Steve Jobs – recenze

steve_jobs_2015_plakatSteve Jobs: třikrát o člověku.
 
 
 
Bývá zvykem, že se snímky o slavných a významných lidech snaží převyprávět jejich životní příběh, což bohužel často diváka nudí. Stejný problém měl tři roky staré drama jOBS. Autoři  zabředli v chronologicky vyprávěném životopise, až z filmu trochu uniklo to nejzásadnější sdělení, tedy jaký vlastně Steve Jobs byl. Cenami opředený Danny Boyle a neméně dobrý Michael Fassbender se u Steva Jobse (2015) postarali o pravý opak.

Michael Fassbender dovede dobře hrát tvrdohlavého a neústupného muže.Skrze tři pro Apple a Steva důležité situace, se snímek snaží popsat nejenom Jobse jako člověka, ale i to, co z něj udělalo úspěšného byznysmena a vývojáře, v čem spočívala jeho genialita a jedinečnost. Proto se děj odehrává v momentech, které jsou vypjaté a při jejichž sledování je vidět, proč se Jobs stal pro mnohé lidi modlou. Právě jeho „think different“, které pokládá za cestu k úspěchu, je z tohoto filmu dost cítit. Někdo by mohl říct, že se jedná o velkolepou oslavu individuality. Michael Fassbender dovede dobře hrát tvrdohlavého a neústupného muže, který v klíčových situacích nezná bratra (dceru) a nenechá se ovlivnit emocemi. Jestli tvůrci chtěli podtrhnout „božskost“ které se Jobsovi v očích mnoha jeho fanoušků dostává, povedlo se jim to.

Citlivému divákovi pak možná občas přijde, že se motiv umanutého geeka trochu opakuje. Jobs se hádá, stojí si za svým, jde přes mrtvoly a leckdy nevybíravě hází přes palubu lidi, kteří na jeho úspěchu mají také lví podíl. A k tomu nezná výčitek svědomí, protože ve své pýše považuje veškeré své konání za správné.

Pokud to byl záměr, ukázat Steva Jobse, jako člověka, i s jeho zápornými stránkami, pak ho bylo docíleno elegantně. Zejména proto, že nepopudí ty, kteří se k jeho „kultu“ řadí a nejsou schopni jej kriticky vnímat. Pro ty, kteří jej dokáží vnímat realisticky, je životopisné drama kromě oslavy arogance i filmem o člověku, jež změnil svět.
 
 

Dirigent. Jednou z důležitých Jobsových schopností bylo motivovat a vést lidi.

steve_jobs_2015_foto_02
 
 

Steve Jobs s dcerou Lisou, jejíž otcovství popíral.

steve_jobs_2015_foto_05
 
 

Takto vypadá jeden z lidí, kteří Jobsovi dopomohli k úspěchu, ale rozešli se s ním ve zlém.

steve_jobs_2015_foto_18
 
 

70%

Steve Jobs

Pokud to byl záměr, ukázat Steva Jobse, jako člověka, i s jeho zápornými stránkami, pak ho bylo docíleno elegantně. Zejména proto, že nepopudí ty, kteří se k jeho „kultu“ řadí a nejsou schopni jej kriticky vnímat. Pro ty, kteří jej dokáží vnímat realisticky, je životopisné drama kromě oslavy arogance i filmem o člověku, jež změnil svět.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací