Orel Eddie / Eddie the Eagle – recenze

orel_eddie_2016_plakat„Nejdůležitější v životě není zvítězit, ale bojovat. Hlavní není vyhrát, ale odvážně se bít.“
 
 
 
Měli jste nebo máte nějaký životní sen? Eddie Edwards (Taron Egerton) ho má, a to jet na olympijské hry a reprezentovat na nich Velkou Británii. Má to ovšem jeden háček, Eddie není prototypem úspěšného sportovce, ale spíše nadšeným snílkem s krabicí rozlámaných brýlí (ono tam těch zlomenin je trochu víc). Vytrvalost ovšem přináší svoje ovoce. Dexter Fletcher nám přináší životopisnou sportovní komedii o velkém skokanovi na lyžích, o legendě s přezdívkou Orel Eddie.

 

Jeho zarputilost s cheltenhamským přízvukem a až dětskou vírou nás chytne a již nepustí.Od začátku do konce 106 minut dlouhého snímku sledujeme neúnavný optimismus, nadšení a elán odvážného mladíka Eddieho a herecký koncert Tarona Egertona (Kingsman: Tajná služba). Talentovaný herec, jenž se narodil ve Walesu, prošel úžasnou proměnou a my si ho musíme hned od prvního setkání zamilovat. Jeho zarputilost s cheltenhamským přízvukem a až dětskou vírou nás chytne a již nepustí. I když je snímek natočen podle skutečné události a my víme, jak to s Eddiem dopadne, musíme chtě, nechtě zadržovat dech při každém skoku a fandit mu.

 

To pomalu zní, že si pro nás tvůrci připravili pořádné drama, ale je tomu právě naopak. Cesta za snem je náramná legrace, ale ne ve smyslu, že bychom se hlavnímu hrdinovi vysmívali. Jeho přirozenost a bezprostřední chování jsou jednoduše úsměvné. Stejně jako chování všech kolem něj – rodiče, majitelka baru, ostatní skokani i z počátku nedobrovolný trenér, drsňák Bronson Peary (Hugh Jackman). Hughova postava je křížencem rebela, akčního hrdiny, sportovce, trenéra a přítele v jednom úhledném sexy balíčku s originální bundou. Jeho „ukázkový“ skok na lyžích prostě musíte vidět.

 

Dnešní doba a události, které se všude kolem nás dějí, mohou mít za příčinu, že přestáváme věřit, že můžeme dokázat cokoliv. Tvrdá realita dusí naše sny a touhy. Proto jako sůl potřebujeme filmy (navíc založené na skutečné události) jako je Orel Eddie. Navíc, když tvůrci citlivě mixují komedii s napjatými sportovními výkony a díky hrátkám s kamerou nám zprostředkovávají to, co opravdu cítí skokani na lyžích. Snít po boku pánů Tarona Egertona a Hugha Jackmana je tak snadné a zábavné.
 
 

​“Nahoru, dozadu, dopředu, dolů.“


 
 

Hříšný tanec Wolverina a mladého Kingsmana.

orel_eddie_2016_foto_15
 
 

Cesta k úspěchu někdy vede i přes nemocnici.

orel_eddie_2016_foto_21
 
 

90%

Orel Eddie / Eddie the Eagle

Dnešní doba a události, které se všude kolem nás dějí, mohou mít za příčinu, že přestáváme věřit, že můžeme dokázat cokoliv. Tvrdá realita dusí naše sny a touhy. Proto jako sůl potřebujeme filmy (navíc založené na skutečné události) jako je Orel Eddie. Navíc, když tvůrci citlivě mixují komedii s napjatými sportovními výkony a díky hrátkám s kamerou nám zprostředkovávají to, co opravdu cítí skokani na lyžích. Snít po boku pánů Tarona Egertona a Hugha Jackmana je tak snadné a zábavné.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací