První podání opět po roce v Karlových Varech

prvni_podaniPrvní podání již podruhé představí deset mladých talentů.
 
 
 
Dát prostor mladým tvůrcům, to je hlavní myšlenka Prvního podání, jehož druhý ročník je letos součástí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Promítat se budou krátké snímky studentů a absolventů filmových škol, kterých bylo do finále vybráno deset. Účastníci projektu pocházejí z různých zemí světa, letos však mezi nimi chybí český nebo slovenský zástupce.

prvni_podani_noc_v_tokorikiLoňský ročník potvrdil, že se vyplatí dávat mladým filmařům prostor. Dva snímky zařazené do výběru Prvního podání byly následně oceněny Oscarem, jeden v kategorii studentský film, druhý pak jako krátkometrážní. Ani letošním účastníkům nechybí uznávaná díla. Rumunská režisérka Roxana Stroeová byla oceněna za svou lovestory Noc v Tokoriki  speciální cenou za Nejlepší krátký film na letošním Berlinále. Dalším očekávaným snímkem je režijní prvotina Davita Pirtskhalava z Gruzie, Otec. Ten již zazářil na festivalu v Locarnu, kde mu byl udělen Zlatý leopard zítřka za nejlepší mezinárodní krátký film.

Deset naprosto odlišných děl bude uvedeno během dvou festivalových dnů, 4. a 5. července 2016. Součástí projekcí budou i setkání studentů s filmaři. Kromě představení nové tvorby si dalo První podaní za cíl zprostředkovat sdílení zkušeností mezi studenty a zkušenými režiséry. Mentorem začínajících tvůrců se letos stane belgický režisér Felix van Groeningen, který má na svém kontě jednu nominaci na Oscara a cenu za režii z festivalu Sundance.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací