Za láskou vzhůru / Un homme à la hauteur – recenze

za_laskou_vzhuru_2016_plakatPříběh velké lásky s malým mužem.
 
 
 
Věděli jste, že i ztráta telefonu může vést k něčemu dobrému? Půvabná advokátka Diane (Virginie Efira) si v kavárně zapomene svůj přístroj, a tentýž večer jí domů volá architekt Alexandre (Jean Dujardin), který ho našel. Od první chvíle je jasné, že půjde o šarmantního muže, který umí získat to, co chce. A právě teď chce krásnou Diane. Bude mu to ale komplikovat fakt, že oproti vysoké blondýnce měří jen 136 centimetrů. V romantických komediích to naštěstí lásku nezhatí, a tak si můžeme užít zábavný a vkusný příběh.

Po delší době tu máme francouzskou komedii, která je přesně taková, jakou ji Francouzi umí. Nesnaží se o moderní výstřelky a pubertální humor, ale předkládají propracované dialogy, sympatické postavy, a z filmu číší šarm pro Francouze tak typický.

Diane je okouzlující, silná a zároveň křehká, ale příliš hledící na okolí. Alexandre rozhodně nepůsobí jako malý chudáček, ale opravdu charismatický, mužný a odzbrojující elegán, jehož chování je vždy na vysoké úrovni (výšce navzdory). Oba partnery to k sobě přitahuje a jejich láska je hravá, vzájemně si rozšiřují obzory. Pro Diane je ale těžké přestat myslet na okolí, a to brzy vede k problémům.

Jean Dujardin v běžném životě svou hereckou kolegyni převyšuje o pět centimetrů.Jean Dujardin v běžném životě svou hereckou kolegyni sice převyšuje o pět centimetrů (a má také výraznější komediální talent), ale díky zdatné režii Laurenta Tirarda byste v jeho malý vzrůst klidně uvěřili. I když vývoj děje jako takového je předvídatelný, nechybí mnoho překvapivých scén. Třeba blízká setkání se psem, která nás neomrzí ani po několikáté.

Také vedlejší postavy mají svůj šmrnc, Alexandrův syn nebo Dianin bývalý sice moc nevynikají, ale třeba výstřední asistentka dokáže atmosféru oživit, a nejpůsobivější je asi hysterická Dianina matka. Její zmatené řízení vede k natolik adrenalinové jízdě, že nám rozproudí krev v žilách snad i víc než kdejaká hollywoodská honička v akčních filmech. Stejně tak její nahluchlý manžel je zajímavou postavou s jiným rozměrem, a i když se mihne před kamerou jen párkrát, jeho sdělení je opravdu cenné. V tomto příběhu muži dokážou se svými nedostatky žít mnohem lépe, než jejich protějšky. Asi protože méně řeší “co tomu řeknou lidi”, a ženy místo užívání si lásky přemýšlí o okolí.

Snímek je kultivovaný, ale nemá cenu od něj očekávat přílišnou hloubku, ostatně ani na žádné drama neláká. Tuto romantickou záležitost můžete směle zvolit jako večerní program na rande, ale klidně by zaujala i starší generaci, protože jde o velmi vkusnou zábavu, která pobaví stejně dobře, jako zahřeje u srdce.

Komedie diváka zaujme mnoha kultivovanými vtípky a skvělými dialogy, stejně jako charismatickou hereckou dvojicí, mezi kterou skvěle funguje chemie. Klidně bychom to s hrdiny vydrželi déle, než 98 minut (a rádi!) ale ne nadarmo se říká: “Dobrého pomálu.” Stejně jako to platí o Alexandrovi. Od začátku sice víme, jak to dopadne… Ale jiný konec bychom ani nechtěli.
 
 

„Tomu mému je deset, a tomu vašemu?“

za_laskou_vzhuru_2016_foto_05
 
 

Otázka zní jasně: Kdo podá ubrousky?

za_laskou_vzhuru_2016_foto_06
 
 

„Kafíčko? Čajíček? Vodičku?“

za_laskou_vzhuru_2016_foto_09
 
 

80%

Za láskou vzhůru / Un homme à la hauteur

Komedie diváka zaujme mnoha kultivovanými vtípky a skvělými dialogy, stejně jako charismatickou hereckou dvojicí, mezi kterou skvěle funguje chemie. Klidně bychom to s hrdiny vydrželi déle, než 98 minut (a rádi!) ale ne nadarmo se říká: “Dobrého pomálu.” Stejně jako to platí o Alexandrovi. Od začátku sice víme, jak to dopadne… Ale jiný konec bychom ani nechtěli.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací