Filmové události #22/16: Truhlář Blake má palmu, Rosa je bojovým andělem, Myers se těší na Halloween

zlin_film_festival_2016_bannerVše je propojeno.
 
 
Nemocný truhlář Daniel Blake se může uklidnit, vyhrál pro své tvůrce Zlatou palmu. Naším současným festivalem je dětský Zlín Film Festival, ale pozor, blíží se akce v Karlových Varech. Jinak spolu hodně z našich dnešních informací překvapivě souvisí. Prozradíme, kdo se možná stane novým Bondem, a zjistíme, kam se vydal ten předchozí. Úmrtí jednoho čínského herce předznamenává prostředí, do něhož míří Dwayne Johnson.  Kyborgové u nás vystupují jako záporáci i jako hrdinové. Těžko by však mohli být spojeni Michael Myers a Garfield.
 

 
Canneský truhlář ze zlata

Zlatá palma byla na 69. Mezinárodním festivalu v Cannes udělena britsko-francouzskému dramatu  I, Daniel Blake. Režisér Ken Loach vypráví o těžkostech Daniela Blakea (Dave Johns), truhláře, jenž se po infarktu snaží dožádat pomoci od státu a během řešení svých těžkostí se seznámí se svobodnou matkou Katie (Hayley Squires). Mezi režiséry byli oceněni Cristian Mungiu za Bacalaureat (Graduation) a Olivier Assayas za Personal Shopper. Cenu za nejlepší scénář vyhrál Asghar Farhadi za svůj snímek  Forushande (The Salesman) a mezi vítěze se zařadila také jeho hlavní hvězda Shahab Hosseini. Nejlepší herečkou byla zvolena Jaclyn Jose v Ma‘ Rosa. Velká cena připadla filmu Juste la fin du monde (It’s Only the End of the World) od Xaviera Dolana a Cenu poroty si odnáší road movie  American Honey režisérky Andrey Arnold. Zlatá kamera vyzdvihla Divines Francouzky Udy Benyaminy. Na své si přišly i kraťasy – Timecode od Juanja Giméneze Peñy a Zvláštního uznání se dostálo patnáctiminutové fantasy A moca que dancou com o diabo (The Girl who danced with the Devil) v níž předvedl své umění João Paulo Miranda Maria.


Bond je superpadouch?

Jelikož Daniel Craig, poslední představitel Jamese Bonda, roli agenta 007 definitivně opustil (viz Filmové události #21/16), hledá mu studio nástupce. Možná už jej však nalezlo, neboť k uzavření smlouvy nemá daleko stále populárnější Tom Hiddleston, představitel padoucha Lokiho v marvelovkách.  Pro roli špiona se osvědčil díky ztvárnění Jonathana Pinea v televizním seriále podle knihy Johna Le Carrého Noční recepční.


Zemřel Burt Kwouk (18. 7. 1930 – 24. 5. 2016)

V pětaosmdesáti letech skonal britský herec čínského původu Burt Kwouk. Známý byl především jako Kato, karatista a komorník inspektora Clouseaua (Peter Sellers). Poprvé se ve filmu objevil roku 1957, skrze thriller Windom’s Way. Zahrál si také mimo jiné v několika bondovkách – Goldfinger, Žiješ jenom dvakrát a Casino Royale. Na velkém plátně naposledy zazářil roku 2004 díky mysterióznímu thrilleru Dívka ze stratosféry.


Zlínský festival vychovává rošťáky

Děti, radujte se! 27. května byl ve Zlíně odstartován 56. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival. Jako první byl malým i velkým návštěvníkům promítnut digitálně restaurovaný Baron Prášil režiséra Karla Zemana z roku 1961. Na podivnosti dětství dnešní drobotiny upozorňuje dánský Rošťák Villads, jehož doprovází delegace ze zahraničí, stejně jako snímky Žízeň nebo Smutek. K  vidění jsou i zajímavé novinky mezi animáky jako Vlk v rouše beránčím, Velká potopa nebo Phantom Boy. Naproti tomu v letním kině se setkáme s transsexuálním příběhem Dánská dívka nebo westernem Osm hrozných od Quentina Tarantina. Z českých celebrit se do Zlína dostaví Aňa Geislerová, Jan Potměšil nebo Štěpán Altrichter. Akce potrvá do 3. června.


Johnson pozná čínský teror

Dwayne Johnson se již stačil domluvit na další roli s režisérem Rawsonem Marshallem Thurberem, s nímž natáčel akční komedii Centrální inteligence. Příští společný snímek je popisován jako „Smrtonosná past v Číně“. O rekonstrukci události z Náměstí Nebeského klidu však nejspíš nepůjde.


Ex-Bond, zloději a autíčka

Daniel Craig a Katherine Heigl (Všude dobře, doma peklo) se společně objeví v krimifilmu Lucky Logan. Dvojité L je příběhem dvou bratrů, plánujících uskutečnit zločin během závodů NASCAR.


Whedonova stejná odlišnost

Joss Whedon, jemuž vděčíme za první dva filmy o týmu Avengers nebo seriály Buffy, přemožitelka upírů či Firefly, pracuje na novém scénáři. Jediné, co ke svému nápadu poznamenal, bylo: „ Točí se to kolem holky, co si projde neuvěřitelnou s*ačkou. Je to úplně něco jinýho, než co jsem kdy vytvořil, ačkoliv je to úplně stejný.“


Malickův hudební svět obývají Blanchett i Fassbender

Snímek Weightless režiséra Terrence Malicka představil své obsazení i stopáž. Ve 145 minutách nás světem hudební scény v Austinu budou doprovázet Ryan Gosling, Christian Bale, Cate Blanchett, Rooney Mara, Haley Bennett, Natalie Portman, Michael Fassbender, Val Kilmer, Benicio Del Toro, Clifton Collins Jr., Angela Bettis, Bérénice Marlohe, Florence Welch a Holly Hunter.


Mrzáci proti Wolverinovi

Wolverinovými protivníky v jeho třetím samostatném snímku mají být podle nedávných zpráv kyborgové sdružení ve skupině Reavers, plní nenávisti vůči mutantům. Mnohé z nich v komiksech připravil o údy samotný Wolverine.


Bojový anděl Salazar

Herečka Rosa Salazar (Labyrint: Zkoušky ohněm) získala hlavní roli v adaptaci mangy/anime Battle Angel Alita. Jako poškozenou kyboržskou ženu s amnézií ji objeví chirurg, který z ní udělá elitního lovce odměn.


Sladkosti pro Michaela Myerse

Blumohouse Productions, společnost známá mnohými americkými horory, oznámila přípravy na nový díl série Halloween. Psychotický zabiják Michael Myers o sobě dal naposledy vědět roku 2009, přejme mu štěstí do dalšího masakru. Režírovat jeho další vražednou výpravu si možná vezme na starost režisér Mike Flanagan (Oculus, Zlo nikdy nespí), jemuž byl svěřen také chystaný remake Tajemství loňského léta.


Labyrint: Pozdržená léčba

Vzhledem k nedávnému zranění herce Dylana O’Briena (viz Filmové události #18/16) bude sci-fi  Labyrint: Vražedná léčba představena takřka o rok později. Původně měla do kin vejít již 17. února 2017, datum premiéry však nyní připadá na 12. ledna 2018.


Sequeloví rangeři

Noví Strážci vesmíru mohou mít pět až sedm dílů, tak optimisticky se k chystanému rebootu staví Jon Feltheimer, prezident společnosti Lionsgate.


Hraná mořská víla

Ze světa úspěšné animované disneyovky se vedle bezpočtu dalších hrdinů možná vydá do hraného prostředí i Ariel, tedy Malá mořská víla. Můžeme mluvit o zázraku, že je snímek teprve ve stádiu zvažování.


Kočičí nepřítel pondělků se jde nažrat

Vyspělá počítačová animace má vdechnout nový život známému kreslenému kocourovi Garfieldovi. Celovečerním animákem chce 20th Century Fox zahájit celou novou sérii.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací