Pád Londýna / London Has Fallen – recenze

pad_londyna_2016_plakatPád Londýna plní očekávání nenáročného filmu pro nenáročného diváka.
 
 
 
Někdo si možná pamatuje na film Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen), který před třemi lety navzdory nepříznivým recenzím překvapil poměrně vřelým přijetím publika. Na akčňáky, kdy se nějaké americké metropole dotkne katastrofa či nepřátelská invaze už jsme v podstatě zvyklí, a nemine rok, kdyby se nějaký více či méně podobný projekt neobjevil na plátnech kin. Ani tento snímek nebyl výjimkou, snad jen v tom, že na rozdíl od ostatních, přichází opravdová akce až v momentu, kdy je prezident už unesen a je třeba jej vysvobodit.

Následuje divoká řežba, kdy neohrožený Mike Banning musí padouchy srovnat a svého šéfa zachránit.Stejně tak je tomu i u jeho volného pokračování zvaném Pád Londýna. Krom změny režie a produkce je děj v podstatě podobný. Dobře infiltrovaní teroristé překvapí tajné služby, podaří se jim unést prezidenta… Následuje divoká řežba, kdy neohrožený Mike Banning (Gerard Butler), který je prezidentovi nejen bodyguardem, ale i přítelem, musí padouchy srovnat a svého šéfa zachránit.

V podstatě už od začátku víme, jak akční dobrodružství dopadne a významnější dějové zvraty se vyskytují spíše zřídka. Zajímavostí je, že se na výrobě podílela česká firma UPP, která měla na starosti počítačové efekty, jimiž je 99 minutová stopáž doslova napěchována. Někdy je jich možná až příliš.

I když jsme na to u tohoto žánru zvyklí, tak se okamžiky, kdy tvůrci místo racionálního řešení nějaké situace raději nechají vše vybouchnout, objevují dost často. Naštěstí se moc neprojevil relativně nízký rozpočet, kvůli kterému byla většina trikových záběrů vytvářena počítačově, čehož si popravdě málokdo všimne.

Pozornému divákovi ale neunikne, že se v podstatě vůbec nedovíme, jakým způsobem vlastně teroristé dokázali infiltrovat policii, a celý příběh pak hapruje na více místech a některé peripetie zůstanou nevysvětlené. Konec filmu se tak místo rozuzlení zápletky spíše utápí v tradičním vlasteneckém patosu. Pokud jsme ale s povahou snímku smířeni, vadit nám to nebude. V rámci žánru je Pád Londýna spíše povedený a nároky na nenáročnou zábavu jisto jistě splní.
 
 

Mike Banning a Americký prezident Benjamin Asher už zase na útěku před teroristy.


 
 

Viceprezident USA a jeho nevěřící výraz.


 
 

Prezidentův muž musí mít přesnou mušku a drsný pohled.


 
 

65%

Pád Londýna / London Has Fallen

Stejně tak je tomu i u jeho volného pokračování zvaném Pád Londýna. Krom změny režie a produkce je děj v podstatě podobný. Dobře infiltrovaní teroristé překvapí tajné služby, podaří se jim unést prezidenta... Následuje divoká řežba, kdy neohrožený Mike Banning (Gerard Butler), který je prezidentovi nejen bodyguardem, ale i přítelem, musí padouchy srovnat a svého šéfa zachránit. V rámci žánru je Pád Londýna spíše povedený a nároky na nenáročnou zábavu jisto jistě splní.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací