Mamma Mia! – recenze

mamma_mia_2008_plakatMammia Mia, už je to tu zas, jé jé jak jen tomu odolat!
 
 
 
Veselá letní komedie nás zaveze na prosluněný řecký ostrov Kalokairi. Zde se setkáváme s mladou nevěstou Sophie, která celý život hledá svého otce, a tak se rozhodne využít svojí svatbu jako záminku k pozvání tří potenciálních adeptů na tento post. Tito tři adepti jsou bývalými milenci Sophiiny matky Donny, která nijak netouží znovu potkat ani jednoho z nich, a tak je jejich příchod před ní dlouho utajován. To vede k mnohým vtipným situacím. Ke všemu se přidávají další hosté, ke kterým patří Sophiiny kamarádky družičky, dvě potrhlé kamarádky Donny a samozřejmě nesmíme opomenout snoubence. Střet těchto postav vyústí ke sledu nečekaných a bláznivých událostí. A to vše za doprovodu hitů legendární skupiny ABBA.

Mamma Mia! je adaptací stejnojmenného muzikálu. Režisérce Phyllidě Lloyd se svým snímkem podařilo udělat poctu tomuto původnímu dílu. A nebyla na to sama, scénář k filmu napsala samotná autorka muzikálu Catherine Johnson. Nutno taky podotknout, že jedním z producentů není nikdo jiný než Tom Hanks, a to už něco znamená. S hudbou pomáhali dva ze čtyř členů skupiny ABBA, dvě „béčka“, Björn Ulvaeus a Benny Andersson.

Film je postaven hlavně na písních od švédské popové skupiny ABBA.Herecké obsazení tohoto snímku jen září skvělými talenty. Meryl Streep ve svých skoro šedesáti letech ukázala, že je nepřekonatelná a opravdu všestranná, hraje, tančí i zpívá! I mladá Amanda Seyfried se vyznamenala v hlavní roli nevěsty, tvůrci vybrali opravdu dobře, a podoba s její filmovou matkou Meryl Streep se opravdu nedá popřít. Za zmínku určitě stojí i herecké výkony tří potenciálních otců v podání herců Colin Firth, Stellan Skarsgård a Pierce Brosnan. Nelze opomenout ani vedlejší role, kde se komediálně vyřádily Julie Walters a Christine Baranski.

Samozřejmě, film je postaven hlavně na písních od švédské popové skupiny ABBA. Je to hudba šedesátých let, což znamená jedno: co číslo, to hit. Hudební kousky jsou skvěle provedené, choreografii i zpěv stojí za to pochválit. Samozřejmě, ne všichni herci jsou zároveň zpěváky a tanečníky, a to je občas opravdu poznat, ale všichni se tu opravdu snaží. Nutno podotknout, že se tu sešla skupina výjimečně talentovaných herců, kteří ze sebe dali opravdu všechno, a na výsledném společném díle se to podepsalo.

Dalším výrazným aspektem snímku je autentická a nádherná řecká krajina a okolí, která tu opravdu vyniká. Atmosféra moře a řecké kultury na nás z filmového plátna přímo dýchá. Je to skoro jako dvouhodinová reklama na Řecko. V létě 2008 určitě v Řecku přibylo turistů.

Ano, Mamma Mia! není bůhvíjak  hlubokomyslný film, ale to přece vůbec nevadí. Má to být muzikál a komedie, a oba tyto parametry splňuje tak, jak má. Není třeba hledat žádnou důležitou myšlenku, je to prostě odpočinkový snímek, který nás správně naladí na léto a prázdniny. Navíc známé herecké tváře určitě nezklamou, spíš naopak, překvapí svými mnohostrannými talenty. Mamma Mia! je prostě veselá komedie, u které se nejen nasmějeme, ale i zatančíme a zazpíváme si!
 
 

Jeden z nich je otcem, ale který?

mamma_mia_2008_foto_11
 
 

Zpátky do šedesátek!

mamma_mia_2008_foto_12
 
 

Matka, dcera a předsvatební přípravy.

mamma_mia_2008_foto_09
 
 

85%

Mamma Mia!

Ano, Mamma Mia! není bůhvíjak hlubokomyslný film, ale to přece vůbec nevadí. Má to být muzikál a komedie, a oba tyto parametry splňuje tak, jak má. Není třeba hledat žádnou důležitou myšlenku, je to prostě odpočinkový snímek, který nás správně naladí na léto a prázdniny. Navíc známé herecké tváře určitě nezklamou, spíš naopak, překvapí svými mnohostrannými talenty. Mamma Mia! je prostě veselá komedie, u které se nejen nasmějeme, ale i zatančíme a zazpíváme si!

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací