Pátá vlna / The 5th Wave – recenze

pata_vlna_2016_plakatVypadají jako my, ale jsou Jiní. A chtějí naši planetu. 
 
 
 
Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) doposud vedla život oblíbené teenagerky z americké střední školy. Žije ve spořádané rodině v domě na předměstí a tajně miluje fotbalistu Bena Parishe (Nick Robinson). Když se ale nad USA objeví vesmírná loď, idylka skončí. Po čtyřech mimozemšťany seslaných ničivých katastrofách skončí svět zdevastován. Přežije jen několik málo lidí. Americká armáda shromažďuje přeživší děti a mladistvé na vojenské základně, kde je připravuje na boj. Na boj s pátou vlnou a s „Jinými“. Kolují zprávy o tom, že poslední vlna udeří brzy a pokud uspěje, vymaže lidstvo z povrchu Země.

Hned tři scenáristé, Susannah Grant, Akiva Goldsman a Jeff Pinkner, příběh dobrodružného thrilleru moc kvalitně zpracovat nezvládli. První třetina filmu je zajímavá, když promineme americká klišé v podobě nemotorného flirtování a dokonalé Casiiny rodinky. Úvodní retrospektivní scéna vrhne diváky do vyhroceného ozbrojeného střetu a navnadí na to, co bude dál. Čtyři vlny (trvalý výpadek elektřiny, přírodní katastrofy, epidemie ptačí chřipky a invaze Jiných na Zem) by si zasloužily rozvinout více. Jsou totiž potenciálně zajímavější než zbytek 111 minutového snímku, jenž nám nabídne dvě dějové linie. Jednak výcvik čety Bena Parishe alias Zombieho pod velením plukovníka Voshe (Liev Schreiber), jednak Cassiinu cestu za záchranou jejího mladšího bratra Sama (Zackary Arthur) a lovestory s Evanem Walkerem (Alex Roe) v jednom. Zápletky obou jsou snadno předvídatelné a otevřený konec (plánují se další dvě pokračování filmu) také nic nezachrání.

Pátá vlna tak úplně nezapadá do klasické představy o apokalyptických filmech s mimozemskou invazí.Pátá vlna, inspirovaná knižní předlohou amerického spisovatele Ricka Yanceyho, tak úplně nezapadá do klasické představy o apokalyptických filmech s mimozemskou invazí. Režisér J Blakeson (Zmizení Alice Creedové) nabídne zničující tsunami i explodující letadla, avšak vizuální efekty příliš přesvědčivé nejsou. A na bizarní ufony budou diváci čekat marně. Tedy až do chvíle, kdy na jedné straně armáda vyvine speciální optiku (dá se jí věřit?) a na straně druhé svede Evan alias kříženec člověka a „Jiného“ nadpřirozeně rychlý boj s lesními odstřelovači ve stylu upírů z Twilight ságy.

Herecké výkony jako jeden z mála aspektů nezklamou. Chloë Grace Moretz, která debutovala jako sedmiletá v hororu 3.15 zemřeš, role sedla. Skvěle ztvárňuje nezkušenou dospívající dívku, která byla vržena do nebezpečí a musí na vlastní pěst bojovat o holý život. Není dokonalá, bez souhry náhod a Evanovy pomoci by těžko zvládla splnit svou záchrannou misi. Cassiin psychologický obraz je nejpropracovanější, strávíme s ní nejvíc času a díky deníku známe její pocity a skrytá přání. Alex Roe v roli Evana nenabídne nic zajímavého, typický princ na bílém koni. Rozmanitější charaktery spatřujeme na Wright-Pattersonově vojenské základně. Nick Robinson jako Zombie a Maika Monroe hrající cynickou rebelku Ringer jsou zdrojem odlehčených, vtipných scének a ke konci sehrají klíčovou roli. Liev Schreiber přesedlal z role šachisty Borise Spasského na drsného plukovníka Voshe, odborníka na přetvářku a motivační řeči. Krásně se doplňuje se svou pravou rukou, sexy seržantkou Řezníkovou (Maria Bello). Dohromady všichni tvoří nevšední mix vážnosti, podlosti, ztřeštěnosti a odvážnosti.

Akční sci-fi s názvem Pátá vlna je průměrný apokalyptický snímek s promrhaným potenciálem. Zajímavá úvodní fáze čtyř vln se shrne v několika minutách a dále může film nabídnout spíše milostný příběh a snahu bezradné holky o záchranu malého brášky. Příliš akce ani nemilosrdných monster nečekejte. Snímek zachraňují dobré herecké výkony zkušených (Chloë Grace Moretz, Liev Schreiber, Maria Bello) i nezkušených (Alex Roe, Zackary Arthur) herců, klasický velkolepý soundtrack pod taktovkou Henryho Jackmana a rozmanité záběry z nečekaných úhlů kameramana Enriqua Chediaka. Milovníci sci-fi žánru moc potěšeni nebudou, ale nenáročné diváky (fanoušci Moretz) či divačky (kdo by neocenil vypracované Evanovo tělo) film jistě neurazí.
 
 

Proč to dělají?

pata_vlna_2016_foto_13
 
 

Bez Evana by Cassie nepřežila.

pata_vlna_2016_foto_11
 
 

Sam je zachráněn, mise je u konce…

pata_vlna_2016_foto_02
 
 

55%

Pátá vlna / The 5th Wave

Akční sci-fi s názvem Pátá vlna je průměrný apokalyptický snímek s promrhaným potenciálem. Zajímavá úvodní fáze čtyř vln se shrne v několika minutách a dále může film nabídnout spíše milostný příběh a snahu bezradné holky o záchranu malého brášky. Příliš akce ani nemilosrdných monster nečekejte. Snímek zachraňují dobré herecké výkony zkušených (Chloë Grace Moretz, Liev Schreiber) i nezkušených (Alex Roe, Zackary Arthur) herců, klasický velkolepý soundtrack pod taktovkou Henryho Jackmana a rozmanité záběry z nečekaných úhlů kameramana Enriqua Chediaka. Milovníci sci-fi žánru moc potěšeni nebudou, ale nenáročné diváky (fanoušci Moretz) či divačky (kdo by neocenil vypracované Evanovo tělo) film jistě neurazí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací