Na Světě knihy Praha 2016 se mluví norsky, dánsky, švédsky, finsky i islandsky

svet_knihy_2016_den1_foto_03Knihy, čtenáři, spisovatelé, křty, autogramiády, besedy, setkávání, ocenění…, to vše najdeme na Světě knihy 2016.

Ve čtvrtek 12. května 2016 byl slavnostně zahájen již 22. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha. Čestným hostem letošního ročníku se stalo pět severských zemí, a to Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko a Island. Literární program je prezentován sloganem #ReadNordic. Na veletrhu se proto budeme moci mimo jiné seznámit i s díly devatenácti severských autorů.

Slavnostní zahájení veletrhu, kterým provázel herec Saša Rašilov, zpestřilo vystoupení dua „neotrad“ – Jitka Malczyk & Vojtěch Jindra. Slova se chopil i vzácný host, dánský ministr kultury Bertel Haarder. Během ceremoniálu byl předán dar zástupcům Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu a Nadaci Leontinka. Dánský ministr se posléze přesunul k severskému stánku, na kterém spolu s velvyslanci z Dánska, Finska, Norska a Švédska a vybraných severských autorů přestřihl červenou pásku a slavnostně tak otevřel severskou expozici veřejnosti.

Svět knihy je nejen místem, kde se setkávají čtenáři s autory a prodávají se knihy s veletržní slevou, ale je tu vyhrazený i prostor k vyhlašování literárních ocenění. Předáváním Výročních cen Mladé fronty 2015 provázel český básník, písničkář a prozaik Jan Burian. Například v kategorii Česká próza zvítězila Iva Pekárková s Pečenou zebrou, Literární cenu Arnošta Lustiga obdrželi Juraj Herz a Jan Drbohlav za knihu Autopsie (pitva režiséra) a nejprodávanější knihou roku se stala Sexy strategie Sylvy Lauerové.

Jak to první den na Světě knihy 2016 vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací