Itay Tiran o filmu Démon a tragédii co jej postihla

itay_tiran_febiofest_23_foto_03„Démon spojuje dva břehy, a tentokrát víc jak doslova.“
 
 
 
Izraelský herec Itay Tiran přijel jako host na pražský festival Febiofest, kde přestavil snímek Démon, ve kterém si zahrál hlavní roli. Tento mystický kousek provázela tragédie, jež mu dala ještě širší rozměr. Krátce po uvedení jeho premiéry na Polském filmovém festivalu spáchal jeho režisér Marcin Wrona sebevraždu a i proto zůstalo symbolicky jedno místo na tiskové konferenci prázdné.

Itay si s polským režisérem byli velmi blízcí a proto, když o této tragédii mluvil, slze na kraji oka se neubránil. Snímek Démon propojuje dva světy, přítomný a ten nepřítomný (duchovní) a smrt jeho autora mu dala o jeden rozměr navíc. Itay se nadále rozhodl, že už z toho důvodu, a také protože sám jakožto Izraelec je Žid a má pro něj film tím pádem i citovou hodnotu, bude snímek šířit po celém světě a ponese tak Marcinův odkaz dále.

Snímek Démon má hodně společného s židovkou tématikou a sám Itay přirovnal Démona ke Kafkovým dílům, a především k mytologii židovské Prahy. Odtajnil, že při natáčení dokonce dostal od režiséra přezdívku Golem. Do Prahy přitom přijel poprvé a zdůraznil, jak moc se na návštěvu české metropole těšil, neboť v jeho žilách také koluje česká krev. Jeho babička totiž musela uprchnout ještě z tehdejší první Československé republiky.
 

(Foto: Febiofest)

 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací