Ben-Hur – recenze

ben_hur_2016_plakatKdyž dva dělají totéž, není to totéž.
 
 
 
Současná kinematografie těží ze slávy legendárních snímků a knižních bestsellerů, a proto se jako houby po dešti objevují předělávky starších a vesměs mnohem úspěšnějších a povedenějších sourozenců. Moderního zpracování nebyl ušetřen ani Ben Hur. Román generála Wallaceho se dočkal již několika filmových adaptací. Mezi nejznámější bezesporu patří dobrodružné drama z roku 1959 s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Režie se téměř před šedesáti lety chopil William Wyler. Kvalitu a výjimečnost natočeného díla dokazují nejen fanouškovské ohlasy, ale jedenáct zlatých sošek Oscar.

Pokud film neoplývá požadovanou atmosférou a napětím, nepomůže mu ani tisíc CGI triků.Ožehavého úkolu režírovat nové zpracování kultovní legendy se chopil Timur Bekmambetov, který má na svém kontě například projekty Wanted, Denní hlídka a Noční hlídka. Na rozdíl od slavnějšího předchůdce je nová podívaná podstatně kratší a již na první pohled je jasné, že za téměř šest desetiletí filmařina ušla kus cesty. Ovšem moderní technologie a obrovské rozpočty ještě nezaručují, že výsledné dílo bude kvalitnější a poutavější. Pokud film neoplývá požadovanou atmosférou a napětím, nepomůže mu ani tisíc CGI triků.

Tvůrci bohužel neměli štěstí ani při výběru herců. Jack Huston (Judah Ben-Hur) a Toby Kebbell (Messala Severus) jsou ve svých rolích unylí a nepropůjčují svým hrdinům dostatečné charisma, tudíž propojení s publikem je téměř nulové. Huston nejlépe působí ve scénách, kdy je nucen pádlovat v podpalubí válčících lodí. Kebbell jako Messala kolem sebe šíří negativní auru od první vteřiny. Ani jeden nedostane šanci nám přirůst k srdci a mít o něho obavy. Navíc jednání postav a jejich vývoj je tak zkratkovitý, že nám nezbyde nic jiného, než nevěřícně kroutit hlavou. Za zmínku možná stojí Morgan Freeman ztvárňující Ilderima, ale on sám nemá šanci celý epos utáhnout na svých bedrech.

Jsou příběhy, které byly již jednou vyprávěny a mělo by to tak zůstat. A dobrodružné drama Ben Hur k nim rozhodně patří. Nejnovější zpracování sice využívá všech moderních filmových triků, ale přišlo o atmosféru, vyznění a poselství o víře, které se v něm má skrývat. Ben-Hur (2016) je bohužel pouze sterilním a naivním vyprávěním s nevýraznými herci.
 
 

Práskněte do koní, ať se práší za kočárem.

ben_hur_2016_foto_08
 
 

Odpusť nám, Charltone Hestone.

ben_hur_2016_foto_09
 
 

Chviličku strpení, vím, že jsem si sem ty vstupenky dával.

ben_hur_2016_foto_02
 
 

30%

Ben-Hur

Jsou příběhy, které byly již jednou vyprávěny a mělo by to tak zůstat. A dobrodružné drama Ben Hur k nim rozhodně patří. Nejnovější zpracování sice využívá všech moderních filmových triků, ale přišlo o atmosféru, vyznění a poselství o víře, které se v něm má skrývat. Ben-Hur (2016) je bohužel pouze sterilním a naivním vyprávěním s nevýraznými herci.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací