Assassin / Nie yin niang – recenze

assassin_2015_plakatDůkladně propracované drama pro fajnšmekry.


 
 
 
Nový počin Assassin taiwanského režiséra Siao-sien Choua rozhodně nezapadá do stereotypního schématu asijských snímků s tematikou bojových umění. Proto může být název poněkud zavádějící. Jeden z nejvýznamnějších současných režisérů natočil historické drama s prvky akčního filmu, které pečlivě ukazuje život čínské elity a problematiku jejich vztahů.

Děj je poněkud rozvláčný, převažují dialogy a rozmluvy politického charakteru, které dobře ilustrují atmosféru intrik a politikaření aristokratických kruhů. Příběh začíná, když je nájemná vražedkyně Yin připravena splnit závěrečnou zkoušku svého výcviku. Je obratná pohybem i mečem, její srdce však není dostatečné otupělé, aby dovedla zabít. Je tedy svou cvičitelkou vyslána zpět do rodného Wej-pa, odkud byla kdysi vypuzena, aby zúčtovala staré křivdy s příbuzným. Tímto nebývale těžkým úkolem má být zlomen její soucit.

Assassin je detailně propracován.Nakolik se zápletka zdá emocionálně vypjatá, postavy jsou spíše citově ploché a mají strojené chování. Tím je podtrhnuta přetvářka v mravech tehdejší šlechty. Ostatně i po dalších stránkách je Assassin detailně propracován. Střídáním barevných a černobílých pasáží, je rozlišena přítomnost od retrospektivy.

Kostýmy a zvuk byly oceněny Zlatým koněm na filmovém festivalu v Taipei, kde byla dále udělena cena i za kameru a režii a snímek Assassin se stal také nejlepším filmem. Na festivalu v Cannes pak vyhrál cenu za režii za rok 2015. Na tomto důkladně zpracovaném počinu je vyzdvihována především skvělá, do detailu promyšlená kompozice a schopnost vyjevit závažnost tématu i přes dodržení autentické emocionality a chování postav.

Spíše než filmem pro běžného diváka bude Assassin lahůdkou pro fajnšmekry, kteří si vychutnají každou ze sto pěti minut. Pokud očekáváte akční podívanou, hrozí, že budete zklamáni rozvážností, na které je estetika tohoto díla postavena. Na tomto snímku strávil režisér Chou sedm let a je to poznat, neboť je propracován do sebemenšího detailu.  Nejen díky tomu si svá ocenění právem zaslouží a každého milovníka asijské kinematografie potěší.
 
 

Vražedkyně Yin pozoruje svou oběť.

assassin_2015_foto_06
 
 

Křivdy z minulosti je třeba zúčtovat s příbuznými.

assassin_2015_foto_05
 
 

Assassin dobře ukazuje život šlechty.

assassin_2015_foto_04
 
 

85%

Assassin / Nie yin niang

Spíše než filmem pro běžného diváka bude Assassin lahůdkou pro fajnšmekry, kteří si vychutnají každou ze sto pěti minut. Pokud očekáváte akční podívanou, hrozí, že budete zklamáni rozvážností, na které je estetika tohoto díla postavena. Na tomto snímku strávil režisér Chou sedm let a je to poznat, neboť je propracován do sebemenšího detailu. Nejen díky tomu si svá ocenění právem zaslouží a každého milovníka asijské kinematografie potěší.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací