Filmové události #12/16: Indiana pokračuje, Mladý Han si vybírá, Lara přichází z hvězd

jeden_svet_2016_plakatVše je propojeno.
 
 
Všichni žijeme v jednom světě, jak nám připomíná jeden festival dokumentů a velký nepřítel diktátorů. Jinak to znamená, že o náhody v něm není nouze. Proto si dnes povíme o příštím směřování Indiana Jonese i minulých osudech jeho alter ega Hana Sola. Téma archeologie neopustíme ani v souvislosti s pozemským Tomb Raiderem, ovšem stále propojeným s galaxií Star Wars.
 

 
Jeden svět ocenil Asadovy protivníky

Hlavní cenu dokumentárního festivalu Jeden svět získal snímek Syrská love story britského režiséra Seana McAllistera. Líčí strasti manželského páru Syřanů, prchajícího i s dětmi před útlakem prezidenta Bašára Asada. Za režii byl však pochválen Zhao Liang a jeho francouzsko-čínský film Behemoth.


 

Zemřel Jan Němec (12. 7. 1936 – 18. 3. 2016)

Česko ztratilo jednoho ze svých nejvýznamnějších režisérů, devětasedmdesátiletého Jana Němce. Jeho jméno bylo spojováno s tzv. „československou novou vlnou“ a v době normalizace byl počítán k disentu. Již Němcův celovečerní debut Démanty noci z roku 1964 se dočkal pozitivního mezinárodního přijetí a obdržel za něj Velkou cenu města Maneheimu. Vyznamenal se také jednou z částí povídkového filmu Perličky na dně. Do střetu s komunistickou cenzurou se dostal už druhým celovečerním dílem O slavnosti a hostech. Anglický časopis Film and Filming jej prohlásil za nejlepšího světového režiséra roku 1969. Dále natočil například Mučedníky lásky a především Oratorium pro Prahu, dokument o počátku sovětské okupace v Československu. Tento počin mu bohužel u nás znemožnil umělecky tvořit. Roku 1974 byl donucen emigrovat a působil tak v zemích západní Evropy a USA. V exilu například pro televizi adaptoval Kafkovu Proměnu. Po sametové revoluci se pustil do Klímova románu Utrpení knížete Sternenhocha, podle něhož natočil snímek V žáru královské lásky. Z následujících let mu vděčíme například za díla Jméno kódu: Rubín, Krajina mého srdce či Toyen. Před smrtí ještě dokončil drama Vlk z královských Vinohrad. Ženatý byl například se zpěvačkou Martou Kubišovou i výtvarnicí Ester Krumbachovou.


 

Dannyho zpívající Vietnamci

Danny Boyle (Trainspotting) možná na plátno převede populární muzikál Miss Saigon, romanci mezi Vietnamkou Kim a americkým vojákem Christopherem v době končící vietnamské války.


 

Napišme si vlastní předlohy!

Filmař Michael Mann hodlá spolu s týmem spisovatelů přinést publiku knihy určené prioritně pro brzké zfilmování. Prvním plánovaným titulem tohoto projektu je prequel k jeho krimithrilleru Nelítostný souboj z roku 1995.


 

Odtajněný závodník

Režisér a scénárista Etan Cohen (Zocelovací kúra) se ujal plánů na remake komedie Tajný závod z roku 1981. Nezákonné závody přes půl USA si v 80. letech vydobyly dva sequely. Podaří se nové verzi něco podobného?


 

Rudý muž a černé zlato

Leonardo DiCaprio s režisérem J.J. Abramsem si společně brousí zuby na příběh podle skutečných události z knihy Killers of the Flower Moon: An American Crime and the Birth of the FBI od Davida Granna. Čtenáři se na její stránkách dozvídají podrobnosti o kriminálním případu z 20. let, totiž o vraždách indiánů kmene, jehož území lákalo díky výskytu ropy. Vyšetřování inspirovalo samostatné oddělení FBI. Práva na knihu zatím nebyla zajištěna.


 

Kdo vyšle Loba zabíjet?

Chystaný masivní nástup superhrdinů z DC Comics se týká i mimozemského zabijáka jménem Lobo. Svými mohutnými pažemi nyní tato vesmírná obluda svírá scénáristu Jasona Fuchse, který již posloužil jeho „kolegyni“ Wonder Woman.


 

Indiana Jones a Návrat nesmrtelné legendy

Pátý Indiana Jones je realitou, a dokonce už víme, kdy jej budeme moci zhlédnout. Harrison Ford se sice již nemůže vrátit do světa Star Wars jako Han Solo, ale jeho neortodoxní archeolog ještě poslední slovo neřekl. Nový díl, opět v režii Stevena Spielberga, se podle současných plánů představí veřejnosti 19. července 2019.


 

Han Solo, československý parašutista?
Dobrá, Indiana stárne, zatímco Han Solo už může jen vstát z hrobu a mládnout. Spin-off o mladých letech mezihvězdného pašeráka a jeho wookijského poskoka zúžil výběr představitelů hlavní role. Mladému Solovi propůjčí tvář buďto Taron Egerton (Egsy z Kingsman: Tajná služba), Jack Reynor (Shan z Transformers: Zánik a Jozef Gabčík z historického snímku HHhH), Alden Ehrenreich (Ethan z Nádherných bytostí), Jack O’Connell (Louis Zamperini z Nezlomného a Jan Kubiš z již zmíněného HHhH) nebo Blake Jenner (Ryder Lynn ze seriálu Glee). Existuje tedy šance, že Han Solo bude spojován s atentátem na Heydricha…


 

Lara se probouzí

Kromě starých mužů se archeologii věnují také mladé ženy, například Lara Croft.V rebootovém Tomb Raideru se možná i její postava spojí se Star Wars, neboť mezi její potenciální představitelky patří i vycházející hvězda Daisey Ridley alias Rey.


 

Catwoman mezi špiony

Herečka Halle Berry (Tísňová linka) se zřejmě objeví v druhém Kingsmanovi. Pomůže Eggsymu, nebo se z něj pokusí udělat omeletu?


 

Half-Life a Portal mají naději

Režisér J.J. Abrams  ubezpečil v rozhovoru pro IGN hráče videoher, že na filmových verzích Half-Life a Portalu se stále pracuje, i když konkrétnější update poskytnout nemůže.


 

Vrána opět smutní

Problémy stíhaný (nejspíš prokletý) remake filmu Vrána je znovu až po křídla v potížích. Tentokrát nepřišel o herce, nýbrž o režiséra Corina Hardyho. Odvolal jej producent Dana Brunetti. Možná je to znamení, ať se nikdo o projekt nepokouší, aby nezabil dalšího herce…
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací