Carmen Maura, Michalina Olszańska, Emília Vášáryová, Peter Mullan a další hvězdy 23. Febiofestu

febiofest_2016_plakatHerectví je nejen plné symbolů, ale i zábavy a hraní.

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest započal ve velkém stylu a od té chvíle se vše točí kolem filmů, herců, hereček a tvůrců ze všech koutů světa. Ve čtvrtek v Obecním domě převzal italský režisér Marco Bellocchio a španělská herečka Carmen Maura Kristiána za přínos světové kinematografii a hned o den později se setkali nejen s fanoušky, prošli se po červeném koberci, ale absolvovali i tiskovou konferenci se zvídavými novináři. Marco Bellocchio za Kristiána všem přítomným nejen poděkoval, ale i zavtipkoval na toto téma. „V jistém věku je již přirozené, že vám začnou dávat ceny za celoživotní dílo. U nás se ale někdy říká, že každá taková cena je jakoby dalším hřebíčkem do rakve. To ale říkám samozřejmě s nadsázkou, s humorem… Dělá mi radost, když dostávám celoživotní ocenění, je to pro mě také možnost, jak poznat nová místa, nové země. Poznat více svět. Ve své práci ale nepřestávám,“ svěřil se režisér.

Carmen Maura, španělská hvězda a držitelka mnoha filmových ocenění opět sršela dobrou náladou a rozpovídala se o svých pracovních zkušenostech. Prozradila, že hraní ji velmi baví a snaží si ho maximálně užívat. Dokonce zavzpomínala na natáčení slavné scény z filmu Zákon touhy, ve které vyzývá, aby byla postříkána vodou. „Je to scéna, která vstoupila do historie filmu, my jsme na ni přitom neměli moc peněz a natáčeli jsme ji v noci. Ten člověk, který mě měl postříkat vodou, tak to byl profesionál, jenž uklízel v ulicích Madridu. Když poprvé řekli akce a on na mě začal stříkat, tak jsem spadla, protože si nespočítali sílu proudu vody. Prostě mě to porazilo,“ rozpovídala se živelná herečka.

Podstatně vážnější atmosféra obestírala tiskovou konferenci k filmu Já, Olga Hepnarová, který je na Febiofestu k vidění. Představitelka hlavní role Michalina Olszańska se bohužel na poslední chvíli omluvila, ale i tak prostřednictvím videozáznamu všem divákům vzkázala: „Vím, že tento příběh byl a nejspíš stále je pro vás plný bolesti. Potřebuji proto říct, že jsme se nikdy Olgu nesnažili ospravedlnit. Je pouze symbol. Ten příběh se mohl stát komukoliv, kdekoliv a kdykoliv.“

Febiofest ovšem neskončil s udělováním cen a vítáním zahraničních hostů. Sobota patřila nejen slovenské herečce Emílii Vašáryové a jejímu filmu Eva Nová, ale i skotskému herci, režisérovi a scénáristovi Peteru Mullanovi, který si do Prahy přijel pro pořádně těžkou sošku Kristiána. Na festivalu jsou k vidění jeho dva filmy, a to Sunset Song a Hector.

Fotogalerii z obou festivalových dnů naleznete na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací