X-Men: Apokalypsa / X-Men: Apocalypse – recenze

x-men_apokalypsa_2016_plakatA možná přijde i Wolverine!
 
 
 
Když člověk zaspí něco důležitého, nemá zrovna nejlepší náladu. Ovšem pokud se po nějakém tom tisíciletí probere zrazený “všemocný” mutant Apocalypse (nerozpoznatelný Oscar Isaac), který je přesvědčen, že má vládnout minimálně jedné planetě, je pořádně vytočený. Asi mu nezbude, než si sehnat pár podobně naštvaných kamarádů, a pustit se do likvidace našeho konzumního světa. Pěkně od podlahy!

Podíváme se do 80. let, i když z atmosféry to není příliš cítit. Ani filmová hudba nás o pár desetiletí nevrátí, jako se to skvěle povedlo třeba u Watchmen. Ale nevadí. Profesor Xavier (James McAvoy) učí na své škole mutanty ovládat jejich schopnosti. Raven (Jennifer Lawrence) se plíží světem a zachraňuje uvězněné, zneužívané mutanty, ke kterým lidé ještě nemají moc pozitivní vztah. Magneto (Michael Fassbender) se snaží zajistit pokojný a bezpečný život své rodině. A pak je tu ještě pěkných pár postav. Do všeho ale zasáhne Apocalypse a mutanti se musí rychle rozhodnout, zda bránit svět lidí, kteří je nepřijímají, nebo se na straně zla stát mnohem mocnějšími a svobodnými. A více než dvouhodinový film nabírá na obrátkách.

Sice nám je všem jasné, jak to dopadne, ale už proto musí scénář zaujmout spíše počtem postav a jejich různou motivací připojit se na tu či onu stranu. Pořád je na co koukat, i když zápletka vypadá na první pohled prosťounce. Jde spíše o akci než psychologii jednotlivců, ale i ta se tu rozvíjí. V rámci série se budou názory “odborníků” lišit, ovšem v rámci žánru jde tak či tak o zdařilý a hlavně zábavný kousek.

Mutanti si moc nechtějí hrát na hrdiny, většinou se snaží žít normální život.Film sice vypráví o nadcházející apokalypse světa, jak ho známe, ale naštěstí se nebere vážně za každou cenu. Těžko nesrovnávat s dalším komiksovým hrdinou, který se právě prohání kiny: Captain America. X-men si nehrají na sofistikovanost, jsou méně předvídatelní, souboje působivější, a těch pár vtipných scén si budeme pamatovat. Když totiž děj osvěží frackovitý Quicksilver a jeho výstup za doprovodu tónů Sweet dreams, musí zákonitě ožít úplně každý. Mutanti si moc nechtějí hrát na hrdiny, většinou se snaží žít normální život, takže jsou nám trochu bližší, než obvyklí spasitelé světa z Avengers.

Velkým plusovým bodem je, že dialogy nejsou naprosto hloupé a předvídatelné, což se o mnoha komiksových adaptacích říct rozhodně nedá. Mladí studentíci možná tolik nezaujmou, ale čerstvá mladá krev do žil série je potřeba, takže se záměr dá pochopit. Postavám se daří udržet si naši pozornost, protože se rozvíjí jejich schopnosti i přístup k situaci.

Je jasné, že jinak budou ke snímku přistupovat zarytí fandové, kteří se na film nejdřív těší a pak jim vadí první poslední, jinak se zase zalíbí divákům, kteří se jdou prostě do kina pobavit a berou tento díl jako samostatné, komplexní dílo. Druhá skupinka to bude mít o něco jednodušší, protože si z velkého množství (dobře, ne vždy úplně skvělých) postav může vybrat hned několik oblíbenců, snímek má svižné tempo a pořád je na co koukat. K tomu pár velmi zajímavých herců, prostě zábava jak má být.

Hlavním “problémem” snímku je přístup. Ten může klidně naštvat fanoušky série, ale zase zaujmout mnohem více lidí. Tvůrci nemysleli tentokrát tolik na skalní příznivce, ale více na běžného diváka, takže se snaží polopatě nastínit osudy postav, a pak rozjet akci. Hodně akce. Snímek vykazuje i prvky nadhledu, a pokud si ho dopřejeme také my, rozhodně se pobavíme.
 
 

Jennifer Lawrence to sluší trochu víc jako blondýně.

x_men_apokalypsa_2016_foto_foto_08
 
 

Letošní letní kolekce pro mutantky nabízí zajímavé kousky.

x_men_apokalypsa_2016_foto_foto_24
 
 

Helma slouží nejen jako efektní módní doplněk.

x_men_apokalypsa_2016_foto_foto_04
 
 

75%

X-Men: Apokalypsa / X-Men: Apocalypse

Hlavním “problémem” snímku je přístup. Ten může klidně naštvat fanoušky série, ale zase zaujmout mnohem více lidí. Tvůrci nemysleli tentokrát tolik na skalní příznivce, ale více na běžného diváka, takže se snaží polopatě nastínit osudy postav, a pak rozjet akci. Hodně akce. Snímek vykazuje i prvky nadhledu, a pokud si ho dopřejeme také my, rozhodně se pobavíme.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací