Svátek matek / Mother’s Day – recenze

svatek_matek_2016_plakatAni osvědčené hvězdy žánru nemůžou zachránit film, když prostě není co hrát.
 
 
 
Americká komedie nám představuje mozaiku osudů několika žen, matek a silných osobností. Herecké obsazení je samozřejmě hvězdné. Scénář je sestaven tak, aby si každá divačka našla to svoje. Ať už bude rozvedená, adoptovaná, lesbička, kariéristka bez rodiny, nebo se hádá s matkou. Sestavu doplňují děti a fešní/sympatičtí (ex)manželé. Příběhy jsou samozřejmě vzájemně propojeny, postavy jsou v přátelském nebo příbuzenském vztahu. Mezi poslepovanými díly skládačky jsou ale často patrné mezery a něco nezachrání ani všemocná izolepa.

Sandy (Jennifer Aniston) se stará o dva malé syny a buduje úspěšnou kariéru, má krásný dům, dobré kamarádky a pohodový vztah s bývalým manželem Henrym (Timothy Olyphant). Její sebejistota a vyrovnanost vezmou za své, když přijde nečekaný sňatek Henryho se sexy mladou kráskou Tinou (Shay Mitchell), kterou si oblíbí i kluci. Sandy se od té chvíle potýká se strachem, že je v životech svých blízkých tak snadno nahraditelná.

Sandyina kamarádka Jesse (Kate Hudson) už léta nepromluvila s matkou, které se nelíbilo její randění s Indem. Za tu dobu už se za něj ale tajně vdala a pořídili si dítě. Takže nečekaná návštěva rodičů je šokem pro všechny. A třešničkou na dortu je samozřejmě zjištění, že druhá dcera Gabi (Sarah Chalke) nemá snoubence, ale manželku.

Hvězda teleshoppingu Miranda (Julia Roberts) má sice zástupy fanoušků, ale na soukromý život jí nezbyl čas. Společnost jí může dělat leda její tým asistentů a produkčních. Příjemné jsou momenty s Lancem v podání Hectora Elizonda, tedy Juliiným parťákem z Pretty Woman, který nad ní držel ochrannou ruku. Na milovnice tohoto filmu čeká i scéna, ve které pochválí Mirandu za použití salátové vidličky, což odkazuje k jeho lekcím etikety.

Alespoň jednoho výrazného mužského hrdinu představuje Jason Sudeikis v roli Bradleyho, který se potýká s dospíváním svých dcer, což je po smrti milované ženy čím dál složitější. A ještě je tu nejistá Kristin (Britt Robertson), která má sice báječného přítele a roztomilou dceru, ale její traumatizující minulost jí brání v závazcích.

Pro české diváky je zde mnoho nereálných situací.Pro české diváky je zde mnoho nereálných situací. My většinu svátků tak neprožíváme, takže Den matek s velkými zahradními party, desítkami balonků a kytic, to se pro nás blíží spíše sci-fi filmu. Navíc nejsme tak konzervativní, takže scény, kdy rodiče Jesse s Gabi bojují se svými předsudky, jsou nám také poněkud vzdálené.

Další slabinou filmu je fakt, že jsou všechny postavy naprosto pozitivní, bez chyby. Není tu nikdo zlý, žárlivý, nevěrný… I homofobní rasističtí rodiče nebo pubertální dcery jsou úplná zlatíčka. Všichni jsou krásní, milí, chápaví a mají dobrá srdce, takže to se všemi určitě dopadne dobře.

Jednotlivé příběhy sice mají nějaký ten potenciál, ale jsou jen lehce načrtnuté, protože ve frontě za nimi se tlačí další hromada postav, co si taky žádá svůj prostor. Dialogy jsou tak nedotažené a bez vtipu. A známé tváře to nezachrání. Pánům tenhle snímek už vůbec nemá co nabídnout. I když na takovou Kate Hudson se pěkně dívá, není to zrovna přírodou výrazněji obdařená Kate Upton. Pokud jste chtěly na snímek odtáhnout svého partnera, nechte ho raději koukat na hokej a do kina vezměte kamarádku, sestru či maminku. A to jen v případě, že jsou to skalní fanynky alespoň dvou obsazených hereček.

Tvůrci Svátku matek vařili podle receptu na perfektní „ženský“ film: spousta postav, se kterými se může divačka ztotožnit, sem tam pěkný muž, Jennifer Aniston a Julia Roberts. Bohužel slabý scénář přinesl zápletky, které nás nedokáží zaujmout, dojmout ani rozesmát. Možná si u snímku odpočinete, ale moc vás nerozesměje. I obyčejné životy, partnerství a výchova dětí mohou přinést spousty vtipných situací, ale zde se to scénáristům vystihnout nepodařilo.
 
 

Nákup tamponů, noční můra každého otce.

svatek_matek_2016_foto_05
 
 

Úspěšná obchodnice si najme zmatenou matku s roztrhnutým tričkem, protože je svá. Takhle to přece chodí.

svatek_matek_2016_foto_04
 
 

Sestry, sousedky, nerozlučné kamarádky. Teď ještě si usmířit bláznivé rodiče.

svatek_matek_2016_foto_02
 
 

55%

Svátek matek / Mother's Day

Tvůrci Svátku matek vařili podle receptu na perfektní „ženský“ film: spousta postav, se kterými se může divačka ztotožnit, sem tam pěkný muž, Jennifer Aniston a Julia Roberts. Bohužel slabý scénář přinesl zápletky, které nás nedokáží zaujmout, dojmout ani pobavit. Možná si u snímku odpočinete, ale moc vás nerozesměje. I obyčejné životy, partnerství a výchova dětí mohou přinést spousty vtipných situací, ale zde se to scénáristům vystihnout nepodařilo.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací