Alenka v Říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking Glass – recenze

alenka-v-risi-divu-za-zrcadlem_plakat„Každý den je dar. Každá hodina, minuta…“
 
 
 
Uplynulo celý šest let, kdy jsme se seznámili s Alenkou v říši divů s tváří australské herečky Mii Wasikowske. Nyní se Alenka vrací v novém dobrodružství, a to s podtitulem Za zrcadlem. Spolu s hlavní hrdinkou se opět setkáme s Kloboučníkem (Johnny Depp), Srdcovou královnou (Helena Bonham Carter), Bílou královnou (Anne Hathaway) a dalšími oblíbenými postavičkami. Mezi nováčky patří Sacha Baron Cohen jako Čas.


Hlavním hybatelem děje je Kloboučník, který ztratil svou svoucnost a jeho přátelé se ho snaží zachránit dříve, než se naplní jeho čas. Alenka proto neváhá riskovat budoucnost svoji a celého světa, aby zachránila svérázného přítele. Její cesta napříč časem začíná v paláci samotného Času, kterého s grácií sobě vlastní ztvárnil Sacha Baron Cohen.

Máme tu pestrobarevný guláš, který postrádá požadované kouzlo a hravost.Volné pokračování se sice řídí heslem, že nic není nemožné a před snídaní jsme schopni až šesti nemožností, ale nic se nemá přehánět. Ještě ani nezačneme cestovat časem, což je samo o sobě komplikované a přináší s sebou dosti logických paradoxů, máme tu několik nemožností, jako je kapitánka lodi uprostřed viktoriánského patriarchátu.

Zapomeneme-li ale na nějakou logiku, ono taky u Alenky v říši divů s věcnými argumenty a reálností moc nepochodíme, máme tu pestrobarevný guláš, který postrádá požadované kouzlo a hravost. I když se pokračování snaží být vtipné, v mysli nám ale spíše utkví jeho temnota a vážnost.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem je ukázkovým příkladem moderního fantasy dobrodružství, které se snaží využít slavné předlohy, ale nedaří se mu to tak, jak bychom si bývali přáli. Kouzlo, které Alenka v říši divů nabízela před lety ve filmové podobě a ještě dříve a povedeněji na stránkách knihy je něco, co není lehké napodobit. Lidská fantasie je sice bezbřehá, ale i tak občas ztroskotá na zrádné mělčině. Dokonce i král všech podivínů Johnny Depp už notně lapá po dechu.
 
 

Srdcová královna již nemá komu stínat hlavy, tak chroupá čerstvou zeleninu.

alenka_v_risi_divu_za_zrcadlem_foto_05
 
 

Že by si Kloboučník našel nový koníček?

alenka_v_risi_divu_za_zrcadlem_foto_02
 
 

Alan Rickman namluvil moudrého Absolema.

alenka_v_risi_divu_za_zrcadlem_foto_07
 
 

55%

Alenka v Říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking Glass

Alenka v říši divů: Za zrcadlem je ukázkovým příkladem moderního fantasy dobrodružství, které se snaží využít slavné předlohy, ale nedaří se mu to tak, jak bychom si bývali přáli. Kouzlo, které Alenka v říši divů nabízela před lety ve filmové podobě a ještě dříve a povedeněji na stránkách knihy je něco, co není lehké napodobit. Lidská fantasie je sice bezbřehá, ale i tak občas ztroskotá na zrádné mělčině. Dokonce i král všech podivínů Johnny Depp už notně lapá po dechu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací