Bojovné preview Warcraft: První střet nás přenese magickým portálem na Azeroth

warcraft_2016_poster_twohLidští čarodějové a orčtí černokněžníci, zlomte prokletí videoher!

Dnes se jméno Warcraftu spojuje hlavně se snad nejznámější on-line hrou na světě, která se brzy dočká šesté expanze. Legenda však začala úplně jinak. Roku 1994, kdy byl slovutný žánr realtime strategií ještě mladý, umožnila americká společnost Blizzard Entertainment počítačovým maniakům, aby buďto chránili, nebo plenili fantasy svět. Zprvu černobílý konflikt pozdější videohry více prokreslily a komplikovanou historii dvou válčících stran předvede Warcraft: První střet.

Byla to celá věčnost, bratře.“ 

-Illidan Stormrage (Warcraft III: Reign of Chaos)

Ty sám si ještě chvíli počkáš, Illidane, jelikož v tomhle snímku nevystupuješ. Nicméně i my ostatní jsme úpěli dlouho. Přípravy filmu ze světa Warcraftu byly poprvé oznámeny již před celými deseti lety. Znalce to muselo alespoň trochu potěšit. Podobně jako japonští mistři ze Square Enix patří tým v Blizzardu k těm největším mágům, pokud jde o vytváření herních animací, které se dají označit za vskutku kinematografické. Pravda, prvky jejich světů jsou vykradené z tisíce a jednoho zdroje, ovšem ve stereotypních kulisách se odehrávají nepopiratelně silné zápletky. Bohužel, přípravy na natáčení se pak na dlouhou dobu ne a ne odpíchnout. Vzhledem k pochybné kvalitě mnoha filmů podle videoher rozhodně není nutné nic uspěchat. Blizzard si však dlouho nebyl jist, jestli má příběh skutečně vycházet z prvního dílu, čímž by až příliš riskoval srovnání s jinými fantasy tituly.

Warcraft_Orcs_and_Humans_Coverart

Warcraft_2_Tides_Of_Darkness_cover

Warcraft_3_cover

world_of_warcraft_cover

První z potenciálních režisérů byl vybrán poměrně rychle. Když nepočítáme se zájmem Uwe Bolla, jehož dnes sotva kdo bere vážně, byl jako první zkušený tvůrce se snímkem spojován Sam Raimi, režisér první trilogie o Spider-Manovi nebo hororu z počátku 80. let Lesní duch. Nové zprávy dlouho nepřicházely, dokud jsme se roku 2013 nedozvěděli, že se skutečně vracíme na samotný začátek válečných střetů mezi orky a lidmi, ovšem v režii Duncana Jonese, s nímž se dopodrobna seznámíme za malou chvíli.

„Nikdo nevěděl, odkud se tato stvoření vzala. A nikdo nebyl připraven na teror, který rozpoutala.“

-Intro k Warcraft: Orcs and Humans

warcraft_prvni_stret_poster_char_v3

Mezi nesčetnými pomyslnými univerzy obývanými lidmi se nachází svět Azeroth a na něm nalezneme království Stormwind. V původní hře vlastně název „Azeroth“ označoval království a „Stormwind“ bylo jenom hlavní město, avšak od té doby jsme se v názvosloví posunuli.

Kultura Stormwindu nápadně připomíná evropský středověk, až na to, že hlavním náboženstvím je zde Církev svatého světla. Kromě nějakých neurozených trhanů žije země v blahobytu, na čemž má jistě lví podíl král Llane Wrynn (Dominic Cooper – Mamma Mia!, Drákula: Neznámá legenda) a možná i královna Taria (Ruth Negga – 12 let v řetězech). Postava královy manželky před filmem neexistovala. To víte, videohry ze staré školy… Odněkud se ovšem musel vzít princ Varian (Dylan Schombing – Pompeje).

Z dalších domorodých ras Azerothu uvidíme určitě trpaslíky, jež tu zastupuje král Magni Bronzebeard (Michael Adamthwaite – Smallville, Hvězdná Brána),  možná přijde i nějaký elf. Každopádně v okolí žijí také trollové a gnómové a hejkalové… No, ti možná ne (i když rdousí), každopádně svět je to rasově pestrý. Nejfantastičtějším místem známým lidem je nebeské město čarodějů Dalaran a mezi mágy dosahuje největší moci Medivh (Ben Foster – X-Men: Poslední vzdor, 3:10 Vlak do Yumy), obyvatel věže Karazhan, označovaný jako „Strážce“. Muž, jehož samotné jméno znamená v elfštině „Ochránce tajemství“ nebude moci chránit veškeré své tajnosti před učedníkem Khadgarem (Ben Schnetzer – Zlodějka knih, Snowden). Ty jsou totiž spojeny s otevřením hrází děsivé vlně destrukce.

Co by takové nevinné lidské království mohlo ohrožovat? Máme tu snad Starky a Lannistery, aby jej rozvrátili zevnitř? Naštěstí ne. Nebo císaře, jenž si myslí, že spaní s vlastní dcerou zajistí dalším potomkům světovládu? Ani nikoho takového tu nenajdeme. Tak má snad král Llane počítat s bránou do jiného světa a invazí dosud neznámých bytostí? Mám pro tebe špatnou zprávu, lide stormwindský…

Zpoza Temného portálu přicházejí na Azeroth Orkové. Nemilosrdní válečníci, jimž jsme v Pánu prstenů říkali podle archaického překladu „skřeti“. Jsou však podobně prostoduší?

„Já jsem Gul’dan. Já jsem ztělesnění temnoty!“

 -Manuál k Warcraft II: Tides of Darkness

warcraft_prvni_stret__foto_a03

Národ svalnatých divochů pochází ze světa Draenor. Vždycky to byli trochu drsňáci, ale jejich agresivita vzrostla až v době, kdy se pár jejich šamanů spojilo s jistými zlovolnými silami a postupně získali na svou stranu náčelníky většiny klanů. To, že někteří přirozeně hnědí orkové pod vlivem kouzel zezelenali, bylo tou nejmenší změnou. Zrodila se jednotná horda, poháněná surovou magií „fel“. V čele bojovného svazu stanul Blackhand (Clancy Brown – Vykoupení z věznice Shawshank), avšak moc ve skutečnosti držela hlavně Stínová rada, sbor černokněžníků, jemuž předsedal ctižádostivec Gul’dan (Daniel Wu – čínský zvěrokruh, Zpráva o Evropě). Pod jejich kontrolu se dostali i méně brutální, ale pořád bojechtiví muži typu dědice strašlivého kladiva Orgrima Doomhammera (Robert Kazinsky – Divoká dvojka, Pacific Rim – Útok na Zemi), nebo Grommashe Hellscreama (Terry Notary – Hobit: Neočekávaná cesta), hlavy klanu Warsong.

warcraft_prvni_stret_2016_foto_01Jen málo orků odolalo svodům nové síly. Mezi ně však patřil Durotan (Toby Kebbell – Úsvit planety opic), náčelník klanu Frostwolf a Orgrimův přítel. Proto se on, jeho žena Draka (Anna Galvin – Nová dobrodržství Robina Hooda) a všichni Frostwolfové ocitli ve vyhnanství, opovrhováni Gul’danovými nohshledy. Horda brzy po svém ustanovení vybíjela národ draenei. Ztraceny byly nejen mnohé životy, nýbrž i přírodní zdroje Draenoru. Inspirován skrytými pány, přislíbil Gul’dan odchod do nové země zaslíbené, potravou i tvory k zabíjení oplývající.

Království Stormwind ovšem nevládne Angela Merkelová, takže invazi nájezdníků se bude bránit těžce ozbrojená síla se statečným sirem Anduinem Lotharem (Travis Fimmel – Ragnar Lodbrok ze seriálu Vikings) v čele. Jak Anduin a jeho syn Callan (Burkely Duffield – One Crazy Cruise) brzy poznají, i mezi novými nepřáteli se najdou takoví, s nimiž by se dalo domluvit na vzájemném soužití. Mezi ně patří Durotan s Drakou, jejichž dítě by jednou mohlo významně změnit budoucnost. Zvláštní figurou na pomezí dvou světů je pak zelená holka jménem Gamor… Vlastně – Garona (Paula Patton – 2 zbraně, Mission: Impossible – Ghost Protocol ). Poloviční orkyně je sice nejspíš spřízněná s draenei, ale sama se považuje za polovičního člověka. Jelikož si na stejnou půdu dělají nárok dvě strany, půjde konflikt jen těžko odvrátit. Navíc je nutné ještě zastavit Medivha. Pokud k sobě však najdou cestu umírnění příslušníci obou národů, možná půjde zachránit alespoň něco.

warcraft_prvni_stret_2016_foto_13

„Protože nakonec budou všichni muset sloužit jedinému pravému KRÁLI!“

-Král lichů (trailer k World of Warcraft: Wrath of the Lich King)

Trailer 1: Do Dalaranu se cestuje jedině na gryfovi, Léta míru skončila, Imigranti z Draenoru si balí, Obě strany jsou rozhádány, Orkové mají vlastního Mojžíše, Mír asi nemá šanci

Vladařem natáčecího týmu Warcraftu byl prohlášen, jak jsem vám již říkal, Duncan Jones. Méně si libující v okázalosti než Raimi, ale možná o to větší umělec. Roku 2002 vtěsnal do šestadvaceti minut snímek Whistle, příběh nájemného vraha moderního věku, vyzbrojeného zaměřováním přes satelit. Dále přišel s celovečerní sci-fi Moon, kde se svět převrátil naruby osamělému astronautovi na naší přirozené družici. V ještě odvážnějším Zdrojovém kódu bylo zabránění teroristickému útoku tou menší ze starostí zmateného vojáka, neustále vysílaného zpátky časem. Do světa Moonu, tentokrát do prostředí futuristického Berlína, se vrátí filmem Mute.

warcraft_prvni_stret_2016_foto_11O něco kontroverznější je volba muže, jenž je společně s Duncanem podepsán pod scénářem. Když Charles Leavitt poprvé prosadil své dílo, vzniklo z toho krimi-drama propojené s indiánskou kulturou Jít za sluncem. Děj spojil jednoho zdravého muže s mladším, smrtelně nemocným druhem. Daleko podivnější dvojici vytvořili Max a Kevin, dyslektický obr spolu s chromým a umírajícím chytrolínem. Svět podle Prota psychiatricky zkoumal svérázného muže, jestli je, nebo není mimozemšťanem. U ledu ležel dlouhý Krvavý diamant s Leonardem DiCapriem a bezútěšnou realitou válečné Afriky. Sportovní drama Expres nám ukázalo, že v USA to měli těžké afroameričané i mezi sportovci, jako třeba ragbista Ernie Davis. Do fantasy světa se Charles poprvé podíval v příběhu Sedmého syna, v opravdu velmi volné adaptaci knihy Josepha Delaneyho. Abychom porozuměli inspiraci Bílé velryby, museli jsme zjistit, jaké je to V srdci moře.

Základní příběh, z něhož scénář vychází, připravil pro film profesionální fantasta Chris Metzen. Blizzard jej platí, aby postavám a lokacím z her připravoval dlouhatánské historie plné zbytečných detailů. U fanoušků si udělal vroubek, když při práci na první expanzi World of Warcraft zapomněl, jak to bylo s pádem temného titána Sargerase. Ale teď už je určitě vše odpuštěno.

Sečteno a podtrženo, čeká nás zpracování videohry v žánru high fantasy, a to hodně nepůvodní. Jako by toho nebylo málo, v trailerech můžeme slyšet nejedno klišé. Nic z toho by nemělo být příčinou strachu, spíš obezřetnosti. Máme tu talentované herce, vedené režisérem osobité vize, zvláštní efekty vytvořily věrohodné fantastické bytosti a ty nejjednodušší náměty bývají někdy těmi nejúčinnějšími. Pokud bude zlomeno prokletí videoherních námětů, dostaneme k tomu navíc nenáročný akční příběh s inteligentnějším pohledem na válku. Což by otevřelo cestu ke zfilmování dlouhé kroniky blizzardovských vesmírů…

Trailer 2: Gul’dan otevírá portál, Khadgar taky kouzlí, Garona odmítá ochranu, Na sílu se musí chytrostí

Orkové začnou s pleněním Česka již 9. června 2016.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací