Menandros & Thaïs – recenze

menandros_and_thais_2016_plakatAntické drama v současných kulisách.


 
 
 
Už od prvních vteřin je jasné, že tohle není žádný blockbuster, ani oddechový snímek. Menandros & Tháïs je antické drama, podané v moderních kulisách, s minimálním rozpočtem, navíc v surrealistickém hávu.

Neobvyklostí je víc. Film má dva režiséry – Ondřeje Cikána a Antonína Šilara, je natočen v Česko-Rakouské koprodukci. Hlavní role jsou tedy smíšené Menandros – Čech Jakub Gottwald, Thaïs – Rakušanka Jessyca R. Hauser. Každá z postav má svůj originální dabing, se kterým jde film i do kin. V jeden moment se pak na plátně objevují jak české, tak německé titulky, to když jeden z pirátů mluví svou mateřštinou, totiž finsky.

Jak sami autoři uvádějí, důležitou roli pro ně ve filmu hrají jak kostýmy, tak i chvíle bez nich.Snímek i jeho kompozice často připomíná záběry divadelního představení, dost možná proto, že Antonín Šilar je profesí divadelní scénograf. Kamera je i přes tento fakt velmi hravá a scény vesměs působí dynamicky. Autoři se nebáli použít různé netradiční postupy, jako například kamery připevněné na zbraně během boje. To ještě umocňuje akci konkrétních scén. Je trošku škoda, že tyto záběry byly nasnímány technikou, která nedosahuje potřebné kvality pro projekce na velkém plátně. Vzhledem rozpočtu to je pochopitelné, ale výsledný kontrast bije do očí. Naopak u erotických scén, kterých je v celé 129 minutové stopáži požehnaně, použití těchto kamer jednak podtrhuje odvahu tvůrců a jednak vytváří efekt milostného oparu. Jak sami autoři uvádějí, důležitou roli pro ně ve filmu hrají jak kostýmy, tak i chvíle bez nich.

I když je dílo z pohledu zpracování celkem důvtipně a dobře udělané, po dějové stránce trochu pokulhává. Nápad přivést antický příběh do současných kulis sám o sobě není špatný, ale zápletek a zvratů je i na tak dlouhý počin až moc. Protože jich je tolik a přichází bez nějakého dalšího vysvětlení, či odůvodnění, diváka místy matou. Ke konci pak tento sled spíše nudí. A někdy si autoři dělají z diváka evidentně legraci. Například, když padouši začnou chovat králíky v nějaké hipísácké komuně.

Celkově Menandros & Tháïs není špatně natočený a v prvních dvou třetinách je i děj adekvátně dávkován. Pokud dnes někdo chce pracovat se stereotypy řeckých dramat, zajímavé dílo jde natočit pouze v kombinaci s nějakým artovějším zpracováním. Své publikum, které snímek zajisté má, rozhodně potěší. Jak je toto publikum v českém prostředí velké, je ale věc druhá.
 
 

Menandros v mučírně perského krále Xerxe.

menandros_and_thais_2016_foto_07
 
 

Antické drama v současných kulisách.

menandros_and_thais_2016_foto_02
 
 

Menandros a Tháïs se opět shledávají.

menandros_and_thais_2016_foto_06
 
 

75%

Menandros & Thaïs

Antické drama, podané v moderních kulisách, s minimálním rozpočtem, navíc v surrealistickém hávu. Na české filmové scéně se jedná o počin neobvyklý, příjemně osvěžující. Proto se dají odpustit některé technické či dějové nedokonalosti. Objektivně se jedná o snímek určený specifickému publiku.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací