Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti / Batman v Superman: Dawn of Justice – recenze

batman_v_superman_usvit_spravedlnosti_cz_plakatJak se Batman se Supermanem utkali a přitom poznali Wonder Woman.
 
 
 
V roce 2013 nám režisér Zack Snyder představil novodobého Supermana, který nás uvedl do nového vesmíru, jenž by měl být základem pro mnoho nadcházejících superhrdiských počinů ze světa DC Comics. Muž z oceli v nás ovšem zanechal jistou pachuť díky nevýrazným postavám, zbytečnému ději, a ačkoliv impozantní avšak otupující akci.

I když Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti není přímé pokračovaní, navazuje na události, které se odehrály v Muži z oceli. Po záchraně světa a zdemolovaném Metropolisu se náš Superman (Henry Cavill) rychle stal pro mnoho obyvatel Země bohem a pro jiné nekontrolovanou hrozbou. Jak už to tak bývá, ten se s tím vypořádává těžko a tak tu máme zarputilého Kal-Ela, který potřebuje opět najít důvod věřit v lidstvo.

Problému se společenskou hrozbou si všimne i sám Bruce Wayne (Ben Affleck), který bydlí v Gotham City hned přes řeku. Zlé sny mu v noci nedají dospat a tak se obyčejná obava pomalu ale jistě mění v posedlost. Ben Affleck je v roli pomateného a vyšším dobrem hnaného Bruce skvělý, a stejně dobře mu to jde i když si navleče netopýří kostým.

Batman v Superman pokračuje v naprosto stejném tónu jako Muž z oceli.Batman v Superman pokračuje v naprosto stejném tónu jako Muž z oceli, místo flashbacků tu máme sny, pobíhající a zbytečnou Lois Lane (Amy Adams), několik nelogických situací a astronomický rozpočet na výbuchy a destrukce. Zcela jistě by v nás opět zanechal pocit neuspokojení… I když je akční dobrodružství opět vážné, až je to nuda, o příjemná zpestření se stará Alfred (Jeremy Irons) a především Lex Luthor (Jesse Eisenberg), který je mezi upjatými obličeji jako pěst na oko.

Dalším velkým kladem je bezesporu Batman. Zack Snyder si zřejmě zahrál sérii Batman: Arkham videoher, kterým se nový filmový netopýří muž v mnohém podobá. Komiksu věrný oblek, akrobatický styl boje, vybavení i samotné chování vytváří skvělou atmosféru, pokaždé když je Affleck na scéně.

Změn doznal i Supermanův oblek. Všichni zarytí fanoušci Muže z oceli si teď zřejmě vytrhali vlasy. Modrá je modřejší, S žlutější a pláštík je červenější! Nováčkem do party je Wonder Woman (Gal Gadot), i když vlastně nevíme, kde se tu vzala. V civilu je na ní radost pohledět (včetně designových šatů s kovovými aplikacemi) a hlavní bitvu osvěžuje originálním hudebním doprovodem, který její styl boje podkresluje.

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti se snaží přiblížit komiksovým předlohám všude, kde mu to rámec filmu dovolí, tím zajisté musí potěšit každého fanouška tohoto universa. Ve své první částí se mu daří poměrně úspěšně lákat na hlavní atrakci, kterou je souboj mezi Batmanem a Supermanem, ve své druhé potom na nepřemožitelného Doomsdaye. Ačkoliv snímek pokračuje ve stopách Muže z oceli, lehce odbočuje směrem k Justice League, odkud cítíme svěží vánek. Film má úctyhodných 153 minut, ale bez problému by snesl mnohem více. Ono totiž za cenu jedné vstupenky dostaneme filmy hned dva a oba celkem povedené.
 
 

Grafici na mém logu odvedli opravdu skvělou práci.

batman_v_superman_usvit_spravedlnosti_foto_foto_b04
 
 

Vzdávám to, ty dva prostě nerozesměju.

batman_v_superman_usvit_spravedlnosti_foto_02
 
 

Nyní se podíváme na dějství druhé!

batman_v_superman_usvit_spravedlnosti_foto_foto_b29
 
 

80%

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti se snaží přiblížit komiksovým předlohám všude, kde mu to rámec filmu dovolí, tím zajisté musí potěšit každého fanouška tohoto universa. Ve své první částí se mu daří poměrně úspěšně lákat na hlavní atrakci, kterou je souboj mezi Batmanem a Supermanem, ve své druhé potom na nepřemožitelného Doomsdaye. Ačkoliv snímek pokračuje ve stopách Muže z oceli, lehce odbočuje směrem k Justice League, odkud cítíme svěží vánek. Film má úctyhodných 153 minut, ale bez problému by snesl mnohem více. Ono totiž za cenu jedné vstupenky dostaneme filmy hned dva a oba celkem povedené.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací