děj. Ono taky, co očekávat od scénáristického dua Matt Sazama a Burk Sharpless (Poslední lovec čarodějnic a Drákula: Neznámá legenda). Z hlediska příběhu není snímek ničím víc, než prachobyčejným putováním z jednoho místa na druhé, překonáváním překážek a závěrečného happy endu.

Snímek Bohové Egypta především trpí určitou dávkou schizofrenie, protože neví, koho chce vlastně oslovit. Jednoduchý a tuctový příběh (a u nás i dabing) je vhodný pro děti do 15 let, romantická linka zaujme ženy milující červenou knihovnu, rodinné drama osloví čtenáře Shakespeara a vizuální a akční stránka nadchne milovníky jednoduchých akčních popcornovek. Jednoduše řečeno, každý z vyjmenovaných táborů bude vychvalovat a nadávat na něco jiného, ale ve výsledku nebude zcela spokojen ani jeden. Pozitivní na tom ale je, že když nad tím pestrobarevným pohádko-mytologickým mixem nebudeme moc přemýšlet, máme šanci si na něm najít a vychutnat to svoje.
 
 

Nedělej na mě ramena, lidský červe.

bohove_egypta_2016_foto_10
 
 

Praktické? NE. Sexy? ANO!

bohove_egypta_2016_foto_24
 
 

Nevhodné pro ofidiofobiky.

bohove_egypta_2016_foto_19
 
 

60%

Bohové Egypta / Gods of Egypt

Snímek Bohové Egypta především trpí určitou dávkou schizofrenie, protože neví, koho chce vlastně oslovit. Jednoduchý a tuctový příběh (a u nás i dabing) je vhodný pro děti do 15 let, romantická linka zaujme ženy milující červenou knihovnu, rodinné drama osloví čtenáře Shakespeara a vizuální a akční stránka nadchne milovníky jednoduchých akčních popcornovek. Jednoduše řečeno, každý z vyjmenovaných táborů bude vychvalovat a nadávat na něco jiného, ale ve výsledku nebude zcela spokojen ani jeden. Pozitivní na tom ale je, že když nad tím pestrobarevným pohádko-mytologickým mixem nebudeme moc přemýšlet, máme šanci si na něm najít a vychutnat to svoje.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací