23. Febiofest udělil posledního letošního Kristiána Peteru Morganovi, rozdal ceny a rozjel se do dalších měst

febiofest_2016_d24_foto_01Pátý Kristián, předání dobročinných darů, vyhlášení vítězů a zábavná projekce, tak se s pražskými diváky rozloučil letošní Febiofest.

Emílie Vašáryová, Marcel Bellocchi, Carmen Maura a Peter Mullan mají své Kristiány, které Mezinárodní filmový festival – Febiofest uděluje výjimečným umělcům za přínos světové kinematografii, již pečlivě vystavené na svých poličkách. Britský scénárista a dramatik Peter Morgan (Rivalové, Králova přízeň, Královna, Poslední skotský král) si sošku osobně převzal na slavnostním zakončení, kterým provázela moderátorka Jolana Voldánová. Peter Morgan byl z ceny nadšený a poděkoval Febiofestu za to, že podporuje práci scénáristů, která bývá často opomíjena. Festivaly se dle jeho slov většinou zaměřují na režiséry. Nejen na večerní akci, ale i na odpolední tiskovou konferenci ho doprovázel jeho tchán, Karel Schwarzenberg.

Tím ale udělování a odměňování ani zdaleka neskončilo. Febiofest letos podporoval organizaci Život 90, jež pomáhá seniorům v tísni způsobené zanedbáváním či domácím násilím. Pokud jste navštívili některé z vybraných představení se zvýšeným vstupným, přispěli jste na shromáždění celkové částky 17 680 Kč, která poputuje na konto tohoto dobročinného projektu.

Soutěže „I ty jsi filmařem“ se naopak zaměřuje na mladé a talentované tvůrce, kteří točí svá díla na mobilní telefon či tablet. Odborná porota z mnoha děl vybrala krátký snímek Tmavě bílá od Jakuba Janči. Když autor přebíral nový Apple iPhone 6s, s úsměvěm prozradil, že čím vícekrát svůj film vidí, tím více chyb v něm nachází a doufá, že příště se jim vyvaruje.

Absolutním vítězem se stal a ocenění Grand Prix v sekci Nová Evropa získal islandský režisér Rúnar Rúnarsson za islandsko-dánské drama Vrabčáci. Vítěze oznámil předseda poroty Jan Švejnar. Ocenění, se kterým je spojena částka 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora, převzala zástupkyně ze Skandinávského domu, paní Ema Stašová.

O slova díků se s přítomnými hosty podělil i prezident festivalu, pan Fero Fenič. „Dá se říct, že po třiadvaceti letech už není co vylepšovat, ale my se každý rok snažíme přijít s něčím novým, jiným a najít co nejzajímavější nabídku z toho, co se ve světě urodí. Na to, jestli se nám to podařilo, by asi měly odpovědět ty desítky tisíc diváků, kteří letos náš festival navštívili. My doufáme, že jsme udělali všechno proto, abychom tento záměr naplnili,“ přiblížil snahu Febiofestu Fenič. Poté si diváci mohli vychutnat projekci životopisné komedie Orel Eddie.

O filmovou nadílku, kterou Febiofest nabízí, nepřijdou ani další česká města. Hned po Velikonočním pondělí startují Regionální ozvěny, které postupně navštíví čtrnáct českých měst: Hradec Králové (29. 3. – 31. 3.), Pardubice (30. 3. – 1. 4.), České Budějovice (31. 3. – 2. 4.), Ostrava (4. 4. – 6. 4.), Olomouc (5. 4. – 7. 4.), Plzeň (6. 4. – 8. 4.), Děčín (7. 4. – 9. 4.), Chomutov (11. 4. – 13. 4.), Karlovy Vary (12. 4. – 14. 4.), Jablonec nad Nisou (13. 4. – 15. 4.), Mladá Boleslav (14. 4. – 16. 4.), Mikulov (15. 4. – 17. 4.), Brno (18. 4. – 20. 4.) a Zlín (19. 4. – 21. 4.).

Jak to na slavnostním zakončení 23. Mezinárodního festivalu Praha – Febiofest a na tiskové konferenci s Peterem Morganem vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací