Boj / Krigen – recenze

boj_2015_plakatPoslechnout rozkaz nebo se zachovat jako člověk?
 
 
 
Tobias Lindholm, jeden z nejzajímavějších současných tvůrců dánské kinematografie, přichází po nervy drásajícím snímku Hon s dalším skvělým počinem. Tentokrát jako režisér a scenárista v jedné osobě zpracoval válečné drama Boj. Do hlavní role byl obsazen osvědčený Pilou Asbæk, který s Lindholmem spolupracoval již na dvou filmech. Na dramatu z prostředí věznice R a variaci na Kapitána Phillipse s názvem Únos.

V Boji se s Asbækem, coby důstojníkem Clausem Pedersenem, ocitáme ve válce v Afghánistánu. Se svou četou se v ústředním momentu dostane při návštěvě vesnice pod křížovou palbu teroristické organizace Talibán. Jeden z jeho mužů, Lasse (Dulfi Al-Jaburi), dostane zásah a akutně musí být přepraven záchrannou helikoptérou. Claus ve snaze zachránit kamaráda nařídí bombardování části objektu, aniž by měl PID (důkaz, že tam jsou nepřátelé). Lasse je zachráněn, ale výbuch nepřežije jedenáct civilistů. Clause stáhnou z mise a v rodném Dánsku musí čelit únavnému a zdlouhavému soudu.

Na Boji je jasně znát typický skandinávský styl.Návrat domů má však i pozitivní stránku. Protagonista se předčasně setkává s milovanou manželkou Marií a třemi dětmi. Jak bylo vidět v druhé dějové linii, Julius, Figne a Elliot bez pevné otcovské ruky divočili a Marie měla v nepřítomnosti manžela plné ruce práce děti uhlídat. Jenže není vůbec jisté, jestli si Claus bude moci užít rodinu nebo půjde do vězení. Zvukové nahrávky z helmy jednoho vojáka a další důkazy jasně ukazují, že při akci porušil pravidla a měl by nést zodpovědnost…

Na Boji je jasně znát typický skandinávský styl – surové prostředí bez zbytečných detailů a řečí a ponurá atmosféra. Lindholm diváky rozhodně nešetří, příběh začíná brutální scénou, kdy mladý voják šlápne na minu a umře s amputovanými nohami kamarádům v náručí. Celých 115 minut je protknuto drastickými záběry mrtvých Afghánců, především dětí. Zobrazuje nelítostnou realitu, žádný vymyšlený příběh s vykonstruovanou zápletkou. Ve filmu hrají skuteční dánští vojáci (klíčoví k pochopení fungování rozkazů, radiové komunikace aj.) a afghánští obyvatelé, jen tak bylo docíleno dokonalé autentičnosti.

Kombinace Clausovy rodiny a práce navíc zdůrazňuje, že vojáci odcházející do války nejsou pouhé vycvičené figuríny, ale manželé, synové, otcové s rodinami, které je postrádají. Autor se nesnaží hodnotit politickou stránku války ani jakkoliv moralizovat. Soustřeďuje se na ukázku dopadů války na její účastníky a otázku života a smrti.

Drama Boj rozhodně není pro slabé povahy. Na jedné straně zobrazuje válečné násilí a na straně druhé bezmoc, napětí a nepochopení. Profesionální herci, ale i amatérští vojáci a malé děti podávají dechberoucí výkony. Roztřesená kamera Magnuse Nordenhofa Jøncka a nenápadný soundtrack od Sune Wagner emotivní dojem filmu jen umocňují. Snímek neocení každý, avšak jedinci, kteří znají a obdivují tvorbu Thomase Lindholma nebo všeobecně severské filmy, nebudou zklamáni.
 
 

Jediné rozhodnutí v krizové situaci…

boj_2015_foto_05
 
 

…dokáže ovlivnit nejen dotyčného…

boj_2015_foto_02
 
 

…ale i celou rodinu.

boj_2015_foto_07
 
 

70%

Boj / Krigen

Válečné drama Boj rozhodně není pro slabé povahy. Na jedné straně zobrazuje válečné násilí a na straně druhé bezmoc, napětí a nepochopení. Profesionální herci, ale i amatérští vojáci a malé děti podávají dechberoucí výkony. Roztřesená kamera Magnuse Nordenhofa Jøncka a nenápadný soundtrack od Sune Wagner emotivní dojem filmu jen umocňují. Snímek neocení každý, avšak jedinci, kteří znají a obdivují tvorbu Thomase Lindholma nebo všeobecně severské filmy, nebudou zklamáni.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací