Filmové události #28/16: Maďaři byli ve Varech šťastni, Lara získala termín, Sulu nás překvapí

ucitelka_2016_plakatChcete vědět, kdo ovládá váš vesmírný koráb?
 
 
Zatímco Karlovy Vary odměnili, mimo jiné, další úspěšné režiséry, Idris Elba se právě poprvé chystá vést filmařský tým.  Naše polobulvární novinky však mají důležitější cíle – třeba figuru Lary Croft a posvítí si také na to, kdo pilotuje „naše“ vesmírné lodě – Enterprise a Covenant…
 

 
Maďaři zažili v Karlových Varech Rodinné štěstí

Další, tentokrát již 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je u konce. Do našeho lázeňského města v jeho průběhu zavítaly důležité osobnosti domácí i zahraniční kinematografie a několik z nich si odneslo ocenění. Po návštěvě Willema Dafoea nebo Jeana Rena se u nás zastavil například i Michael Shannon (Muž z oceli, Impérium – Mafie v Atlanctic City), jenž předal cenu za nejlepší ženský herecký výkon Zuzaně Mauréry, představitelce titulní role v Hřebejkově novém díle Učitelka. Z mužů byl oceněn Maďar Szabolcs Hajdu ze snímku Rodinné štěstí, který sám režíroval. Mezi jeho kolegy se na chvilku mohl radovat Slovinec Damjan Kozole, oceněný za Noční život. Zvláštní uznání si odnesly Vlk z královských vinohrad a U trati. Zvláštní cena poroty dorazila k Zoologii. Velkou cenu – Křišťálový glóbus spojený s částkou 25 000 USD získalo opět již zmíněné Rodinné štěstí. Velkou cena Na východ od západu pro sebe uzmul Dům těch druhých. Zvláštní cenou poroty se může chlubit dramatická komedie Zmatené dny a titulem Nejlepší celovečerní dokument zase LoveTrue. Z dokumentů získala ještě zvláštní uznání Ama-San. Během večera ještě převzal režisér, scénárista a producent Charlie Kaufman Cenu prezidenta festivalu a herečka Jiřina Bohdalová byla oceněna za přínos české kinematografii. Více informací se můžete dočíst v našich samostatných článcích.


Zemřel Michael Cimino (3. 2. 1939 – 2. 7. 2016)

Do filmového nebe odešel sedmasedmdesátiletý Michael Cimino, označovaný za jednoho z největších režisérů sedmdesátých let. Jeho debutem byl sice akční snímek s Clintem Eastwoodem Thunderbolt a Lightfoot, proslavil jej však druhý film, tříhodinové válečné drama Lovec jelenů, pětinásobný držitel Oscarů. Bohužel, následující (anti)western Nebeská brána  se zprvu dočkal přijetí naprosto katastrofálního. Cimino představil další snímek v polovině 80. let, kdy světu daroval thriller Rok draka. Z čínské čtvrti New Yorku se vydal do Itálie v Siciliánovi, adaptaci románu Maria Puza (Kmotr). Pauza mezi dramaty Hodiny zoufalství a Jít za sluncem byla dlouhá celých šest let. Po roce 1996 s režírováním skončil a přestěhoval se do Francie, kde psal romány. Natočil však ještě tříminutový segment do povídkového snímku Chacun son cinéma. Roku 2012 zaujal předělávkou někdejšího propadáku – režisérskou verzí Nebeské brány.


Idrisův drogový kšeft

Herec Idris Elba plánuje režijní debut. V jeho provedení se můžeme těšit na adaptaci knihy Yardie od Victora Headleyho. V krimi-románu se mladý jamajský pašerák drog rozhodne ukrást své zboží a s kokainem v Londýně obchodovat na vlastní pěst. Neunikne však hněvu bývalých zaměstnavatelů.


Uniklé dokumenty horší moru

Režiséra Stevena Soderbergha (Dannyho parťáci, Bez kalhot) a scénáristu Scotta Z. Burnse, kteří dali dohromady thriller Nákaza, nyní ztvární aféru Panamských dokumentů, uniklých informací o majetku mnohých mocných a bohatých z celého světa, ukrytém v daňových rájích.


Čas pro prsatou archeoložku

Lara Croft (Alicia Vikander) se představí v novém Tomb Raideru 16. března 2018.


Noví poskokové Ligy spravedlivých?

Superhrdinský velkofilm Justice League obsadil možná nové herce do neznámých rolí. Jedním z nich je určitě Julian Lewis Jones (Invictus: Neporažený, Třicet minut po půlnoci), ale mluví se i o Colinu Farrellovi (Šéfové na zabití, Humr) a Michielu Huismanovi (Daario Naharis ze Hry o trůny).


Správná holka ke Spideymu

Spider-Man: Homecoming se bude těšit z přítomnosti herečky Angourie Rice. Její tvář si můžete pamatovat z krimikomedie Správní chlapi, kde byla dcerou detektiva v podání Ryana Goslinga.


Coming out kormidelníka Enterprise

Star Trek má první homosexuální postavu. I když se vlastně jedná o jednoho z nejstarších hrdinů tohoto sci-fi fenoménu. John Cho alias mladý Hikaru Sulu prozradil, že chystaný Star Trek: Do neznáma předvede jeho kormidelníka se svým přítelem a adaptovanou dcerou. Důstojník Hvězdné flotily tak sdílí sexuální orientaci se svým původním představitelem Georgem Takeiem.


Kdo letí s Vetřelcem na palubě?

Danny McBride potvrdil, že v novém „vetřeleckém“ snímku Alien: Covenant hraje pilota titulní vesmírné lodi.


Pestrobarevní rytíři

Nové filmové zpracování Strážců vesmíru (Power Rangers) nebude tak dětinské, jak by člověk mohl očekávat. Tvrdí to alespoň Bryan Cranston, nedávno obsazený do role mimozemského mentora Zordona. Reboot dokonce přirovnal k batmanovskému Temnému rytíři (zvláště k jeho kontrastu se starou verzí superhrdiny z 60. let). Pubertální hrdinové budou údajně tentokrát opravdu procházet celkově neklidným obdobím života, plným nejistot a životních snů.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací