51. ročník MFF Karlovy Vary ocení Jiřinu Bohdalovou a promítne film Ucho

kviff_51_tiskovka_1_foto_11MFF Karlovy Vary se ocitne v centru zájmu blesků fotoaparátů.

Měsíc duben se chýlí ke svému závěru, což znamená, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná informovat veřejnost o nadcházejícím ročníku. Na tom letošním, v pořadí 51. převezme cenu prezidenta karlovarského festivalu herečka Jiřina Bohdalová, která patří nejen k nejúspěšnějším a divácky nejoblíbenějším herečkám u nás, ale navíc v letošním roce oslavuje i životní jubileum. Při této příležitosti je do programu zařazena slavnostní projekce snímku režiséra Karla Kachyni Ucho, který se bezesporu řadí k zásadním filmům české kinematografie. Těšit se můžeme i na novou znělku s významnými osobnostmi. Po herci Melu Gibsonovi se této role chopí jubilant dramatik, herec, textař a scénárista Zdeněk Svěrák. Na režisérské křeslo usedne Ivan Zachariáš.

MFF Karlovy Vary nám podruhé naservíruje První podání, kdy svoji příležitost dostávají mladí a nadějní tvůrci. V loňském roce jsme se tak mohli poprvé setkat s tvorbou Ondřeje Hudečka, jehož bakalářský film Furinat po Varech objel mnoho festivalů, mimo jiné například Sundance nebo Toronto. Zapomínat se nesmí ani na tradice a lety prověřená díla. Díky této myšlence budeme moci zhlédnout světovou premiéru restaurovaného Intimního osvětlení režiséra Ivana Passera.

Která ze světových hvězd do Karlových Varů dorazí letos, sice zatím není známo, ale již dnes víme, že se v rámci slavnostního zahájení před hotelem Thermal budeme moci zaposlouchat do koncertu slavných filmových melodií v podání Českého symfonického orchestru. Pořadatelé si připravili překvapení i na samotný závěr. I po slavnostním ukončení nebude filmům konec, na neděli jsou totiž naplánovány tři speciální projekce věnované vítězným snímkům.

V rámci první letošní tiskové konference byly již tradičně odhaleny plakáty, jež znázorňují ústřední téma letošního ročníku. Loni se v centru dění ocitl každý divák a host festivalu, a bylo jedno, zda se procházel po červeném koberci nebo si vychutnával lázeňské oplatky na lavičce v Letním kině. Tento rok se se Karlovy Vary budou koupat v blescích fotoaparátů.

Co: 51. MFF Karlovy Vary

Kdy: 1. – 9. července 2016

Kde: Karlovy Vary

Podrobnosti: kviff

Jak to na 1. tiskové konferenci k 51. ročníku MFF Karlovy Vary vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací