Filmové události #11/16: Febiofest brání utlačované, Nicolas a Bruce se mstí, Spider-Man se vrací

febiofest_2016_plakatSlavíme svátek Pavoučího muže.
 
 
 
Nicolas Cage i Bruce Willis se oba propůjčili k příběhům o sexuálním násilí. Není to nic pěkného, ale rozhodně se bude jednat o inteligentnější thrillery než o souboje s terminátory a superpadouchy, s čímž by určitě souhlasili intelektuálové z Febiofestu. Ale možná i některým z nich se líbí Spider-Man, jenž dnes dominuje zprávám komiksovým, ať už jde o novinky kolem jeho herců nebo postav. Dobře je na tom i Venom, hůře zase Sandman, i když, vlastně ne ten z písku.
 

 
Febiofest krotí mustanga a střeží lidská práva

Ve čtvrtek 17. března začíná v Praze 23. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest.  Na akci zavítá řada zahraničních hostů, včetně izraelského herce Itaye Tirana nebo norského scénáristy Bjørna Olafa Johannessena. Za přínos světové kinematografii převezmou ocenění italský filmař Marco Bellocchio, skotský herec Peter Mullan (Trainspotiting), Španělka Carmen Maura (Bláhová noc) či Slovenka Emília Vašáryová. Pamětní medaile tentokrát ponese tvář herce Rudolfa Hrušínského. Mezi promítanými snímky můžeme vyzdvihnout například česko-rakouský dobrodružný snímek  Menandros & Thaïs,  francouzsko-tureckého Mustanga a slovinskou komedii Šiska Deluxe. Vůbec poprvé bude udělována cena Amnesty International Febiofest Award, výraz podpory nespravedlivě stíhaným umělcům. Festival potrvá do 25. března, o čtyři dny později začnou ve 14 městech Ozvěny Febiofestu, projekce vybraných snímků, které potrvají až do 29. dubna. Pro aktuální informace sledujte články věnované Febiofestu.


 

Mizerové jsou letní zábava

Akční komedie Mizerové III ztratila premiéru v únoru 2017 ve prospěch fantasy Temná věž a místo toho se zjeví až 2. června téhož roku.


 

Pomsta: Příběh Cageovy lásky

Nicolas Cage si zahraje a zarežíruje v krimithrilleru Vengeance: A Love Story, decentně přejmenované adaptaci knihy Rape: A Love Story od spisovatelky Joyce Carol Oates. Jako detektiv se objeví v příběhu brutálního hromadného znásilnění a odplaty.


 

Whoopi, teroristé a výtah

Do nezávislého akčního dramatu Nine Eleven o událostech z 11. září 2001 byli obsazeni Martin Sheen a Whoopi Goldberg. Pět osob se v průběhu teroristického útoku na Světové obchodní centrum společně zasekne ve výtahu. Kromě jmenovaných uvidíme ve snímku Luise Guzmana, Olgu Fonda nebo Wooda Harrise.


 

Přejeme Willisovi smrt?

Bruce Willis byl obsazen do remaku Přání smrti, thrilleru z roku 1974. Po vzoru Charlese Bronsona se stane pouze zprvu poklidným architektem Paulem Kerseym. Vražda manželky a znásilnění z dcery jej promění v nemilosrdný nástroj pomsty. Remake mají režírovat Aharon Kashales a Navot Papushado (Vzteklina).


 

Švéd točí Disneyho Louskáčka

Hrdiny velkofilmů mohou být i malé hračky, třeba takové jako ze slavného baletu Louskáček – cínový vojáček s jednou nohou a Tanečnice. Disney je vysílá do chystaného snímku s titulem The Nutcracker and the Four Realms a právě mu přidělil i režiséra.  Švéd Lasse Hallström popoháněl Děti z Bullerbynu, určoval Pravidla moštárny nebo třeba podával Lásku na kari.


 

Prezidentka Star Treku

Star Trek: Do neznáma čeká v následujícím týdnu dotáčení nově přidaných scén, a to dokonce takových, které si vyžádaly obsazení další herečky. Shohreh Aghdashloo si mohou fanoušci sci-fi pamatovat z nového seriálu The Expanse, kde představuje političku Chrisjen Avasaralu. Ve Star Treku má šéfovat celé Spojené federaci planet.


 

Kdo vyměnil Marvel za DC?

Herec J.K. Simmons, někdejší představitel J. Jonaha Jamesona z původní trilogie o Spider-Manovi, byl obsazen do další komiksové role. V Justice League doprovodí tým superhrdinů z DC jako gothamský policista, komisař Gordon. Postavu v Nolanově batmanovské trilogii hrál Gary Oldman.


 

Občanská válka trvá u Marvelu dlouho

Captain America: Občanská válka bude dosud nejdelší marvelovkou se stopáží 147 minut. Je to o celých šest minut déle než dosavadní rekordman – Avengers: Age of Ultron.


 

Letí Spidey na mulatky?

V Kapitánovi se mimo jiné objeví nový Spider-Man (zrovna jsme ho viděli v traileru) a ve vlastním snímku bude hostit herečku a zpěvačku Zendayu, jejíž herecký talent vynikl v pořadech stanice Disney Channel, například Hodně štěstí, Charlie nebo Na Parket! Mulatská kráska se patrně nestane novou Mary Jane, někteří znalci komiksu ji však tipují na Michele Gonzálesovu, další z lásek Petera Parkera a podle prozatímních zpráv nese její postava skutečně křestní jméno Michelle.


 

Venom je stále ve hře

Společnost Sony se sice vzdala Spider-Mana, ale nikoliv jeho černého mimozemského protipólu Venoma. Podle informací serveru The Hollywood Reporter stále uvažuje o natočení jeho superpadoušského spin-offu, ovšem bez přímé vazby na superhrdinu.


 

Noční můra Pána snů?

Spider-Man je tedy na vzestupu, ale co Sandman? U Pána snů Morfea z komiksů Neila Gaimana došlo v poslední době k radikálním změnám. Warner Bros. jej před časem předal studiu New Line, kde získal nového scénáristu. Gaimana, režiséra Davida S. Goyera a hlavní hvězdu Josepha Gordon-Levitta nahradil Eric Heisserer (Věc: Počátek, Nezvratný osud 5). Změna vize následně způsobila, že Joseph Gordon-Levitt svůj milovaný projekt opustil. Takže… Asi hledáme Morfea.


 

Objevitelka hollywoodského monstra

Reboot Mumie s Tomem Cruisem v hlavní (kladné) roli obsadil svou sličnou archeoložku. Tajemství zafačované bestie (Sofie Boutella) odkryje Annabelle Wallis (Grimsby).


 

Zloděj, hrdina lidu

Ve fantasy patří zloději často k těm největším sympaťákům. Využívá toho i videohra Thief z roku 1998, počátek čtyřdílné série. Společnosti Straight UP Films nyní tuto interaktivní zábavu hodlá změnit na pasivní zážitek pro filmové diváky. V temném prostředí kombinujícím prvky z několika historických období se protagonista Garrett stal mistrným chmatákem a střetl se s jedním z bohů jeho města. Reboot z roku 2014 postavil protagonistu proti tyranskému baronovi, zahrávajícímu si s magickými silami.


 

Agent režisér JB

Společný snímek Mužů v černém a policistů z 21 Jump Street natočí James Bobin. Někdejší režisér komediálního pořadu Da Ali G show nám v nedávné době přinesl Mupety a zanedlouho předvede svou Alenku v říši divů: Za zrcadlem.


 

Clash of Ghosts

Animovaný příběh ze světa Krotitelů duchů zase ke své režii získal Fletchera Moulese, autora kreslených reklamních spotů na hru Clash of Clans.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací