Daniel Brühl, Carmen Maura a dalších 50 zahraničních hostů bude tváří 23. ročníku Febiofestu

febiofest_2016_plakat„Větší, šťavnatější, závažnější.“

Pražský filmový festival Febiofest rok co rok roste a sílí, a proto není žádným překvapením, že se letošní ročník stane tím doposud největším ze všech. Mimo opravdu rozsáhlého kulturního zážitku, jenž nabídne celkem 150 filmů, z 56 zemí světa, v 586 projekcích, se můžeme těšit na řadu novinek, gastronomických prožitků, speciálních akcí a opravdu mnoho zajímavých hostů. Pozvání na pražský festival neodmítl ani Daniel Brühl, který se proslavil především svou rolí Nikiho Laudy ve filmu Rivalové, a představí i svůj nový film Kolonie. Daniel taktéž převezme prestižní cenu Kristiána za přínos světové kinematografii. Spolu s Danielem obdrží letos Kristiána režiséři Jan Cvitkovič a Marcel Bellocchi, dramatik Peter Morgan, herečka Emílie Vašáryová a především slavná španělská herečka Carmen Maura. Mezi dalšími zajímavými hosty nebude chybět ani skotský režisér Peter Mullan (Trainspotting) a mezinárodně úspěšný norský scénárista Bjørn Olaf Johannessen.

Febiofest rozhodně kráčí s dobou a to dokládá i reakce festivalu na současné dění ve světě, mezi něž bezpochyby patří založení zcela nové sekce snímků na téma uprchlíci. Ta má, dle slov Fera Feniče – prezidenta festivalu, divákům představit trochu odlišný pohled na uprchlickou krizi, opírající se především o konkrétní lidské příběhy. Mezi filmy na toto téma dominují snímky Kovbojové a Hotel Problemski. Dalším povedeným kouskem letošního ročníku bude bezpochyby udělení ceny Amnesty International Febiofest Award, věnované ukrajinskému filmaři Olegu Sencovi, jež za svou otevřenou kritiku Ruské anexe Krymu, dostal jako dárek od Matičky Rus 20 let ve vězení. Diváci se tak mohou svým podpisem připojit k petici za jeho propuštění. Febiofest nezapomíná ani na charitativní činnost a letos se rozhodl spojit své jméno s organizací Život 90, která se zabývá násilím páchaným na seniorech a rozhodl se toto ne zcela známé téma, dostat do povědomí lidí (Linka důvěry 800 157 157).

Doslova třešničkou na dortu je (po výborných zkušenostech z minulého ročníku) projekt Culinary Cinema, propojující filmový zážitek s gastronomickým potěšením, a to dokonce v režii 2 držitelů Michelinských hvězd, kuchařů Jiřího Krále a Alexadera Koppa. V tradici pokračuje i ražba pamětní medaile, jejíž tváří pro letošní ročník se inmemorial nestal nikdo menší než herec Rudolf Hrušínský. První vyražené medaile slavnostně převzal na tiskové konferenci v hotelu Boscolo v Praze Rudolfův syn Jan Hrušínský.

Co: 23. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest

Kdy: 17. – 25. března 2015

Kde: Praha

Podrobnosti: MFF Praha – Febiofest

Fotogalerii z tiskové konference Febiofestu naleznete i nanašem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací