Filmově-literární festival Výpravy Seveřanů nám přiblíží putování severských dobrodruhů

Vypravy_severanu_plakatArktické výpravy, plavba na voru vyrobeného z balsového dřeva či přezimování v nehostinných grónských pustinách přináší Výpravy Seveřanů.
 
 
 
Čas letních výletů a dobrodružství je pomalu, ale jistě za námi, to ovšem neznamená, že podzim musíme strávit zavřeni mezi čtyřmi stěnami. Filmově-literární festival Výpravy Seveřanů, který se koná od 6. do 15. září 2016, nás pozve na výpravy a putování severských národů. Skandinávský dům si pro nás připravil nejen promítání čtyř pozoruhodných filmů, ale i přednášku a čtení z cestopisů. „Lidé jsou většinou zvyklí na cestovatelské besedy Čechů o severských zemích, tentokrát ale chceme naopak ukázat, kam se vydávali severští dobrodruzi,“ osvětlila jedinečnost festivalu Eliška Zoubková ze Skandinávského domu.

Dvoutýdenní severské dobrodružství odstartuje promítáním historického akčního dramatu Kon-Tiki natočeného na motivy známé knižní předlohy Ve znamení Kon-Tiki. Režiséři Joachim Rønning a Espen Sandberg nás vezmou na plavbu na voru vyrobeného z balsového dřeva, a pokusí se nám zodpovědět mnoho otázek týkajících se historie. Dále jsou pro nás připraveny projekce snímků Ledové srdce, Nula stupňů Kelvina a Červený stan. Ve čtvrtek 8. září 2016 si budeme moci vyslechnout přednášku Arktické výpravy Knuda Rasmussena. Vyprávění Zdeňka Lyčky bude doplněno unikátními fotografiemi a filmovými záběry. V Městské knihovně v Praze proběhne čtení z deníků F. Nansena – Na severní točnu, které podkreslí projekce dobových fotografií.
 
vypravy_severanu_2016_obr2
 
Co:
Filmově-literární festival Výpravy Seveřanů

Kdy: od 6. do 15. září 2016

Podrobnosti: Skandinávský dům

Program festivalu:

6. 9. 19:00 Film: Kon-Tiki kino Evald 110 Kč
7. 9. 19:00 Film: Ledové srdce kino Evald 110 Kč
8. 9. 18:00 Přednáška: Arktické výpravy Knuda Rasmussena České centrum Praha
13. 9. 19:00 Film: Nula stupňů Kelvina kino Evald 110 Kč
14. 9. 18:00 Na severní točnu – čtení z deníků F. Nansena Městská knihovna v Praze, klubovna 40 Kč
15. 9. 19:30 Film: Červený stan kino Ponrepo 80 Kč

 
Pokud vám pražské Výpravy Seveřanů uniknou, můžete se vydat i do Brna, kde pro vás Skandinávský dům chystá říjnové festivalové ozvěny.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací