Ugarte, Suárez, Lucie, Kaufman, První podání a mnoho dalšího na 51. MFF Karlovy Vary

kviff_2016_plakatVelký režisér, španělská krev, česká kapela, filmové novinky i první krůčky začínajících tvůrců utvářeli letošní ročník karlovarského filmového festivalu.

Jako každý rok, i letos Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nabízí širokou škálu herců, filmů, akcí a hostů. Během devíti dnů (letos deseti) se můžeme potkat s velkými jmény i vycházejícími hvězdami. Do první kategorie bezesporu patří scénárista, režisér a producent Charlie Kaufman, na jehož kontě nalezneme tituly, jako jsou Věčný svit neposkvrněné mysli, Milujte svého zabijáka, V kůži Johna Malkoviche či Anomalisa. Poslední jmenovaný film Kaufman ve Varech i osobně uvedl. Fanoušci si s ním mohli dokonce i popovídat na KVIFF Talks.

Vedle ostřílených bardů svoji šanci dostali i nováčci. Na MFF KV se podruhé konalo První podání. Deset mladých filmařů (Luz Olivares Capelle, Tonći Gaćina, Karen Vázquez Guadarrama, Clemens Pichler, Rebecca Figenschau, Ahmed Abdullahi, producentka Mariam Kakabadze, Roxana Stroeová, Julia Furerová, Klara Kochańska) dostalo šanci předvést svůj um a svá díla lajcké i odborné veřejnosti. Jejich mentorem se stal uznávaný belgický režisér Felix van Groeningen, který na festivalu v české premiéře uvedl svoje drama Belgica.

Karlovy Vary nabídly v premiérovém uvedení nespočet titulů. Jmenujme například dokument Lucie: Příběh jedný kapely, který osobně v tamním Městském divadle představili David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym a P. B. CH. Nejen členové skupiny, ale i další hosté kolem sebe hýřili nefalšovaným temperamentem. Španělské herečky Adriana Ugarte a Emma Suárez si naprosto podrobily červený koberec před slavnostním uvedením filmu Pedra Almodóvara Julieta.

Nejen již dokončené projekty, ale i rozpracovaná díla měla na festivalu svá místa. Distribuční společnost Bioscop nám již tradičně představila, na co se můžeme těšit v následujícím roce. Pouhé dva dny po svátku všech zamilovaných do kin vstoupí romantická komedie Miluji tě modře. Zajímavostí je, že autorem scénáře je již zesnulý Jaroslav Papoušek. Na duben si pro nás Bioscop připravil rodinnou komedii Špunti na vodě, ve které se tatínci Hynek Čermák, Jiří Langmajer a Pavel Liška budou snažit zkrotit rozjívenou drobotinu na vodáckém výletě. V závěru léta se o slovo přihlásí duo Zdeněk a Jan Svěrákovi s válečným dramatem Po strništi bos.

Jak to na 51. MFF Karlovy Vary vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací