Realita / Réalité – recenze

realita_2014_plakatSen nebo Realita?


 
 
 
I když se francouzský režisér Quentin Dupieux zabýval spíše elektronickou hudbou a pod pseudonymem Mr. Oizo vydal osm studiových alb, podařilo se mu prorazit i v oblasti filmu. Zatím natočil šest snímků, které byly i přes své netradiční zpracování, veřejností vřele přijaty.

Letos jde do českých kin jeho zatím poslední počin zvaný Realita, který byl do distribuce vybrán v rámci projektu Scope100. Pro Dupieuxa je charakteristické, že svou tvorbu pojímá neotřele, má rád parodii a hraje si s absurditou. Další jeho specialitou je, že krom režie a scénáře svá díla také stříhá, k některým rovněž skládá hudbu.

 

Na splnění úkolu má pouze čtyřicet osm hodin.Popisovat děj a zápletku je velmi těžké, neboť celý příběh je natolik propletený, že ho po prvním zhlédnutí pochopí opravdu málokdo. Jason chce natočit hororový film a vydává se za svým přítelem producentem, aby na něj sehnal finance. Producentovi se i kvůli jeho zvrácené povaze nápad líbí a peníze se mu rozhodne dát, ale pod podmínkou, že Jason sežene nejlepší výkřik v dějinách kinematografie. Na splnění tohoto úkolu má pouze čtyřicet osm hodin. Tolik úvodní zápletka.

Postupně se kromě hlavní dějové linie začnou objevovat i další, čím dál šílenější a absurdnější, které se s ní v jistých momentech s hlavním příběhem protínají. Nakonec je velmi obtížné rozeznat, kdo točí film, potažmo dokument a kdo v něm vystupuje, co je sen a co je realita. Všechny linky se v jednu chvíli spojí a společně gradují do velkého finále, kde z dosavadního snímku nezůstane kámen na kameni. Vše je okořeněno situacemi na hraně parodie, humorem a neuchopitelností celého propletence reality a fikce.

 

Pokud máte rádi komedie, které vám pořádně zamotají hlavu, Realita je něco pro vás. Konečný dojem je srovnatelný s pocity z filmu Davida Cronenberga eXistenZ, nebo Predestination bratří Spierigů. Je to snímek s kvalitním hereckým obsazením a s vyšperkovaným dějem, který patrně budete chtít vidět ještě jednou.
 
 

Jason hledá nejlepší filmový výkřik.

realita_2014_foto_03
 
 

Denis trpí imaginárním exémem.

realita_2014_foto_02
 
 

Mezi kratochvíle zvráceného producenta patří střelba.

realita_2014_foto_08
 
 

90%

Realita / Réalité

Pokud máte rádi komedie, které vám pořádně zamotají hlavu, Realita je něco pro vás. Konečný dojem je srovnatelný s pocity z filmu Davida Cronenberga eXistenZ, nebo Predestination bratří Spierigů. Je to snímek s kvalitním hereckým obsazením a s vyšperkovaným dějem, který patrně budete chtít vidět ještě jednou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací