Sebevražedný oddíl / Suicide Squad – recenze

sebevrazedny_oddil_2016_plakat_mainJoker má holku, a ta má zajímavou partu!
 
 
 
Po všech Avengerech konečně přichází film s novými tvářemi a příběhy, ale chybí mu k dokonalosti větší promyšlenost děje a vybroušenost postav. I tak patří temné a hravé dobrodružství skupinky anti-hrdinů k těm lepším kouskům, které se letos proženou kiny. Parta vězňů se zvláštními schopnostmi je donucena, aby sloužila vládě a zlikvidovala individuum ohrožující celé lidstvo. Mají různé důvody k tomu, aby byli tím, kým jsou, a aby dělali to, co dělají: může jim být zkrácen trest ve vězení, a taky jim může vybuchnout nálož umístěná na krku (jen tak pro jistotu).

Deadshot (Will Smith) jako bezchybný nájemný zabiják ukazuje spíše svou „něžnou“ stránku starostlivého otce, takže nepůsobí jako úplný darebák, což je možná škoda. Jai Courtney hraje obsesivního zlodějíčka, který to vážně dobře umí s bumerangem. Vyloženě krokodýlí kůži má Adewale Akinnuoye-Agbaje, ani ho za kostýmem nepoznáme. Škoda, že jeho postava je definovaná právě vzhledem a projevuje se maximálně pouštěním hrůzy či občasným nespokojeným bručením. Mezi ty zajímavější patří Diablo (Jay Hernandez), který umí pořádné triky s ohněm, a jako jediný si svou výjimečnost příliš neužívá, protože mu zničila život.

Asi nejzábavnější je Harley Quinn (tradičně dechberoucí Margot Robbie). Její postava je vlastně ženská alternativa Jokera, jejího miláčka, kterému je naprosto odevzdaná. Jen je tedy mnohem rajcovnější (příznivkyně Jareda Leta prominou) se svou image jakési zvrhlé roztleskávačky. Přitom původní poselství Harley jako týrané ženy bylo úplně jiné, než jak to podává film, ale co už fandové nadělají.

Postavy jsou sice zábavné, ale nic zábavného nedělají, protože na to při všem vysvětlování skoro nemají ani čas.Druhou zástupkyní něžného pohlaví je herečko-modelka Cara Delevingne, kterou jako archeoložku June Moone posedne tisíce let stará čarodějka Enchantress, se kterou je poměrně těžká domluva. Takže i když je Delevingne většinou celkem půvabná, pokrytá vrstvami bahna nepatří zrovna mezi největší krasavice. To od romantických citů k ní neodradilo kapitána Flaga (Joel Kinnaman), který se snaží svou milou osvobodit od nezvané návštěvnice jejího těla, a proto vede Sebevražedný oddíl. Ještě mu dělá osobní ochranku Katana, která (nepřekvapivě) ovládá samurajský meč. Takže jak vidíte, postav je tu dost a dost…

Ano, tento snímek možná je jeden z vyvedenějších komiksových trháků, jenže bohužel nakonec mezi svými superhrdinskými kolegy nevyčnívá, i když se tváří jako film, kde je všechno jinak. Ani neoplývá jedinečnou atmosférou. David Ayer se ujal scénáře i režie, což si vyzkoušel už třeba u válečného Fury. Obojí má podobné, podivně rozvláčné tempo prokládané občasnou akcí. Jak už to tak v Hollywoodu chodí, platí, že snímek chce více oslovit běžného, nezasvěceného diváka, než zavděčit se skalním fanouškům komiksů. To neodvratně vede k tomu, že nám notnou dávku času musí představovat jednotlivé postavy, na úkor spádu a promyšlenosti děje. Postavy jsou sice zábavné, ale nic zábavného nedělají, protože na to při všem vysvětlování skoro nemají ani čas.

Kvůli velkému množství postav není moc příležitostí na důkladné vykreslení jejich psychologie, a tak nám chybí nějaká ta hloubka, která je pro vypracování atmosféry potřeba. Sebevražedný oddíl se tváří jako něco jiného než ostatní komiksové snímky, protože je přece o zloduších (přestože zachraňují svět). Jenže dojem z filmu zůstává stejný, jako z ostatních adaptací. Což je stále dobré, jen bohužel ne vynikající.
 
 

Ne každý má radost z toho, že může připalovat holkám cigarety vlastními prsty.

sebevrazedny_oddil_2016_foto_10
 
 

Pšššt, nikomu neříkej, že to smrdí moje vlasy…

sebevrazedny_oddil_2016_foto_12
 
 

Harley Quinn odpaluje nejen padouchy, ale sem tam i nějaké vtipné hlášky.

sebevrazedny_oddil_2016_foto_23
 
 

75%

Sebevražedný oddíl / Suicide Squad

Kvůli velkému množství postav není moc příležitostí na důkladné vykreslení jejich psychologie, a tak nám chybí nějaká ta hloubka, která je pro vypracování atmosféry potřeba. Sebevražedný oddíl se tváří jako něco jiného než ostatní komiksové snímky, protože je přece o zloduších (přestože zachraňují svět). Jenže dojem z filmu zůstává stejný, jako z ostatních adaptací. Což je stále dobré, jen bohužel ne vynikající.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací