Bláznivá pětka / Five – recenze

blazniva_petka_2016_plakatPojem “francouzská komedie” už není to, co býval.
 
 
 
Francouzští filmoví šéfkuchaři nám naservírovali svěží letní komediální salát, jehož hlavními ingrediencemi je pět nerozlučných kamarádů, se špetkou asijského koření, které pocítíme na začátku a konci snímku. Mladí přátelé již od dětství představují idylickou partu, i když je každý úplně jiný. Těžko si představit, jak by spolu v reálu zcela rozdílní lidé vycházeli.

Samuel (Pierre Niney) je naivní optimista s bohatým tatínkem, kterému nikdy nepřiznal, že ho neláká medicína, ale divadlo. Tima (Francois Civil) zcela definuje jeho intenzivní záliba v marihuaně. Scénárista a režisér filmu Igor Gotesman ztvárňuje Vadima, sympatického a poměrně normálního chlapíka, i když údajně trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Nestor (Idrissa Hanrot) je zdánlivě sebevědomý úspěšný student práv, který si ale své životní nejistoty léčí sváděním žen. Něžný prvek partičky představuje Julia (Margot Bancilhon), jejíž výbušná povaha si občas s muži nezadá.

Odvěkým snem mladých kamarádů je bydlet společně.Odvěkým snem mladých kamarádů je bydlet společně. Proto když Samuel přijde s nabídkou pronájmu luxusního bytu, který má hradit ze štědrých příspěvků svého otce jen za symbolického přispění zbytku osazenstva, jsou všichni nadšení. A právě brzy nato zjišťuje bohatý tatík nemilou pravdu, tedy že mu syn léta lže a k doktorovi má asi tak daleko, jako žabí stehýnka k Eiffelovce. Neúprosně mu tedy zarazí přísun peněz, což odstartuje sérii zoufalých Samových pokusů, jak udržet vysněný byt v nájmu. Svým kamarádům se nesvěří, protože jim chce dělat hlavně radost, a navíc ho děsí představa, že by se na něj zbytek party vykašlal. Zaplétá se tak s drogovými dealery, a navíc není jediný, kdo něco tají…

Komedie je bez debat určena mladším ročníkům, protože vtipy nejsou zrovna sofistikované. Řeší se sex, drogy, protivný soused, popřípadě výkaly. Bohužel ani divákovi, který se u podobně laděných snímků baví, nemá moc co nabídnout. Bizarní vedlejší postavy jsou spíše zarážející, motivace některých hrdinů k určitému jednání zůstává záhadou. A vůbec je počet nedotažených myšlenek zarážející. Na začátku příběhu je vypravěčkou Julia, ale zbytek snímku ji scénář téměř ignoruje. Vadim sice trpí jakousi obsesí, což nám nejdřív film prezentuje jako výrazný prvek jeho osobnosti, ale poté už ho jen okrajově zmíní, a Vadim funguje jako každý normální člověk. Vlastně mnohem normálněji, než zbytek jeho přátel.

Pokud vás snad láká příběh víceméně prostého člověka, který se z nouze připlete do obchodu s drogami, před pár lety se Francouzům výrazně více povedla černá, cynická Hašišbába.

Možná by bývalo bylo lepší ženskou postavu vyškrtnout a udělat z Bláznivé pětky poctivou, zemitou zábavu pro pány, sice s drsnějším humorem, ale plně pokrývající potřeby svého diváka. Takhle je to jen směs postav a scének, které nedávají moc smysl a ani nemají příliš vypointované vtipy.
 
 

Igor Gotesman píše, točí, hraje… ale nic z toho nás neoslní.

blazniva_petka_2016_foto_06
 
 

Není nad nákupy s přáteli!

blazniva_petka_2016_foto_08
 
 

Společné bydlení stojí i za vysokou oběť.

blazniva_petka_2016_foto_04
 
 

45%

Bláznivá pětka / Five

Možná by bývalo bylo lepší ženskou postavu vyškrtnout a udělat z Bláznivé pětky poctivou, zemitou zábavu pro pány, sice s drsnějším humorem, ale plně pokrývající potřeby svého diváka. Takhle je to jen směs postav a scének, které nedávají moc smysl a ani nemají příliš vypointované vtipy.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací